Met pensioen, maar wat als het genieten uitblijft?

Met pensioen, maar wat als het genieten uitblijft?

Je maakte jezelf een hoop voorstellingen van je pensioen. De dagelijkse verplichtingen achter je laten en echt gaan doen wat jij wilt. Maar nu je eenmaal met pensioen bent, valt het ultieme gevoel van vrijheid en genieten toch wat tegen. Een herkenbaar voor een deel van kersverse pensionado’s.

Voor wie ook het gevoel heeft niet optimaal te kunnen genieten van het pensioen, we kunnen je geruststellen; dit komt vaker voor dan je denkt. Met pensioen gaan is een grote verandering in je leven. Het is dan ook niet vreemd dat dit aanpassingen vereist. Niet alles zal meteen op de rit staan. Hoe zit dit? En hoe kan ik het ombuigen? We zetten wat zaken op een rij.

Waarom geniet ik minder van mijn pensioen?

Als je bijna met pensioen gaat, kijk je hier reikhalzend naar uit. Wanneer het moment er dan ook eindelijk is, merken velen toch dat ze er (nog) niet zo veel van genieten als ze hadden verwacht. Dit kan meerdere redenen hebben. Ten eerste valt je dagelijkse structuur ineens weg. Je had een vast ritme, maar nu niet meer.

Dit is iets waar bijzonder veel gepensioneerden aan moeten wennen. Daarnaast missen sommige mensen de uitdaging. Hun brein en lichaam worden door het wegvallen van werk niet meer zo gestimuleerd als voorheen, wat je minder scherp en bijdetijd kan maken. Ook dit zorgt er voor dat je minder kunt genieten van je pensioen.

Maar ook je thuissituatie verandert. Ineens ben je vaker thuis of zijn jij en je (eventuele) partner vaker samen thuis. Dit kan ook de nodige spanningen of onduidelijkheden met zich meebrengen.

Hoe kan ik optimaal genieten?

Je dagelijkse ritme verandert, dus het is van belang te ontdekken welk ritme bij je nieuwe leven past. Veel gepensioneerden kiezen ervoor om eerst even helemaal niets te doen en zo te ontdekken waar hun behoefte ligt. Want juist het meteen aannemen van andere ‘verplichtingen’ is iets wat kersverse gepensioneerden achteraf liever niet hadden gedaan.

Wat zeker belangrijk is is dat je bezig blijft. Ten eerste doe je dit fysiek, door genoeg te bewegen. Maar ook je brein heeft stimulatie en uitdaging nodig. Een goed boek, puzzels, een specifiek onderwerp bestuderen of diepe gesprekken met goede vrienden: het zijn goede manieren om je grijze massa scherp te houden. Door jezelf in vorm te houden, zowel mentaal als fysiek, ben je veel meer in staat om te genieten van het leven als gepensioneerde.

Als je met pensioen gaat, ben je voortaan echt degene die je agenda bepaalt. Je kunt dus doen wat je wilt, maar dit kan ook overweldigend zijn. Want wat ga je doen? Ten eerste kun je eindelijk je passies gaan volgen. Zijn één of meerdere hobby’s genoeg voor je? Of kies je liever voor een groter project om aan te werken. Ook is er altijd de mogelijkheid om te blijven werken, dan wel betaald of vrijwillig.

Tips van andere pensionado’s

Op Leef je Pensioen vind je natuurlijk al veel interviews met gepensioneerden die vertellen over hun ervargingen. Enkele van deze tips hebben we gebundeld in het artikel ‘6 tips om je voor te bereiden‘. Doe er je voordeel mee!

Kies voor iets dat bij je past en je het ritme, daginvulling en uitdaging biedt die jij nodig hebt. Maar let wel, bezig zijn en er op uit trekken en onder de mensen blijven is altijd een goed idee! Die geraniums komen pas over 20 jaar.

Mocht je moeite blijven houden met het op een prettige manier invullen van je pensioentijd? Blijf er niet mee zitten en ga eens praten met een (pensioen)coach of volg een pensioencursus.

Pensioen eZine
Tijd

> Download het magazine

eZine tijd