Je laatste werkdag; het begin van iets nieuws

Je laatste werkdag; het begin van iets nieuws

Van de eerste keer naar school tot elkaar het ja-woord geven en onze vijftigste verjaardag, ons leven telt menig mijlpaal. Ook je laatste werkdag is een moment dat een grote invloed op ons heeft.

Je laatste werkdag; het begin van iets nieuws

Van de eerste keer naar school tot elkaar het ja-woord geven en onze vijftigste verjaardag, ons leven telt menig mijlpaal. Meestal bereiden we ons emotioneel voor op die belangrijke momenten in ons leven, maar er is één mijlpaal die we onderschatten. We vergeten ons emotioneel voor te bereiden en onderschatten consequent de impact van die ene dag: onze laatste werkdag. Dat terwijl dit “life event” volgens Andrea Maiar net zo ingrijpend is als de eerste keer naar school gaan of achttien worden.

Voorbereiding

Als je kinderen hebt die voor het eerst naar school gaan, dan bereid je hen voor op hun eerste schooldag. Je vertelt ze eerst over school, laat ze een aantal dagen wennen en geeft hem of haar de indruk dat het een leuke nieuwe ervaring wordt door schoolspulletjes te kopen.

Als we stoppen met werken, dan ontbreekt het echter vaak aan een dergelijke voorbereiding. Van de ene op de andere dag trekken we de deur achter ons dicht en daarmee zit ons werkende leven erop. Werkgevers proberen wel steeds meer de rol van onze ouders vroeger op zich te nemen door pensioenprogramma’s aan te bieden die mensen naar hun pensioen begeleiden, maar in grote lijn zullen we toch onszelf moeten gereedmaken voor onze laatste werkdag. Want een voorbereiding om te stoppen met werken is nodig. Denken dat dit niet nodig is, is een veelgemaakte denkfout.

Nieuwe invulling

Een groot deel van ons leven vullen we werkend in. We zijn jarenlang elke dag tussen negen tot vijf op kantoor te vinden of als ondernemer gewend geraakt aan het feit dat ons weekend altijd werd opgeslurpt door de eigen onderneming.

Maar met de ingang van onze laatste werkdag betekent opeens dat onze structuur wegvalt. We hebben opeens ongeveer veertig uur in de week die we opnieuw kunnen invullen. En vaak denken we daar pas aan als onze laatste werkdag alweer een weekje achter ons ligt. Als het vakantiegevoel een beetje over is, vragen we ons opeens af: en nu?

Dat is de reden waarom je moet proberen je pensioen al voor je laatste werkdag in goede banen te leiden. Dat kan bijvoorbeeld door al wendagjes in te plannen, zoals je vroeger ook stapje voor stapje moest wennen aan naar school gaan. Tijdens die wendagjes kan je gaan onderzoeken wat je graag wilt doen tijdens de vrije dagen die je opeens krijgt na je laatste werkdag. Wil je bijvoorbeeld meer tijd besteden aan één van je hobby’s of juist iets heel nieuws beginnen?

Beweging

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de invulling van je tijd qua beweging. Had je een beroep waarbij je geen moment stilzat, dan is het belangrijk dat ontstane gat in te vullen na je laatste werkdag. Als je namelijk opeens thuis achter de geraniums gaat zitten en wel op dezelfde manier blijft genieten van lekker eten en een drankje op zijn tijd, dan kun je verwachten dat je buikomvang met de dag toeneemt.

En zelf als je elke dag op kantoor zat, dan moet je niet onderschatten hoezeer het uitmaakt als je dagelijkse fietstochtje naar kantoor wegvalt. Daarbij wordt je gezondheid ook simpelweg belangrijker naarmate je ouder wordt. Dus bij deze mijlpaal hoort ook een kritische blik naar je leefstijl. Past die nog wel bij deze fase van je leven? Gezond blijven is namelijk essentieel om te kunnen blijven genieten van je pensioen.

Volgens Andrea Maiar is je gezondheid één van de drie punten van de driehoek van je pensioen. Om in staat te zijn om te participeren en denken, moet je gezond zijn en andersom. Zij ziet dat zodra één van deze punten van de driehoek wegvalt zich een glijvlucht naar beneden inzet.

Als iemand zijn heup breekt dan is het bijvoorbeeld moeilijker om nog te participeren en dat is uiteindelijk niet goed voor de geest. Dus om na je laatste werkdag te doen wat je zou willen doen is het belangrijk om te zorgen dat je gezond blijft.

Ritme

Natuurlijk betekent dat niet dat jij jezelf na je laatste werkdag opnieuw moet vastleggen in een ritme van negen tot vijf. Je mag tijdens je pensioen best de teugels een beetje laten varen en een strak ritme los laten. Echter waarschuwt Andrea Maiar om niet alles te laten varen. Zorg dat er toch een ritme komt wat je in beweging houdt.

De mens heeft namelijk enige vorm van structuur nodig. We hebben behoefte aan doelen die ervoor zorgen dat we uit bed komen. Er zijn daarom ook mensen die stellen dat je het beste vol kan houden aan een ritme waarin je vijf dagen in de week je nieuwe activiteiten plant en het weekend behoudt. Zo voorkom je dat je zeven dagen in de week vakantie hebt. En tegelijkertijd bescherm je jezelf tegen de valkuil dat je je hele agenda volpropt met nieuwe activiteiten. Door vast te houden aan een weekend heb je ook nog een rustmoment.

Je laatste werkdag, de start van iets nieuws

Zoals je kinderen ook voorbereid op hun eerste schooldag door het leuke karakter van dit nieuwe avontuur te benadrukken, kun je dit in aanloop naar je laatste werkdag ook doen. Er zijn genoeg verhalen te vinden die inspireren hoe je kunt genieten van deze nieuwe mijlpaal in je leven.

Zo lees je op Leefjepensioen.nl verhalen van gepensioneerden die besloten dat hun laatste werkdag niet hun laatste zou zijn en een nieuwe carrière begonnen, interviews met 65-plussers die een nieuwe roeping vonden in het vrijwilligerswerk of zich stortten op een lang verwaarloosde hobby.

Andrea Maiar bestempelt de periode na je laatste werkdag dan ook als een soort tweede jeugd. “Waar je tijdens je eerste jeugd voor het eerst een meisje zoende, ga je nu andere nieuwe dingen ontdekken.”