Klein gebaar, grote waardering

Klein gebaar, grote waardering

Alleke ontvangt bijzondere gasten in haar B&B. Haar gastvrijheid wordt dit keer extra gewaardeerd.

Mijn feestje

De hele dag loop ik met een brede glimlach want wat was mijn feestje leuk. Alle mensen waar ik van houd en die belangrijk voor me zijn waren er afgelopen zaterdag. Wat is het toch heerlijk om al die warmte te voelen maar ook de vrolijkheid. Lekker ongecompliceerd en veilig gek doen en voelen dat er mensen van je houden, hoe je ook bent of wat je ook doet. Er werd genoten van de Indische rijsttafel waar ik al mijn liefde in had gestopt -en toen ik op zondag thuis kwam na een heerlijk optreden met popkoor Sprightly; en waarvan je, mocht je in de buurt zijn en komt luisteren, zeker zult genieten- werd ik blij verrast want de lieve familie van ver die waren blijven slapen hadden al heel veel vuile vaat opgeruimd.

Aanstaande vrijdag hebben we iets speciaals. Een optreden samen met cabaretier Ernest Beuving in Markant in Uden. Er zijn nog kaarten dus wat let je. Ernest heeft heerlijke humor, gaat terug in de tijd als Toon Hermans en uit zijn dak als Mick Jagger, maar er gebeurt nog veel meer. Wij mogen zijn liedjes ondersteunen en twee eigen liedjes zingen. Laat je verrassen want het wordt fantastisch.

Nu komt de keerzijde van mijn verhaal want in elk verhaal zit helaas zwart en wit……………….

Rondom mijn pand is altijd alles goed op slot en beveiligd, helaas moet dat wel en dat heb ik moeten leren van ervaringen uit het verleden. Een B&B is openbaar dus als het hek open staat blijken mensen te denken zo in en uit te kunnen lopen. Als er gasten reserveren vraag ik altijd een geschatte aankomsttijd dus ben ik voorbereid.

Het hek staat open voor mijn feestgangers want het feest is in het atelier en dat is achter het huis. Wie is dat!! Die ken ik niet zegt mijn maatje. Ik ook niet dus ik snel naar buiten waar een man staat te wachten naast een grote oude landrover. Op de passagiersstoel zit een klein oud dametje, een hèèl oud dametje. Hebt u een kamer voor ons vraagt de man…. Ligt er aan wat je wilt en voor hoe lang is mijn antwoord. Een maand of zo! Okè, maar het is gebruikelijk dat er minimaal een week vooruit betaald wordt. Dat kan ik niet en hij begint zenuwachtig zijn verhaal te vertellen. U kunt er niets aan doen zegt hij maar we zaten in een hotel en moesten €160,- betalen. Per week? Nee, per dag zegt hij. Dat is veel; hoe kan dat nou denk ik. Ik heb nog € 100,- zegt hij. Nou, dan kun je hier twee nachten slapen is mijn antwoord. Fijn zegt hij en helpt het oude dametje, dat amper kan lopen uit de auto. Heel langzaam strompelt ze naar de deur en ik wijs ze de kamer terwijl hij haar liefdevol begeleid. Ik ontvang het geld en vraag verder niets.

Het feest is in volle gang dus voeg ik me weer bij mijn gasten. Mijn maatje vraagt me wat er was en als ik het een beetje uit leg zegt ie, ik had het niet gedaan!!! Ik wel. Het is een nare ervaring want voor een ontbijt in de ochtend kunnen ze niet betalen. De man zeurt nergens om en is bescheiden, het enige wat hij vraagt is of ie een kopje koffie mag pakken. Is goed hoor is mijn antwoord en ik keer terug naar de overdadig gevulde ontbijttafel voor mijn familie. Er blijft van alles over en ik besluit om het een en ander te verzamelen en in de B&B op tafel te zetten. Ik zeg niet meer dan eet smakelijk. Als ik later ga kijken zitten ze samen te smullen en alles gaat op; ik krijg steeds een brede lach uit een tandeloos mondje van het dametje en mijn hart wordt warm. In de avond vraag ik hoe laat ze de volgende ochtend vertrekken en het antwoord is, is 10 uur goed?? Ja hoor. Opnieuw breng ik in de ochtend ontbijt en opnieuw krijg ik een warme glimlach.

Ze willen vertrekken maar goh, de auto start niet. Met veel moeite krijgt de man de auto, met de hulp van mijn maatje aan de praat. Terwijl ze weg rijden zwaait het dametje uitbundig naar me met opnieuw die blije lach en het warmt mijn hart maar ik voel me ook verscheurd. Wat daar wegrijd is hopeloosheid en ellende want heel hun hebben en houwen ligt in de auto.

Wat gebeurt er met ons altijd redelijk veilige land mensen.

Over Alleke