Je eigen ding blijven doen is heel belangrijk, juist als je met pensioen bent

Je eigen ding blijven doen is heel belangrijk, juist als je met pensioen bent

Tjitske Boersma (66) is 43 jaar getrouwd met Sikke. Ze hebben twee zoons. Tjitske werkte tot aan haar pensioen op haar 65ste als adviseur en interim manager (ZZP) in de gezondheidszorg.

Voor haar pensioen deed ze al projecten voor vrijwilligersorganisatie PUM Netherlands senior experts. En na haar pensioen is zij dit blijven doen. Tijtske coördineert projecten in de sector Healthcare.

”Op mijn zestigste nodigde ik achttien vrouwen uit mijn netwerk uit voor een borrel en etentje. Daar wilde ik zeggen dat ik ging afbouwen en minder ging werken, maar ik kreeg het niet uit mijn keel. Ik werd nog regelmatig gevraagd voor leuke interim klussen in de gezondheidszorg en ik coachte mensen, dus ik wilde nog lang niet stoppen en dus ging ik door tot mijn vijfenzestigste. Voor PUM, een vrijwilligersorganisatie die bedrijven in ontwikkelingslanden koppelt aan Nederlandse professionals, had ik al acht projecten gedaan toen ik driekwart jaar voor mijn pensioen als stafvrijwilliger werd gevraagd voor de sector Healthcare.”

Vrijwilligerswerk

”Ik had allerlei vrijwilligerswerk kunnen doen, maar dit werk voor PUM is heel erg gerelateerd aan wat ik tijdens mijn werkzame leven deed. Het ligt me daarom na aan het hart. Met mijn gezin heb ik diverse keren in de tropen gewoond: ik heb onder andere ontwikkelingswerk in Thailand gedaan, heb les gegeven voor Unicef in de sloppenwijken van Colombo in Sri Lanka en werkte als Healthcare consultant in Laos. Voor PUM ben ik nu samen met een collega onder andere verantwoordelijk voor experts die beschikbaar zijn voor de Healthcare projecten, we sturen mensen aan en interviewen nieuwe professionals die voor PUM aan het werk gaan. Vier ochtenden per week werk ik een paar uur vanuit huis en één keer per week ga ik een dag naar kantoor in Den Haag.”

Blessing

”De meeste inspiratie krijg ik van de reizen die ik voor PUM maak. Ik voer twee keer per jaar zelf een project uit in de tropen. Zo was ik afgelopen februari in Ghana om een workshop aan zes managers van kraamklinieken te geven. Het is heel hard werken, maar ik blijf het boeiend vinden om in een andere cultuur te werken. Ik leer zo ook weer nieuwe kanten van mezelf kennen. In Ghana bedacht ik dat het goed zou zijn de ochtend te beginnen met een ritueel. Ik vroeg wat hun ritueel was en dat was zingen en klappen. En zo begon ik dus al zingend en klappend met de dames de dag. Op de laatste dag mocht ik niet meedoen, moest ik mijn handen open houden en ontving ik hun ‘blessing’. Toen voelde ik me heel puur. Ook wilde ik een stukje fietsen, dus ik leende een fiets van een bewaker en dat vonden ze erg grappig. Ze lachten me toe, lachten me uit, wilden met me op de foto. Deze ervaringen zijn zo bijzonder.”

Onafhankelijk blijven

”Mijn man is als verkiezingswaarnemer soms ook twee maanden veel van huis weg. Prima, vind ik. Je eigen ding blijven doen, is heel belangrijk, juist als je met pensioen bent. Ga niet opeens alles samen doen en blijf onafhankelijk, dat kan ik iedereen aanraden. Die afwisseling van wel of niet samen thuis zijn, maakt het juist leuk. Hij vindt het leuk als ik op pad ga en heeft dan ’s avonds als ik uit Den Haag thuis kom bijvoorbeeld, lekker voor me gekookt. Heerlijk!”

Lummelen

”Wat voor mij belangrijk is sinds ik met pensioen ben, is de dagen blijven plannen. Ik weet wat ik vanavond ga doen en laat een dag niet zomaar aan me voorbij gaan. Ik golf een à twee keer per week en ik vaar in mijn sloep, alleen of met vrienden. Soms zeggen vrienden wel eens: ‘Je moet wat meer gaan lummelen’. Maar ik kan heel moeilijk niets doen. Ik ben een mensenmens, mensen inspireren me en dat is dus wat ik opzoek. Ik had meer vrijheid gehad als ik een hobby had gezocht en rationeel zou ik het heel goed vinden om minder te gaan werken, maar dit werk voor PUM geeft me zoveel energie. Zo lang ik me goed voel, wil ik daarom zo actief mogelijk blijven.”

Geinteresseerd om te werken voor PUM? Lees ook het verhaal van Pieter, ga aan de slag via de oproep van PUM of neem een kijkje op de website van PUM zelf: www.pum.nl.

TEKST Jessica van Zanten