Ik wil mensen het belang van het milieu laten inzien

Ik wil mensen het belang van het milieu laten inzien

Kees Willems (81) is deelnemer aan gesprekken over het klimaat. Het is zijn doel om steeds meer mensen te betrekken bij de problematiek rondom het klimaat. Zonder te serieus te klinken, wil hij laten weten dat het serieuze zaak is

“Ik ga niet aan grote betogingen deelnemen”, legt Kees uit. “Het gaat mij erom dat ik door gesprekken met mensen te voeren, hen op de hoogte kan stellen van de ernst van de situatie. Klimaatverandering is geen geintje en ik heb het er met mensen over wat zij daar in hun persoonlijke sfeer aan kunnen doen.

Veel mensen weten wel dat er iets speelt, maar veranderen niet hun eigen gedrag.” De kennis die Kees in de klimaatgesprekken opdoet, deelt hij graag in zijn omgeving. In studiekringen bij de spirituele organisatie waar zijn vrouw en hij lid zijn bijvoorbeeld. “Het is mijn doel om steeds meer mensen te betrekken bij de problematiek rondom het klimaat. Er wordt veel in de media over gesproken, maar door met mensen in gesprek te gaan, gaat het leven in hun eigen omgeving.”

In zijn eigen huis heeft Kees isolerende maatregelen genomen en hij heeft uitgerekend hoe hij het meest zuinig in zijn auto kan rijden. Toch is dit voor hem nog niet voldoende. “Wij wonen in een huurhuis met enkel glas, dus ik zou graag zien dat de woningcoöperatie overal dubbelglas plaatst. Daar zijn ze op dit moment over in gesprek. Het zou een enorme besparing opleveren.”

Heimwee naar je werk

Kees is niet zijn hele leven al zo bewust bezig geweest met het milieu. Tijdens zijn werkzame leven hield hij zich bij het GVB bezig met onderzoek naar tarieven. Hij werkte onder andere mee aan de invoering van de strippenkaart. Toen de econoom in 1996 met pensioen ging, was hij 59 jaar. “Tegenwoordig zeggen mensen vaak tegen me ‘Goh, jij hebt geboft’. Maar in die tijd was het heel normaal om vervroegd met pensioen te gaan.

Er was een regeling om ruimte te maken op de arbeidsmarkt en dat deed je” Maar ondanks dat Kees zich in de vertrekregeling kon vinden, heeft hij wel moeten wennen aan zijn pensioen. “Ik heb een maand of vier heimwee gehad naar mijn werk. In het begin hield ik dan ook nog contact met collega’s en mijn werkgever. Maar al gauw genoot ik van mijn pensioen en had ik daar geen tijd meer voor. Samen met mijn vrouw ben ik ontzettend druk, onder andere met de spirituele organisatie waar wij lid van zijn en verschillende vrijwilligersactiviteiten waaronder besturen. De heimwee naar mijn oude werkgever was gelukkig snel voorbij.”

Geen tijd om te sporten

Toen hij stopte met werken, had Kees nog geen concreet plan uitgestippeld over wat hij na zijn pensionering wilde doen. Als zelfbenoemd ‘workaholic’ stond het wel als een paal boven water dat hij niet thuis kon gaan stilzitten. “Vrijwilligerswerk is een onderdeel van mijn levensvisie. We zijn op de wereld om elkaar te helpen en op een liefdevolle manier met anderen om te gaan.

Tijdens mijn werkzame leven had ik een gezin en was ik heel druk, na mijn pensioen had ik meer tijd om me te verdiepen in vrijwilligerswerk. Het was niet gepland, maar het heeft zich zo ontwikkeld. Ik ben druk: als deelnemer bij Stichting KlimaatGesprekken, penningmeester bij diverse besturen, ik maak graag foto’s en schrijf artikelen. Ik kom niet eens toe aan voldoende sporten en wandelen, terwijl ik weet hoe gezond dat voor me is!”

Kees zijn tip voor (toekomstig) gepensioneerden is dat je activiteiten moet zoeken die bij je passen. “Sommige mensen trekken er met een busje op uit en andere mensen gaan mee op een cruiseschip. Het lijkt me niks aan op zo’n boot en bovendien kost het enorm veel CO2. Ik zou me te pletter vervelen! Maar doe vooral iets dat bij je past. Als je net als ik een workaholic bent, dan moet je bezig blijven en niet thuis gaan zitten.”

Schrik niemand af voor het klimaat

Kees kan een deel van zijn energie kwijt in de gesprekken: “Als ik met mensen in gesprek ga, probeer ik rustig te blijven. Het heeft geen zin om mijn mening op anderen te projecteren. Als je heel activistisch bent, dan schrik je alleen maar mensen af. Door een ontspannen sfeer te creëren, zijn mensen bereid om hun mening te vertellen en kijken we samen naar hoe zij hun CO2 uitstoot kunnen verminderen. Want CO2 is het belangrijkste broeikasgas.”

Stichting KlimaatGesprekken gebruikt een bewezen methode waarin deelnemers in zes verschillende workshops leren over hun klimaatimpact en het verkleinen daarvan. Een onderdeel van de workshops is een werkboek vol tips. “Ik werd er erg enthousiast van en dat wil ik graag overdragen”, vertelt Kees terwijl hij met zijn vuist op tafel slaat.

“Wij kunnen als burgers veel veranderen, maar daarnaast heb je ook de overheid en het bedrijfsleven. Er moeten in Nederland bijvoorbeeld veel woningen bijgebouwd worden. De overheid zou er veel meer nadruk op moeten leggen dat die nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd worden en dat ze een andere energievoorziening dan aardgas krijgen.

Ik wil mensen het belang van het milieu laten inzien zodat dit steeds meer doordringt in de maatschappij en hopelijk kan ik daarmee de politiek beïnvloeden. Het klinkt zwaar, maar er moet wat gebeuren om deze aarde te redden.”

Meer weten?

Stichting KlimaatGesprekken is een nieuwe organisatie in Nederland, die middels het gebruik van klimaatpsychologie mensen stimuleert en motiveert om hun CO2 uitstoot te verlagen en hun klimaatimpact te verminderen. In het hele land kun je deelnemen aan KlimaatGesprekken. De methode bestaat uit zes workshops, onder leiding van een getrainde coach, waarin steeds een ander onderwerp wordt besproken.