Leuke activiteiten tijdens de herfst

Leuke activiteiten tijdens de herfst

De herfst heeft haar intrede gedaan. Tijd om erop uit trekken naar het bos of juist heerlijk thuis te blijven. Ook voor de (klein)kinderen is dit een prachtige tijd. Samen kastanjes of bladeren zoeken in het bos of lekker binnen blijven en leuke dingen doen.

Leuke activiteiten tijdens de herfst

Nu we de zomer weer achter ons hebben gelaten en de herfst zijn intrede doet is het tijd voor een aantal leuke herfstactiviteiten. Zelf kun je je ongetwijfeld vermaken met een heerlijke lange herfstwandeling of het lezen van een goed boek terwijl buiten de bladeren van de bomen vallen. Maar wat is leuk om met de kleinkinderen te doen? Het voordeel van de herfst is dat het zowel buiten als binnen heerlijk kan zijn. Voor elk weertype wat wils! We hebben een paar leuke activiteiten op een rij gezet. Dit voor het geval je zelf eens wat minder inspiratie hebt om te bedenken wat je met de kleinkinderen kunt gaan doen.

Erop uit naar het bos

Kinderen kijken vaak uit naar de uitstapjes met oma en opa. Door opa en oma worden ze meestal net wat meer verwend dan door hun ouders en ze ondernemen leuke activiteiten. Aan opa’s en oma’s de taak om iedere keer weer een leuke activiteit te verzinnen. En dat is helemaal niet zo moeilijk. Want wat is er nu leuker dan samen met de kleinkinderen het bos in te gaan? In het bos is het één groot feest voor kinderen: beukennootjes, kastanjes en eikeltjes zoeken, paddenstoelen tellen, een hut bouwen met takken of op zoek naar een eekhoorntje. Lekker ravotten in het bos, achteraf thuis warme chocolademelk drinken en dan samen een heuse herfsttafel maken met alles wat jullie in het bos gevonden hebben. Hartstikke leuk en gezond om te doen en bovendien kost het niks!

Knutselen voor beginners en gevorderden

Onderneem je liever een binnenactiviteit of een activiteit waarbij je zelf minder actief hoeft te zijn? Ga dan samen knutselen! Er zijn veel simpele, maar vooral leuke, dingen samen te maken. Denk eens aan een ouderwetse handpop. Een oude sok, een paar stiften en wat vilt en jullie hebben een hele middag plezier. Of ken je het spinnenweb van vroeger nog? Pak een kastanje (die je misschien in het bos gevonden hebt), steek er lange cocktailprikkers in en spin met garen een eigen kleurrijk spinnenweb. Een ander leuk handwerkje van vroeger is punniken, ook wel klosje breien genoemd. Met punniken maak je een dikke draad door middel van een punnik-klosje en een haaknaald. Misschien heb je dit zelf vroeger ook nog wel gedaan. Het gepunnikte draad is leuk als armband of ketting.

Bakken 2.0

Neem je kleinkind mee de keuken in en ga samen een lekkere cake, koekjes of taart bakken. Traditionele recepten als appeltaart, roombotercake, appelcake en kwarktaart zijn altijd erg leuk om te maken. Vanaf november zijn pepernoten ook een goed idee. Wil je liever iets gezonds bakken? Maak dan eens een pizza. Leuk om te doen en ook leuk om ’s avonds papa en mama uit te nodigen om te ‘komen eten’. Het is ook een idee om dit te combineren met knutselen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen uitnodigingen en menukaartjes maken.

Wat is jouw favoriete activiteit (met de kleinkinderen) in de herfst? Laat het ons weten! We zijn erg benieuwd hoe jij een echte herfstdag het allerliefste doorbrengt!