“Met pensioen gaan was mijn beste beslissing ooit”

“Met pensioen gaan was mijn beste beslissing ooit”

De start van je pensioen luidt vaak een nieuwe levensfase in. Dat geldt zeker voor Ellie Timmerman (59). Voor haar werd de laatste werkdag een moment om een zware periode af te sluiten. “De vrijheid die ik nu heb, levert me heel veel op.” Over de balans tussen financiële keuzes en een gelukkig leven.

In 2015 kwam Ellie er alleen voor te staan. Haar man overleed en ze was meer dan ooit op zoek naar ruimte voor zichzelf. Een vroege pensionering zorgt nu voor deze ruimte. ‘Het is mijn beste beslissing ooit.” Een periode vol stress en verdriet is afgesloten. Nu heeft ze tijd voor de dingen die ze echt belangrijk vindt in het leven; haar gezondheid, haar gezin en een ontspannen levensstijl. “Sinds kort ben ik zelfs weer gelukkig in de liefde.” lacht ze. 

Gezondheid is het grootste goed

De gezondheid van Ellie’s man was al jaren zorgelijk. De stress van zijn werk had hier een directe rol in. Ze zochten al een tijd naar een manier om zijn werk af te bouwen. Maar ineens was het over. 

In de periode dat Ellie’s man overleed had ze fijn werk als Casemanager dementie. Haar collega’s steunden haar door dik en dun. Toen ze na een tijdje van baan moest wisselen ging het minder. De inhoud van het werk bleef flink veranderen, er kwamen steeds meer regels en de logge organisatie paste niet bij haar. Bovendien moest ze het zonder haar lieve collega’s doen. 

Ellie besefte zich dat het niet goed ging. Ze kreeg last van dezelfde stress die haar man uiteindelijk fataal is geworden. Er moest iets gebeuren, anders was ze dichtbij een burn-out. “Ik voelde nog eens extra de plicht naar mijn kinderen om gezond te blijven. Zij hadden al iemand verloren. Niet mij ook nog. Ik wist dat ik iets anders moest gaan doen, maar wat?”

Mogelijkheden op een rij

Ellie nam de tijd om de mogelijkheden op een rij te zetten. “Met pensioen gaan was één van de opties. Maar ik moest nog wel een paar jaar.” Ze nam haar financiën onder de loep, loste iets af op de hypotheek en onderzocht hoe ze haar leven wilde inrichten. “Ik ging bij mezelf na wat ik nog zou willen. Wilde ook nog verre reizen maken of had ik nog wensen voor dure uitgaven? Het antwoord was: nee.” 

Na veel goede gesprekken koos ze voor de optie ‘met pensioen gaan’. Het partnerpensioen van haar man maakte dit mogelijk. “Het voelde heel dubbel, want we hadden samen mooie plannen gemaakt voor ons pensioen.” Hoewel ze financieel een flinke stap terug zou doen voelde dit als de juiste keuze. “Als je alleen bent heb je financieel ook minder nodig.”

Beste beslissing ooit

Met pensioen gaan gaf Ellie de rust en ruimte die ze zo hard nodig had. Ze nam meer tijd voor haar gezondheid en voelt zich nu beter dan ooit. “Ik ben 20 kilo afgevallen. Puur omdat ik meer tijd heb om te sporten, gezonder te eten en mijn leefstijl aan te passen. Ik ben een echte emo-eter dus al die stress werkte extra op mijn lichaam.” 

De vrije tijd gaf haar de kans om meer bij haar dochter te zijn en bovendien op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Inmiddels gaat het heel goed met Ellie. Ze heeft nieuwe relatie, haar dochter is het huis uit en Ellie maakt (komend vanuit Harderwijk) een nieuwe start in Emmen. “Mijn partner is ook weduwnaar. Daarom genieten we nu extra van het feit dat we weer samen zijn. En we kunnen beide goed relativeren. Als persoon zijn we totaal verschillend, maar dat maakt het juist ook zo leuk samen.” 

Kijk ook verder: wat heb je nodig en wat vind je belangrijk?

Voor iedereen in dezelfde situatie wil Ellie zeggen; je financiën op orde hebben is belangrijk, maar kijk ook verder. Wat heb je nodig en wat vind je belangrijk? 

“De vrijheid die met pensioen gaan mij heeft gegeven levert zoveel op.” Ellie heeft haar geluk weer gevonden. “Als ik was blijven werken was ik zeker weten nog ongelukkig geweest. Met pensioen gaan was mijn beste beslissing ooit.”

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

eZine geluk