Met pensioen? Pas op voor deze 3 valkuilen

Met pensioen? Pas op voor deze 3 valkuilen

Na je pensionering is het tijd om met een cocktail in een hangmat te liggen. Althans zo wordt het “grote genieten” weleens voorgespiegeld. Maar je pensioen kan je dagelijkse leven flink op zijn kop zetten. Je dagelijkse routine van opstaan, naar je werk gaan en weer thuiskomen ligt opeens volledig overhoop. En ook de relatie met je partner wordt opeens in een hele nieuwe vorm gegoten. Op dat moment kun je drie fouten maken.

Met pensioen? Pas op voor deze 3 valkuilen

Na je pensionering is het tijd om met een cocktail in een hangmat te liggen. Maar is dat wel zo? Want met pensioen gaan kan je dagelijkse leven flink op zijn kop zetten. Je dagelijkse routine van opstaan, naar je werk gaan en weer thuiskomen is opeens volledig in de war. En ook de relatie met je partner wordt opeens in een hele nieuwe vorm gegoten. Op dat moment liggen drie fouten op de loer:

Blijf niet alleen met je worsteling rondlopen

“Waarom ik?”, die kreet slaken mensen weleens als hen iets overkomt. We zijn van tijd tot tijd namelijk geneigd te denken dat we bepaalde worstelingen alleen doormaken en dat het onheil vooral jou alleen treft. Terwijl er in werkelijkheid in onze omgeving voldoende gelijkgestemden te vinden zijn. Je bent niet de eerste en niet de laatste die met pensioen gaat en ook niet de enige die daarmee worstelt. Maar zelfs als we hier bewust van zijn dan leggen we niet graag onze ziel bloot bij onze naasten. Zonde!

Het kan namelijk juist heel goed zijn om niet in je eentje te worstelen, maar met anderen te praten over wat je bezighoudt. Anderen kunnen je dan voorzien van adviezen, steunen op de momenten dat het even tegenzit en vertellen hoe je bepaalde zaken kunt aanpakken. Ook alleen je verhaal doen kan al opluchten.

Daarnaast kan het je een ander perspectief geven op je pensionering. Als je het moeilijk vindt om je verhaal te vertellen aan mensen in je directe omgeving, dan kun je ook kiezen voor een psycholoog of een praatgroep. Deze zijn er zowel online als offline. In sommige praatgroepen kan je ook anoniem je verhaal doen. Dan hoef je niet bang te zijn iemand uit je omgeving voor het hoofd te stoten, maar kan je wel je hart luchten.

eZine geluk

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

 

Blijf niet bij de pakken neerzitten

Jarenlang ging je elke dag naar je werk. Het bepaalde je ritme, je zag je collega’s meer dan je eigen partner en je werkomgeving was bijna je tweede thuis. Met pensioen gaan is dus meer dan ‘even wennen’. Je leven verandert namelijk op een heel aantal punten drastisch. Maar het leven is niet afgelopen na je pensioen, het is juist een nieuw hoofdstuk van je leven. Begin met net zoveel energie aan je pensionering als aan je allereerste werkdag. Zie welke lessen je tijdens je werkende leven hebt opgedaan en sta open voor de nieuwe uitdaging. Gun jezelf wel een beetje de tijd om te oriënteren op je pensionering. Je bent ook niet van de ene op de andere dag gaan werken. Je hebt eerst een vooropleiding gedaan, nagedacht over wat je eigenlijk wilde en je eerste baan was misschien ook niet direct je droombaan. Zo gestructureerd kan je je pensionering ook aanpakken. Gebruik de lessen die je tijdens je werkende leven hebt opgedaan en zet ze in deze nieuwe periode in.

valkuilen pensioen

Laat een verandering je niet verzwakken

Het afscheid op je werk kan een leuk afscheidsfeestje zijn, maar het is begrijpelijk dat je pensionering misschien niet meteen als een feestje voelt. Alle veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je even flink van slag bent. Maar het is echt een fout om te denken dat je daar niet sterker van wordt. Misschien zie je nu niet de positieve kant van deze verandering in, maar die zal zich op den duur aan je openbaren.

Door je pensionering kunnen er bijvoorbeeld deuren voor je open gaan die eerst gesloten bleven. Misschien heb je nu opeens tijd voor die hobby waar je amper aan toekwam, kan je eindelijk die verre reizen gaan beginnen of opnieuw beginnen aan een studie. Zie een verandering dus niet als iets negatiefs, maar ga op zoek naar de positieve kant van je pensionering.

Heb jij nog andere tips waar andere (bijna) gepensioneerden iets aan kunnen hebben? Deel ze dan onder dit artikel. Of ben je benieuwd wat anderen doen na hun pensioen? Lees hier verhalen van andere gepensioneerden.