Kinderboekenweek: wat lees jij je kleinkinderen voor?

Kinderboekenweek: wat lees jij je kleinkinderen voor?

De Kinderboekenweek is weer van start gegaan. Van 5 t/m 16 oktober staat het boek speciaal voor kinderen centraal.

Kinderboekenweek: wat lees jij je kleinkinderen voor?

De Kinderboekenweek is weer van start gegaan. Van 5 t/m 16 oktober staat het boek speciaal voor kinderen centraal. Op scholen, in bibliotheken en boekenwinkels wordt er extra aandacht besteed aan kinderboeken. Als je een boek koopt tijdens de Kinderboekenweek ontvang je gratis het kinderboekenweekgeschenk ‘Oorlog en vriendschap. Het is een prachtig verhaal over vriendschap in oorlogstijd geschreven door Dolf Verroen. Verroen is 87 jaar en past met zijn leeftijd prima bij het thema van de Kinderboekenweek ‘Voor altijd jong!’ Voel jij je ook nog altijd jong als je een kinderboek voorleest?

Sinds 1955

De Kinderboekenweek wordt sinds 1955 in Nederland georganiseerd. Deze week is in het leven geroepen ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek en vindt meestal plaats in het najaar in de maanden oktober en/of november. Tegenwoordig duurt de Kinderboekenweek maar liefst 10 dagen. Ieder jaar wordt er een kinderboekengeschenk geschreven en ge├»llustreerd. De illustraties in het boek van dit jaar ‘Oorlog en vriendschap’ zijn van Charlotte Dematons. Het geschenk krijg je cadeau bij besteding van 10 euro aan kinderboeken. Ieder jaar is er een ander thema aan de kinderboeken week verbonden.

Voor altijd jong

Dit jaar is het thema van de Kinderboeken week ‘Voor altijd jong’. Wie wil dat nu niet? Tegenwoordig wordt er veel aandacht aan de Kinderboekenweek besteed. Zo vinden er bij verschillende bibliotheken door het hele land speciale voorleesmiddagen plaats. Ook scholen besteden er extra aandacht aan. Met een speciaal kinderboekenweekpakket krijgt de leraar/lerares suggesties hoe er tijdens de les aandacht besteed kan worden aan lezen en het boek. Maar, ook ouders en natuurlijk opa’s en oma’s zijn er druk mee. Zo kun je samen naar de bibliotheek. Daar ontvang je dit jaar een speciaal cadeau, het tijdschrift Voor altijd jong! Het is een magazine dat geheel in het teken staat van het thema van de Kinderboekenweek en zowel voor kinderen als grootouders leuk is om te lezen.

Voorlezen is leuk

Of het nou Kinderboekenweek is of niet, kinderen vinden het heerlijk om door hun ouders, maar vooral door opa en/of oma voorgelezen te worden. En laten we eerlijk zijn, als opa en/of oma is er niks fijner dan samen met je kleinkinderen in een boek te duiken. Of het nou gaan om een verhaaltje voor het slapen gaan of zomaar een verhaaltje, een prentenboek of een stripboek. Kinderen, maar ook opa’s en oma’s genieten van het verhaal. Voorlezen is leuk en er is een enorm aanbod van boeken dat ook jij misschien nog kent van vroeger. Jip en Janneke, Dombo, Pinkeltje, Winnie the Poeh en nog vele andere verhalen die voor kinderen leuk zijn om te luisteren worden door opa’s en oma’s voorgelezen. Stiekem heb jij je favoriet, maar de kleinkind(eren) kiezen uiteindelijk het boek uit dat zij graag willen horen.

Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete voorlees verhaaltje is (of die van je kleinkind). Deel je ervaring en verhaal met ons! Meer weten? Kijk hier op de website van de Kinderboekenweek.