Je partner met pensioen. Maar jij nog niet.

Je partner met pensioen. Maar jij nog niet.

Als je partner met pensioen gaat, ben je vast heel blij voor hem of haar. Na jaren hard werken breekt er een tijd van rust aan. Maar de pensionering van je partner gaat niet alleen over hem of haar zelf, maar heeft ook impact op jouw leven.

Een goed startpunt is de vraag hoe je partner de pensioentijd voor zich ziet. En net zo belangrijk, hoe jij deze nieuwe levensfase voor je ziet. Sommigen zien de pensioentijd vooral als een lange vakantie en verheugen zich op alle leuke dingen die ze gaan doen.

Natuurlijk gun je je partner een heerlijk pensioen en hoop je je snel bij hem of haar te voegen. Toch zijn er enkele dingen waar je je (juist) goed van bewust moet zijn. We delen deze drie tips.

Wees realistisch

Het is belangrijk te beseffen dat de pensionering van je partner ook invloed gaat hebben op jou als je (nog) niet gepensioneerd bent. Jullie hebben allebei je eigen levensritme en daar vindt nu een verandering plaats. Na pensionering is je partner opeens meer thuis, waardoor irritaties kunnen ontstaan.

Misschien word je ongeduldig omdat de klussen die gedaan moeten worden naar jouw idee te lang blijven liggen. Of jouw vrije tijd is opeens minder ‘vrij’, omdat je partner alles samen wil doen of overal bovenop zit. Je partner kan ook opeens meer geld uit gaan geven aan hobby’s, interieur of uitstapjes, terwijl jij nog aan het werk bent. Oftewel, een realistische kijk en goede voorbereiding dragen bij aan een succesvol pensioen.

Communiceer

Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’, kun je irritaties voor zijn door vooraf te communiceren. Liefdevolle communicatie is het cement dat de stenen bindt. Hoe goed je je partner ook kent, vraag naar zijn wensen en verwachtingen. En deel ook jouw gedachten. Onderwerpen voor een goed gesprek zijn:

  • Wensen en dromen
  • Tijd samen en alleen
  • Huishouden
  • Financiën

Je partner denkt wellicht anders over bepaalde zaken dat jijzelf. Sta open voor deze ideeën, ze hoeven niet per se verkeerd te zijn omdat ze verschillen van je eigen kijk. En hoewel je het misschien niet over elk onderwerp met elkaar eens bent, brengt een beetje inschikkelijkheid van beide kanten jullie samen verder.

Geduld

Het kan wat aanpassing vragen van je partner, zo’n nieuwe levensfase. Sommige mensen moeten zichzelf een beetje opnieuw uitvinden en zitten met vragen over zingeving van het leven of wie ze als persoon zijn, nu ze hun beroep niet meer uitoefenen. Anderen worstelen met een plotseling gebrek aan sociale contacten.

Heb dus ook een beetje geduld met elkaar als je partner met pensioen gaat. Geef je partner de ruimte en tijd om zich deze nieuwe rol van pensionado eigen te maken.