Lessen van je werkzame leven voor je pensioentijd

Lessen van je werkzame leven voor je pensioentijd

Welke lessen kun je trekken uit je werkzame leven voor je pensioentijd? Wij geven je enkele tips hoe je dit voor jezelf kunt ontdekken.

Als je jarenlang hebt gewerkt, dan is het een flinke overgang om na je pensioen achter de spreekwoordelijke geraniums te zitten. Grote kans dat je zelfs nog een tijdje wakker wordt op het moment dat vroeger je wekker ging en dat jij je pas realiseert dat je niet meer hoeft te werken als je al bijna naast je bed staat…

Je werkende leven bestond echter uit veel meer dan alleen je wekker. Reflecteren op de periode die achter je ligt kan je helpen om je toekomst in te vullen. In dit artikel vertellen we je welke lessen je kunt trekken uit je werkende leven om je te helpen tijdens je pensioen.

Heel veel mensen kijken uit naar het moment dat zij de deur op werk voor de laatste keer achter zich dicht mogen trekken. Maar lang niet iedereen heeft een idee wat hij gaat doen nadat er afscheid is genomen op werk. In hun gedachten hebben ze uitgekeken naar “niet meer werken”, maar wat er voor dat werken in de plaats komt was in die wens nooit uitgewerkt.

Kortom: ze wisten wat ze niet meer wilden, maar niet wat ze wel wilden. Dus wat komt er dan na het moment waar je zo naar uit hebt gekeken en niet meer hoeft te werken? Een manier om daar achter te komen is door te reflecteren op je werkende leven omdat je op die manier een heleboel over jezelf kan leren. Je bent tenslotte nooit te oud om wat nieuws van en over jezelf te leren. Door jezelf een spiegel voor te houden, ontdek je welke stappen jouw volgende zouden kunnen zijn.

Reflecteren op je werkende leven? Zo doe je dat!

Als je in gedachte teruggaat naar je (laatste) baan, welke gevoelens roept dat dan op en welke herinneringen komen er dan bijna automatisch naar boven? Moet je meteen denken aan je collega’s en ging je om die reden met plezier naar werk? Of voel je meteen weer de stress die je elke keer voor een deadline voelde? Of herinner jij je de voldoening aan het einde van een werkdag als je voor je gevoel weer echt iets had gedaan?

Kortom: waar werd je vrolijk van als je denkt aan je laatste baan en waarom bezorgde dat een glimlach op je gezicht? En welke werkzaamheden of momenten op werk mis je niet en waarom vergeet je die zaken liever? Probeer tijdens het reflecteren dus in het “waarom” van je gevoelens te duiken.

Merk je dat je het lastig vindt om op die manier te reflecteren op je werk? Dan kun je ook gewoon simpel een lijstje maken van de zaken die je wel leuk vond aan je werk en de zaken die je niet leuk vond aan je werk. Daarnaast kan het soms helpen om aan iemand anders over je werk te vertellen. Dan zal je waarschijnlijk vanzelf merken over welke zaken je met plezier spreekt en welke zaken je aan anderen als minder leuk bestempelt. Daarnaast kunnen de vragen van een ander ook helpen om te ontdekken waarom u iets leuk vindt of niet.

En dan?

Je hebt een idee wat je leuk vond aan je werk en hebt ook wel een idee wat je minder leuk vond, maar wat kun je daarmee voor je pensioen? Hoe hebben het ene en het andere met elkaar te maken? Als je weet wat je leuk vond kun je dat proberen in een nieuwe vorm terug te brengen in je leven.

Stel je vond het contact met je collega’s heel fijn, dan kun je kijken of je ook na je pensioen contact met hen kunt houden. Of dat sociale element van je werk op een andere manier kan vormgeven. Als werk je vooral voldoening gaf dan is het belangrijk om op een nieuwe manier voldoening te krijgen van iets. Dat positieve gevoel kan je bijvoorbeeld ook krijgen van vrijwilligerswerk of wellicht een (bij)baan voor gepensioneerden.

De elementen die je minder leuk vond aan je werk kun je door je pensioen juist heel makkelijk loslaten en proberen te vermijden nu je gestopt bent met werken. Als je bijvoorbeeld het gevoel had dat je veel achter de computer zat tijdens je werk, dan kan je proberen om dat te voorkomen tijdens je pensioen.

Zorg dus dat je reflectie niet alleen een soort hang naar het verleden is, maar zet het om naar iets waar je in de toekomst iets aan hebt. Gebruik het om bepaalde elementen terug te laten keren in je gepensioneerde leven en andere situaties te vermijden.

eZine gezondheid

Pensioen eZine Gezondheid

> Download het magazine