Met pensioen? Tips van ervaringsexperts

Met pensioen? Tips van ervaringsexperts

Wie kan je beter tips geven voor tijdens je pensioen dan de mensen die jou zijn voorgegaan? Lees de pensioentips van onze ervaringsexperts.

Met pensioen? Tips van ervaringsexperts

Trek jij binnenkort de laatste keer de deur op werk achter je dicht? Dan is het belangrijk om na te denken over de vraag hoe jij je voorbereid op je pensioen. Wie kan je dat beter vertellen dan mensen die jou zijn voorgegaan? Ben jij benieuwd naar de tips van ervaringsexperts? In onderstaand artikel zetten wij de tips op een rijtje van mensen die we onlangs voor Leefjepensioen.nl spraken.

Maria: “Belangrijk om niet alleen maar thuis te zitten”

Als je denkt aan het pensioen dan is waarschijnlijk je eerste gedachte dat je stopt met werken. Dat hoeft echter niet. Maria besloot een aantal jaar nadat ze met pensioen ging, toch weer te gaan werken. Niet fulltime zoals vroeger, maar voor ongeveer zestien uur per week. Waarom? “Ik vind het gewoon nog heel fijn om een baan te hebben en onder de mensen te zijn. Het geeft mij het gevoel dat ik nog meedoe als ik in het spitsuur op de tram sta te wachten met allemaal lui die ook van kantoor komen. Ik vind het niet leuk om zeven dagen per week vrij te zijn. Als je werkt benut je de momenten dat je vrij bent. Vrije tijd voelt als vrije tijd als het schaars is, dan is het extra genieten.

“Het is niet dat ik mij verveel als ik thuis ben. Ik hou bijvoorbeeld van lezen, maar ik kan moeilijk iedere dag lezen. Dan blijf ik ook maar tussen deze vier muren. Als ik werk dan heb ik meer te vertellen dan als ik alleen maar boodschappen heb gedaan. Daarom wilde ik iets buiten de deur doen. Ik denk dat het voor elke gepensioneerde belangrijk is om dingen te blijven doen en niet alleen maar thuis te zitten. Dat hoeft niet met werk te zijn, want ik kan mij voorstellen dat dat niet bij iedereen past, maar doet iets wat je leuk vindt.”

Janny: “Pensioen was moment om dromen waar te maken”

Bij die opvatting sluit Janny zich helemaal aan. Vlak voordat ze met pensioen ging werkte ze parttime bij Omroep Brabant. Ze zag programma’s tot stand komen en dacht maar één ding: dit wil ik ook!. “Bij Omroep Brabant is de wens ontstaan om, zodra ik meer tijd zou hebben, een documentaire te maken. Toen ik met pensioen ging dacht ik: nu is het moment gekomen. Ik ga mijn droom waarmaken!” Twee jaar geleden ging de documentaire die ze maakte in première. “Het was een ongelofelijke gebeurtenis. De reacties waren heel lovend. Dat vonden wij natuurlijk fantastisch. Maar ik vond de opnamedagen het allerleukste. De teksten en beelden die je in gedachte had worden dan uitgevoerd. Het is heel leuk om je idee gestalte te zien krijgen. Daarbij blijf ik op die manier lekker bezig en verzand niet achter de geraniums.”

Misja: “Denk niet: dat doe ik over vijf jaar”

Dromen najagen dus. Dat is ook iets waar Misja voor kiest. Zij kwam na haar pensioen op het idee om een blog te beginnen, maar ze had nog nooit een eigen website gemaakt of foto’s gemaakt. Ze las een boek over het bouwen van een website, volgde een fotografiecursus en begon toen gewoon. Misja vertelt: “Je kunt niet denken: dat doe ik over vijf jaar wel, want dat weet je nou eenmaal niet op deze leeftijd. Als je iets wil, dan moet je het ook doen. Het hoeft niet groots te zijn, maar begin gewoon. En denk vooral niet: ik ben al 65. Je bent pas 65!”

​Irma: “Voorkom routine na je pensioen”​

Toch kan het gevoel ontstaan dat de tijd na je pensioen razendsnel voorbij vliegt. Irma ontdekte de manier waarop de tijd weer even stilstaat: reizen. “Wanneer je in een ander land woont of werkt dan staat de tijd even stil. Je bent even weer een klein kind voor wie alles nieuw is. De tijd duurt daardoor langer. Als je thuis bent dan is alles bekend. Zeker naarmate je ouder wordt. Je hebt alles al een keer gezien en gedaan. En dus wordt alles vertrouwder en saaier. Daardoor herinner je bepaalde momenten van de dag niet meer omdat je ze routinematig doet. Je laat ze over in je gehugeh omdat je ze niet bewust deed. Ik merk dat de jaren daardoor steeds sneller voorbij gaan. Dan denk je: is het alweer kerst? Het was gisteren ook nog kerst. Naar het buitenland gaan is voor mij een manier om even “ho” tegen de tijd te zeggen. Daar ben je namelijk veel bewuster. Je hebt iedere minuut nodig om alles mee te maken. Dus je leeft vier keer zo intens.”

Jan en Ria: “Maak anderen blij”

Hoewel het pensioen vooral het moment is waarop jij stopt met werken, wordt het volgens Jan en Ria pas echt genieten als je tijdens je pensioen iets voor een ander doet. Zo zit Jan bij de harmonie en in het bestuur van een verwante stichting brengt en haalt hij ouderen naar en van een buurtkamer; zit hij in een commissie in het buurthuis om de hoek van zijn woning en organiseert hij in datzelfde buurthuis met zijn vrouw de knutselclub voor kinderen uit de omgeving. Daarnaast is Jan onder andere ook nog wijkhoofd voor de collecte voor de kankerbestrijding, collecteert hij zelf ook voor dezelfde organisatie en gaat hij met Ria soms langs de deuren voor de Nierstichting. “Hij zegt altijd dat hij “even” helpt”, reageert Ria, “maar er gaat meer tijd in zitten dan hij denkt.” “Soms komen er mensen naar mij toe die verbaasd zijn dat ik dit doet”, vertelt Jan, “die zegen: “jeminee hoe hou je dat vol?”. Maar ik vind het fijn om mensen deel te laten zijn van mijn capaciteiten.” “We geniet ervan om mensen blij maken”, vult Ria aan. “Als we honderd worden, dan blijven we dit doen tot ons honderdste jaar”, vervolgt Jan. “Althans zo lang we gezond blijven en het ook kunnen doen. Het houdt je scherp en fit, het houdt je huwelijk goed en je vergeet even alles wat je hebt meegemaakt.”

Ben jij al met pensioen? Wat is jouw tip voor andere gepensioneerden?