“Je brengt niet zomaar 35 jaar aan werkervaring aan iemand over”

“Je brengt niet zomaar 35 jaar aan werkervaring aan iemand over”

Jan (66) is begin dit jaar met pensioen gegaan. Hij kijkt met veel plezier terug op zijn werkzame leven – en gaat daarom ook nog even door met werken. Twee dagen in de week fungeert hij nog als vraagbaak. Zo deelt hij zijn  jaren aan opgebouwde kennis en ervaring nu met de nieuwe generatie. 

Al zijn hele leven werkt Jan in de bouw. Van elektriciën tot torenkraanmachinist en medewerker materieelafdeling. “Daarna werd ik elders gevraagd een bouwplaatsafdeling op te komen zetten. Deze afdeling faciliteert alles voor aanvang van de bouw, zoals water, elektra en beveiliging. We begonnen met een omzet van 3 ton per jaar, en nu draaien we 10 miljoen.” Jan heeft de 14 jaar voor zijn pensioen aan deze afdeling gebouwd en met succes.  

“Ik kijk met veel plezier terug op mijn werkzame leven. Ik heb 51 jaar gewerkt en ben altijd om 6 uur mijn bed uit gegaan. Ik heb allerlei jobs gehad en heb alles met veel plezier gedaan.”

Ineens was mijn pensioen daar

Jans pensioen kwam voor zijn gevoel ineens. “Ik ben me er niet zo bewust geweest van mijn pensioendatum, ineens was het daar.” Het bedrijf waar hij werkte deed weinig in de voorbereiding op zijn pensioen. Er was weinig voorlichting en werd weinig geregeld rondom de overgang.” Dat betreurt hij, hoewel hij wel ziet waar het ‘m in zat. “Er werken in hoofdzaak alleen maar jonge mensen. Die hele pensionering is niet zo’n item binnen het bedrijf. Ze hebben weinig te maken met mensen die binnen het bedrijf hun pensioen halen.”

Maar naast de mindere voorbereiding waren ook mooie ervaringen vanuit de organsatie. Dus Jan weet wel degelijk dat ze blij met hem zijn. “Er was een regeling voor een extra maandloon en ik heb verschillende brieven van collega’s gekregen. Dat liet me zien dat ik gewaardeerd werd en daar was ik toch van onder de indruk.”

Geen volledig afscheid

Jans pensioendatum betekende niet een volledig afscheid van zijn werk. Van een fulltime werkweek ging hij naar twee dagen om het team met zijn advies bij te staan. Hij had de hele afdeling opgezet en er vele jaren gewerkt, dus ze zouden al die ervaring gaan missen. “Ik heb gedurende mijn laatste jaar wel iemand bij me gekregen die dingen van me zou gaan overnemen. Je brengt niet zomaar 35 jaar aan ervaring aan iemand over, dus ik werd gevraagd of ik nog wilde blijven.” Jan kon die wens makkelijk beantwoorden. “Ik heb mijn werk altijd met veel passie gedaan. En financieel komt het ook goed uit.”

Een leuk privéleven

Veel collega’s hebben Jan al de vraag gesteld hoe hij zijn extra tijd gaat gebruiken. Of hij de hele dag thuis gaat zitten? “Ik hoef niet op de stoel te zitten. Ik voel me nog jong en ik voel me nog gezond.” Zo wandelt Jan graag en kan hij nu meer samen doen met zijn lieve vrouw. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan de christelijke gemeente waar hij bij is aangesloten. “Mijn werkzame leven is leuk, maar mijn privéleven is zeker zo leuk!”

Positief over het leven

“Alles in het leven wordt minder door gebruik. Maar een mens wordt juist meer. Je bouwt ervaringen op, je gaat anders naar zaken kijken en krijgt meer overzicht in je leven. Je krijgt meer inzicht in wat belangrijk is en wat minder.

Mijn carrosserie wordt minder, mijn lichaam krijgt wat ongemakjes. Maar mijn motor, mijn geest, blijft gewoon jong. Hongerig. Het is nooit saai. Ik steek goed in mijn vel. Ik ben niet specifiek positief over mijn pensioen of over mijn werk. Eigenlijk ben ik positief over mijn léven.”

Doorwerken

Pensioen eZine Doorwerken

> Download het magazine