Je pensioen in met een lach

Je pensioen in met een lach

Lachen vergroot je geluk. Het geeft je meer zelfvertrouwen en vermindert stress. Onderstaand kindergedichtje bevat dus meer dan woorden die rijmen – het is een levenswijsheid die we aan onze (klein)kinderen doorgeven. Leef jij er ook naar?

Begin de dag met een dansje

Begin de dag met een lach

Want wie vrolijk kijkt in de morgen

Die lacht de hele dag

Geef een lach 

Hoe vaak lach jij per dag. Of het nu een bescheiden glimlach is of een schaterlach; het gebruiken van je lachspieren werkt positief voor jezelf en voor de ander; lachen werkt namelijk aanstekelijk. Een oprechte lach kan een ander ook een goed gevoel geven. Houd je dus niet in en geef iemand een glimlach cadeau.

Lach voor jezelf

Je gebruikt zo al vijftien spieren in je gezicht bij het lachen, en dan zijn er nog spieren in je middenrif en buik. Lachen is dus een goede, sportieve oefening. Net als bij sporten, maakt je lichaam bij lachen ook endorfine aan. Dit stofje helpt je immuunsysteem, het verlaagt je stressniveau en geeft je een gelukkig gevoel. 

Lach om jezelf

Lachen om jezelf en anderen hoort daar ook bij (lees: iets anders dan uitlachen). Als je het leven met humor tegemoet treedt, kun je de minder leuke zaken wat meer loslaten. Het helpt je om beter met lastige omstandigheden om te gaan en te relativeren. 

Het internet staat vol met inspiratie om een flinke snuf humor toe te voegen. Ga eens op onderzoek uit en laat je inspireren. Drie voorbeeldjes zijn:

  1. Waar niets mag mislukken, kan niets nieuws ontstaan. Dus als er je iets fouts doet, bedenk dan dat je ervan leert! Relativeer.
  2. Ik heb geen tijd om te haasten, daar ben ik te druk voor. De humoristische variant op: haastige spoed is zelden goed; dus kalm aan en lach.
  3. Het voordeel van een dal, is dat er twee pieken naast liggen. Zit je in een dip, dan helpt deze quote je gedachten naar het positieve te sturen. Maak een grapje; dat verzacht verdriet of pijn.

Op mensen in situaties in je omgeving heb je meestal geen invloed. Je hebt wel invloed op jezelf, dus jij kunt beslissen hoe je omgaat met de situatie. Humor is daarbij een grote stimulans. 

Waarom lachen tijdens pensioen

Met pensioen zijn kan geweldig zijn. En het kan soms ook een uitdaging zijn. Sommigen zien ertegenop. Sommige pensionado’s ervaren een zogenaamde ‘pensioendip’. Het rooskleurige beeld dat ze hadden pakte anders uit. Een scala aan negatieve gevoelens kan de revue passeren. 

Ben jij ook een beetje het spoor bijster in je pensioen, zeg dan: ‘Ik ben niet verdwaald, ik ben aan het verkennen.’ Lach erom. En doe er iets mee. In onze blog ‘5 valkuilen na je pensioen, zo voorkom je ze’ lees je concrete tips.

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

eZine geluk

Hoe blijf je lachen tijdens je pensioen

Lachen bevordert dus je algemene geluk en helpt je ook om met uitdagende situaties in je pensioen om te gaan. Wat kun je doen om meer te lachen? Ja natuurlijk, je kunt comedy’s kijken. En wat nog meer…

Herbeleef humor. Denk bijvoorbeeld terug aan grappige situaties of anekdotes uit jouw leven. Misschien aan de hand van foto’s, tapes of tijdens een gezellige avond met vrienden of familie. Als je dan samen lacht, versterkt dat jullie band. Lachen schept ook een band met mensen die je nieuw ontmoet. 

Doe dingen die je leuk vindt, dingen die een lach van blijdschap op je gezicht toveren. Blijf ook spelen. Speel met je huisdier, speel bordspellen, speel met je kleinkinderen. En zie humor in je omgeving, bijvoorbeeld in de natuur of in mensen in je omgeving.

Fijne dag!