In gesprek over gezondheid

In gesprek over gezondheid

Elke dag 2 stuks fruit eten, je hardlooprondje kunnen blijven doen of vooral zorgen dat je niet ziek wordt? Wat betekent gezondheid en gezond blijven voor jou? Deze zomer ging het Denkmee.nu panel met 9 gepensioneerden in gesprek over dit brede thema. Wat doe je om gezond te blijven, hoe zie je dit naar de toekomst toe? De gesprekken brachten mooie inzichten. Wij delen alvast enkele met je.

Gezondheid is vrijheid

Gezondheid betekent voor veel van jullie; de vrijheid om te doen en laten wat je wilt. Je kinderen of vrienden kunnen opzoeken, een wandeling kunnen maken en gewoon je dingen te blijven doen zoals je gewend bent. Waar naar ons idee bij gezondheid veelal wordt gedacht aan het voorkomen van klachten en het voorkomen van ziekte, is het voor jullie meer dan dat. Het is de optimale vorm van vrijheid en onafhankelijkheid.

Niet te vergeten; sociaal en mentaal

Bij gezondheid wordt vaak gecommuniceerd over de lichamelijke aspecten zoals; eet gezond, beweeg voldoende, houd je bloeddruk in de gaten… Maar uit de gesprekken blijkt dat er veel meer is dan het fysieke aspect. Mentaal bijblijven en sociale activiteiten kunnen ondernemen zijn onlosmakelijk verbonden met de fysieke aspecten. Iemand die lichamelijk wat klachten heeft, maar wel mentaal en sociaal goed acteert kan zich dus ook gezond voelen. Ook worden vitaliteit, jezelf uitdagen en blij zijn genoemd als belangrijk zaken die je fit en daarmee gezond houden.

Kracht van de natuur

In bijna alle gesprekken kwam de natuur als ware energiebron naar voren. De natuur biedt de mogelijkheid om te wandelen, gezonde lucht in te ademen en de ruimte van een vrije geest te ervaren. De mooie vergezichten, bossen of strand bieden ontspanning en genot. Het is bovendien een ideaal uitstapje om samen met een vriend of vriendin te ondernemen. En daar is weer het sociale aspect.

Spieren soepel houden

Bewegen en het soepel houden van de spieren wordt gezien als belangrijkste aandachtspunt van het ouder worden. Ouder worden gaat toch echt gepaard met het strammer worden van de spieren en afname van de spierkracht. Ook eten jullie over het algemeen graag vers en gezond en heeft vlees steeds minder vaak een rol in de dagelijkse maaltijd. En ondanks dat er vanweg gezondheidsredenen ook wat wat minder wijntjes worden gedronken, blijft het drinken van een wijntje toch wel een gezellige en sociale factor die jullie graag behouden.

Zorgverleners

Jullie zien zorgverleners vooral als ondersteunend om gezond te blijven (o.a. bloeddruk- en cholesterol meten). Toch baart de huidige dienstverlening wel eens zorgen naar de toekomst. Bij jullie ouders hebben jullie gezien dat persoonlijke aandacht vaak mist. Commerciƫle varianten van zorgverlening zijn enkele van de respondenten dan ook niet vreemd.

Met pensioen

Waar pensionering de kansen biedt van het aan jezelf kunnen werken (op zowel mentaal als fysiek vlak) biedt het net zoveel uitdagingen. Met name op sociaal vlak is pensionering een spannend moment. En heeft vaak te maken met de mate van eigen initiatief dat je in je hebt. Zit het in je aard om nieuwe sociale contacten op te doen en om je eigen interesses te verkennen? Ook is de weg van werk naar pensioen niet altijd geplaveid. Deze zaken gaan we verder uitdiepen de komende periode. We houden je graag op de hoogte van gezondheid!