Je eerste dag met pensioen

Je eerste dag met pensioen

De dag is daar. Je wordt wakker en je eerste dag van je pensioen is aangebroken. Sommigen hebben hun hele pensioen al volgepland, anderen vinden het moeilijk een invulling te geven aan deze 'vrije tijd'. In dit artikel leuke tips voor de eerste dag van je pensioen.

Je eerste dag met pensioen

Maanden of misschien wel jaren heb je toegewerkt naar deze dag; de eerste dag dat je met pensioen bent. Je laatste werkdag en het afscheid nemen van je collega’s staan nog vers in je geheugen. Zo’n eerste dag met pensioen is het begin van een geheel nieuwe levensfase. Wij gingen op zoek naar wat je te wachten staat en zijn benieuwd hoe jij deze dag gaat invullen of hoe jij deze hebt ingevuld!

Wat kun je verwachten?

Je kent ze misschien wel, de pensioenquotes die je op een humoristische of luchtige manier vertellen hoe het voelt om met pensioen te zijn. Quotes zoals ‘Het grootste probleem van met pensioen zijn, is dat je nooit meer een dag vrij bent’ of ‘Het ergste van met pensioen zijn is dat je koffiedrinkt in je vrije tijd’ doen voorkomen alsof je pensioentijd de meeste relaxte periode van je leven is. En we zullen je verklappen, dat is het ook voor veel velen. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat maar liefst 75% van de gepensioneerden geniet van zijn of haar pensioen. Ga op deze eerste dag met pensioen eens op onderzoek uit wat je zelf eigenlijk verwacht van je pensioen. Het gevoel van vrijheid, doen wat je wilt, andere mensen ontmoeten, reizen maken, andere dingen uitproberen? Bedenk welke quote jij de komende 20 jaar op jouw pensioentijd wilt plakken.

Vrije tijd versus verplichtingen

De zojuist genoemde uitdrukkingen hebben het al een beetje in zich: het gevoel dat je alles kunt wat je wilt, maar ook een tijd waarin je het drukker hebt dan ooit. Verschil met vroeger is alleen dat je tijdens je pensionering zelf de baas bent over je agenda en de dingen die je doet. Geen werktargets die je nog moet halen, alleen je eigen doelen die je jezelf stelt. Denk je er over na om vrijwilligerswerk te gaan doen? Bedenk dan vooraf of je dit op regelmatige basis (op een vaste dag, met vaste regelmaat) of juist op oproep- of projectmatige basis zou willen doen. Doe wat jij het meest prettig vindt. Ander voorbeeld is het oppassen op de kleinkinderen. Bedenk ook in deze situatie of je dit met regelmaat, bijvoorbeeld een vaste dag in de week zou willen of juist alleen in noodgevallen. Jezelf voorbereiden op deze vraag, die misschien gaat komen, zorgt ervoor dat je beter kiest waar jij gelukkig van wordt zonder anderen en vooral jezelf teleur te stellen.

Wat ga jij doen op je eerst dag met pensioen?

Wij zijn erg benieuwd wat jij gaat doen of hebt gedaan op je eerste dag met pensioen. Heb je een gat in de dag geslapen of juist vroeg je wekker gezet om de dag te plukken? Heb je een vliegticket naar een warm oord geboekt, begonnen aan klusjes die je al maanden wilde doen of ben je erop uit getrokken met je partner? En wat zou je anderen willen aanraden? We horen het heel graag.

We wensen je een mooie pensioentijd toe!