Met pensioen gaan doe je stap voor stap

Met pensioen gaan doe je stap voor stap

Veel mensen doorlopen een aantal fases wanneer ze met pensioen gaan. Leef Je Pensioen geeft tips voor elke fase.

Nieuwe levensfase

Wanneer je met pensioen gaat, breekt er een nieuwe periode aan in je leven. Het is het einde van je werkzame leven, maar vooral ook het begin van iets nieuws. Je kunt toekomstplannen maken waarbij je geen rekening meer hoeft te houden met je baas. Heerlijk! Maar hoe vul je het proces van met pensioen gaan en er daarna van genieten precies in? Leef Je Pensioen geeft een aantal tips om de verschillende pensioenfases te doorlopen.

1: bereid je voor

In de eerste pensioenfase ben je nog niet met pensioen. Wel ben je bezig om je pensioen voor te bereiden. Dit kun je doen door alvast een Pensioen In Zicht cursus te volgen, eventueel samen met je partner. Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe je er financieel voorstaat. Het is niet het meest eenvoudige of gezelligste onderwerp om over na te denken, maar het is wel erg belangrijk. Hoeveel pensioen heb je opgebouwd? Vanaf wanneer ontvang je AOW? Kun je blijven wonen op de plek waar je nu woont? Of wil je eventueel na je pensioen nog doorwerken?

Naast het financiële plaatje is het verstandig om alvast na te denken over wat je wilt doen met je leven na je pensioen. Mensen die met pensioen zijn missen regelmatig structuur of ritme in hun dagen. Dit kun je ondervangen door alvast na te denken over hoe jij je dagen wilt indelen. Bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk, het volgen van een studie of het oppakken van een groot project rondom je huis. Maar misschien wil je juist geen structuur aan je dagen en genieten van de vrijheid na je pensioen. Zelfs dan is het goed om na te denken over de invulling van je dagen: wil je bijvoorbeeld op reis? Als je helemaal geen plan hebt, zul je je misschien snel vervelen of verloren gaan voelen.

2: bouw af waar dat mogelijk is

De eerste pensioenfase loopt vrijwel automatisch over in de tweede fase. Ook in deze fase ben je nog niet met pensioen, maar bouw je waar dat mogelijk is, je werkzaamheden af. Dit kan bijvoorbeeld door parttime te gaan werken of belangrijke werkzaamheden over te dragen aan collega’s. Het missen van een doel of het ontbreken van sociale status is een gevoel dat veel gepensioneerden kennen. Door je werkzaamheden af te bouwen en te verplaatsen waar dat mogelijk is, kun je je doelen verplaatsen en al een beetje wennen aan het feit dat je sociale status gaat veranderen. Je bent straks niet langer werknemer, maar je bent pensioengerechtigd. Probeer dit niet te zien als een lagere sociale status of het gevoel te hebben dat je minder voorstelt in de maatschappij. Het is juist een mooi teken dat je werkzame leven erop zit en je je strepen hebt verdient.

3: vier een feestje

In de derde pensioenfase is het zo ver: je bent voorbereid, je hebt je financiële overzicht klaar en je weet wat je met je tijd wilt gaan doen. Je hebt je werkzaamheden afgebouwd en gaat nu dan echt met pensioen. Vier het! Geniet ervan en bouw een feestje. Een feest is een bedankje voor de werkzaamheden die je jarenlang hebt verricht. Misschien houd je er niet van om in de belangstelling te staan, maar het is wel fijn wanneer collega’s hun waardering naar je uitspreken. Grote kan dat ze een gedicht of een speech voordragen of met een mooi afscheidscadeau komen. Wanneer je werkgever weinig aandacht aan je pensionering besteed, kun je misschien zelf met vrienden en familie uit eten gaan of op een andere manier wat aandacht schenken aan dit kantelpunt in jouw leven. Stap er niet zomaar overheen.

4: gun je zelf tijd om te wennen

Nu je net met pensioen bent, kun je in pensioenfase vier gaan wennen. Hoe goed je ook bent voorbereid: je moet het uiteindelijk wel ondergaan en wanneer het eenmaal bezig is, zal je altijd dingen tegenkomen waar niet op bent voorbereid. Het veranderen van sociale status en het veranderen van doelen hebben we al even aangestipt. Bovendien spraken we over het invullen van een nieuw dagritme. Daarnaast moeten mensen die onlangs gepensioneerd zijn, vaak wennen aan hun nieuwe rol in het huishouden en het hebben van andere taken in huis. Het is daarom belangrijk om ook je partner, kinderen en eventuele andere huisgenoten deelgenoot te maken van jouw pensioen. Er verandert niet alleen wat in jouw leven, maar ook in dat van hen. Gun jezelf in deze fase de tijd om te wennen aan je pensionering. Het is niet altijd leuk. Je sociale contacten veranderen bijvoorbeeld, omdat je je collega’s niet meer dagelijks zult zien. Dit kun je invullen door bijvoorbeeld bij een sportclub te gaan of nieuwe mensen te ontmoeten bij vrijwilligerswerk. Hoeveel tijd je nodig hebt om te wennen verschilt per persoon. Wanneer je het werken dusdanig mist, kun je de optie bekijken om een ‘doorwerker’ te worden door je om te scholen of opnieuw in dienst te gaan bij je oude bedrijf. Let er hierbij op dat dit ook fysiek mogelijk moet zijn: niet elk beroep leent zich hiervoor.

5: je leven op orde

In de vijfde pensioenfase heb je je leven als gepensioneerde op orde. Je hebt je werk afgesloten en bent gewend geraakt aan de nieuwe situatie. Je kunt vrijwilligerswerk hebben gevonden dat bij je past, je geniet enorm van de diverse hobby’s die je hebt of je past op de kleinkinderen. Je leeft met minder stress en denkt: “Dat pensioen is zo gek nog niet”.

6: toekomstplannen

De zesde en laatste pensioenfase is de fase van de toekomstplannen. Deze valt grotendeels samen met de vijfde pensioenfase. Het leven is niet voorbij wanneer je gepensioneerd bent! Het is tijd om toekomstplannen te maken. Je hebt nu meer tijd, misschien heb je zelfs wat spaargeld achter de hand. Wat zou je graag nog willen doen? Heb je nog nieuwe doelen? Geniet ervan dat er nog een hele hoop mooie jaren in het verschiet liggen!

In welke pensioenfase bevind jij je? Deel je eigen tips en ervaringen onder dit artikel!