Tips

Met pensioen? 6 tips om je voor te bereiden

Met pensioen? 6 tips om je voor te bereiden

Door de jaren heen heeft Leef je Pensioen vele verhalen gehoord over hoe mensen zich voorbereiden op hun pensioen. In deze samenvatting zetten we de beste tips uit deze verhalen op een rij.

Met pensioen? 6 tips om je voor te bereiden

Wanneer het moment dat je met pensioen gaat dichterbij komt, wordt de vraag hoe je je het beste voorbereidt op je pensioen steeds urgenter. Waar de een al jaren droomt over een wereldreis of het opzetten van een eigen bed&breakfast, kijkt de ander liever niet te ver vooruit en ziet hij het allemaal wel als het moment daar is.

Door de jaren heen hebben wij op Leefjepensioen.nl vele verhalen gehoord over hoe mensen zich voorbereiden op hun pensioen. Daarom hebben we een samenvatting gemaakt van alle verhalen van ervaringsdeskundigen en zetten we de beste tips op een rij.

​1 – Bouw je baan langzaam af

De overgang tussen een fulltime baan en met pensioen gaan, kan erg groot zijn. Daarom raadden veel ervaringsdeskundigen aan om je oude baan langzaam af te bouwen door bijvoorbeeld in plaats van vijf dagen nog drie dagen te gaan werken. Ook Sjouk deed dat. Mijn leidinggevende dacht met me mee en stelde voor dat ik drie dagen in de week zou gaan werken om mijn werkzame leven af te bouwen. Eerst vond ik dat een gek idee, want ik had een hectische baan en dacht niet dat ik minder kon werken. Maar het bleek een goed idee te zijn, want zo kon ik mijn opvolger inwerken en steeds meer taken delegeren.”

​2 – Kies of je een pensioencursus wilt volgen

Over de vraag of het verstandig is om een pensioencursus te volgen, schreven we al eerder een blog. De meningen zijn verdeeld, maar Jan vond de cursus in ieder geval een prettige voorbereiding op zijn pensioen omdat hij er dingen leerde over de invulling van de kleine dagelijkse dingen: “Ik kan het van harte aanbevelen, want er gebeuren rare dingen als je met pensioen gaat. Ineens leefde ik samen met mijn vrouw thuis en kwam ik dilemma’s tegen in gewone dingen. Mijn vrouw houdt van stilte en ik luister graag naar de radio. Daar moesten we een middenweg in vinden. We hebben moeten leren om meer te overleggen en dat is iets dat in de pensioencursus ook aan bod kwam.” 

​3 – Een prettig einde van je baan is een fijne start van je pensioen

Niet iedereen heeft de datum waarop hij met pensioen gaat in eigen handen. Wanneer er een reorganisatie plaatsvindt of een bedrijf failliet gaat, kan het gebeuren dat je pensioen onverwacht eerder komt. Maar wanneer het mogelijk is, is het prettig om zelf het moment te kiezen waarop je met pensioen gaat. Bij Peter was dat helaas niet het geval en dat zorgde ervoor dat hij niet vanaf de start blij was met zijn pensioen: Lange tijd stond ik met veel plezier voor de klas. Door veel gedoe was het einde erg onaangenaam. Daardoor vond ik het vreselijk om met pensioen te gaan. Maar op een gegeven moment werd het weer leuk omdat ik dingen ben gaan doen, zoals vrijwilligerswerk.”

​4 – Neem afstand van je oude baan

Als het moment daar is en je bent met pensioen, is het belangrijk om afstand te nemen van je oude baan. Het is pijnlijk om te concluderen, maar het bedrijf draait ook zonder jou gewoon door. Johan had daar in het begin van zijn pensionering nog weleens moeite mee: “Op de een of andere manier denk je als mens dat je onmisbaar bent, maar het leven gaat gewoon door als je er niet meer bent. ‘Waarom bellen ze niet’, dacht ik wel eens.” Het afstand nemen van je oude baan gaat makkelijker wanneer je een goede vervanging hebt in de vorm van hobby’s en vrijwilligerswerk. Hier kun je voor je pensionering al over na denken. Ook Anneke merkte dat ze moeite had met het afstand nemen van haar baan en collega’s. Daarom ging ze vrijwilligerswerk doen: Na mijn pensioen had ik wel het gevoel ergens bij te willen horen. Status is en groot woord, maar als je een baan hebt dan ben je iets en doe je iets. En toen was ik AOW-er. Maar nu ben ik vrijwilliger en daar voel ik me goed bij.” 

​5 – Vervang je collega’s voor andere contacten

Met het afstand nemen van je oude baan, volgt ook automatisch het afstand nemen van je oude collega’s. Dirk verveelde zich niet en had genoeg te doen na zijn pensioen, maar toch miste hij zijn ex-collega’s: Ik miste de contacten met collega’s. Gek hoe snel zoiets verwaterd. Ik spreek nu af en toe af met vier ex-collega’s die ook met pensioen zijn.” Zo verving Trees bijvoorbeeld het gemis van collega’s door het maken van nieuwe kennissen op de golfbaan: “Ik golf veel met vriendinnen, maar ik maak ook nieuwe contacten op de baan”. 

​6 – Stel je pro-actief op als je vrijwilligerswerk wilt doen

Wanneer je eenmaal met pensioen bent, is het belangrijk om zelf de eerste stap te zetten richting vrijwilligerswerk of een nieuwe hobby. Stel je pro-actief op, want er is een hoop vrijwilligerswerk dat je kunt doen als je dat wilt. Alleen zullen die vrijwilligersbanen niet zomaar naar je toe komen. Dat ondervond ook Anneke. Haar tip is daarom om je voor je pensioen al te oriënteren. “Toen ik net met pensioen was, dacht ik dat er misschien wel mensen naar mij toe zouden komen die me nodig hadden. Dat bleek niet zo te zijn, ha ha. Ik kwam er achter dat er heel veel vrijwilligerswerk te doen is, maar dat je er wel zelf op uit moet gaan om wat te vinden. Als je eenmaal in het ‘circuit’ zit, dan heb je de wereld aan dingen om uit te kiezen.”