Met deze 6 tips rol je je pensioen soepel in

Met deze 6 tips rol je je pensioen soepel in

Alles wordt anders als je met pensioen gaat. En dat is leuk en spannend tegelijk. Zo zorg je voor een soepele overgang.

Met deze 6 tips rol je je pensioen soepel in

Met pensioen gaan is een hele overgang. Van de ene op de andere dag ziet je leven er heel anders uit. In één keer gaat die wekker niet meer ’s ochtends om zeven uur af. Het fietsen, treinen of in de file staan behoort tot het verleden. Er komt ruimte voor andere dingen. Misschien heb je al een plan uitgestippeld voor de invulling van je pensioen. Of kijk je juist uit naar ‘even helemaal niks moeten’. Zo zorg je ervoor dat de overgang soepel verloopt.

1 Sluit je werk goed af

Neem de tijd om taken goed af te sluiten of over te dragen aan anderen. Zo blijf je er niet mee in je hoofd zitten als je met pensioen gaat. Neem goed afscheid op je werk. Een afscheidsfeestje doet wonderen. De overgang van werkend naar niet-werkend leven wordt duidelijk gemarkeerd. Je krijgt herinneringen en verhalen van collega’s te horen. De waardering voor je werk geeft een positief gevoel. Dit positieve gevoel draag je nog een tijdje mee tijdens je pensioen en geeft vertrouwen voor die nieuwe levensfase.

2 Een goede voorbereiding is het halve werk

Het blijkt dat mensen die zich voorbereiden op hun pensioen langer actief en gezond blijven. Bedenk van tevoren dus hoe je je pensioen straks wilt invullen. Zo ben je de verveling voor. Denk bijvoorbeeld aan een hobby of vrijwilligerswerk. Als je wacht met oriënteren is de kans groot dat je straks na je pensioen in een gat valt of vervalt in passiviteit. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je straks optimaal kunt genieten van je pensioen.

3 Zinvolle invulling

Zet voor jezelf op een rij hoe je graag invulling wilt geven aan je pensioen. Wil je gaan doen waar je altijd van hebt gedroomd, bijvoorbeeld grote reizen maken of eindelijk die studie kunstgeschiedenis volgen. Geven sociale relaties je veel voldoening? Misschien is vrijwilligerswerk waarin je iets voor anderen betekent dan iets voor jou. Wat je ook kiest, doe wat jou persoonlijk voldoening geeft.

4 Overleg met je partner

Heb je een partner, dan is het goed om jullie verlangens en wensen voor de pensioentijd te bespreken. Zo weet je wat jullie gezamenlijke doelen en dromen zijn voor het pensioen. En ook aan welke verlangens je apart van elkaar invulling geeft. Want naast de dingen samen, kan je ook je eigen leven houden.

5 Laad je eerst mentaal op

Actief invulling geven aan je pensioen is een ding, maar laad jezelf eerst even op als je daar behoefte aan hebt. Veel mensen hebben na zo’n lange staat van dienst behoefte om even lichamelijk en geestelijk tot rust te komen. Neem die tijd voor jezelf. Maar waak ervoor dat die rustpauze overgaat in langdurige passiviteit.

6 Blijf actief

Mensen die actief blijven, genieten langer van hun pensioen. Ze blijven langer gezond. Sporten heeft nog een voordeel: je maakt endorfine aan, een stofje in je hersenen waardoor je je gelukkiger voelt. Je houdt jezelf ook fit door regelmatig te bewegen. Daaronder valt traplopen, even naar de winkel fietsen of de hond uitlaten. Het draagt allemaal bij aan een gezond en actief pensioen.