“Mijn nieuwe vrijheid bracht ook verleidingen met zich mee”

“Mijn nieuwe vrijheid bracht ook verleidingen met zich mee”

Pensioen saai na 20 jaar? Niet voor Bert (74). Hij staat positiever in het leven dan ooit, mede door een grote verandering. Onlangs paste hij zijn leefstijl aan met het oog op zijn gezondheid. Hij stopte resoluut met roken én het drinken van alcohol. Geen makkelijke stap, maar de voordelen brengen hem veel. 

Bert werkte voor zijn pensionering jarenlang in de planning en automatisering van een elektriciteitsbedrijf. Wat het werk voor hem leuk maakte, was de vrijheid die hij had. Hij kon zelf bepalen wat hij deed, hoe en wanneer. Maar als het werk ineens minder wordt en hij tussen wal en schip dreigt te vallen, is de vrijheid iets te overweldigend.

‘Ze waren vergeten dat ik bestond’

Dat er ineens geen werk meer was voor Bert, merkte hij op een wel heel bizarre manier. Na het afronden van een project komt hij op een dag terug van kantoor en doet een schokkende ontdekking. “Mijn naam stond nog op de deur, maar er zat iemand anders in mijn kantoor.  “Ze waren gewoon vergeten dat ik bestond!”.

Bert bonjourde de persoon uit zijn kantoor en had zijn werkplek terug veroverd. Maar er bleek alleen geen werk meer voor hem te zijn. “Ik ging ‘s morgens dan maar lekker uitslapen en bedenken wat ik die dag eens zou gaan doen. Met mooi weer reed ik naar de Bergumermeer Centrale en ging daar tussen de middag een hapje eten en kletsen met de jongens. Dan reed ik weer terug.” 

Heel gezellig natuurlijk, maar het gaf hem geen voldoening. “Niets doen is echt vervelend. Ik ben nog bij de bedrijfsarts geweest en die zei: ik heb maar één advies, neem een goed boek mee naar kantoor…”

Een gouden voorstel

Uiteindelijk krijgt Bert weer een project om mee aan de slag te gaan. En dan, na bijna 25 jaar in dienst, gaat het bedrijf reorganiseren. Ze weten niet waar ze Bert kunnen plaatsen en doen hem een gouden voorstel. “Ze hadden een prachtige financiële regeling voor me opgetuigd. Ik zei direct: “Waar moet ik tekenen?!” Bert is 55 en kan aan zijn pensioen beginnen. 

Het pensioenleven krijgt vorm

Zijn dagen als gepensioneerde vult Bert met houtbewerking, tuinieren en tennis. Maar ook met klaverjassen met vrienden in de dorpskroeg, onder het genot van een drankje of wat. Ook de zondagsmorgens zijn goed gevuld met een vriend, vis en whisky!

Dan ontdekt Bert dat zijn nieuwe vrijheid ook verleidingen met zich meebrengt, vooral als het gaat om alcohol. Wat begon als een paar onschuldige drankjes, escaleerde al snel tot een gewoonte die zijn gezondheid in gevaar bracht.

Er is niemand die je tegenhoudt

“Hier ben ik niet trots op, maar de drinkerij ging op een gegeven moment van kwaad tot erger. Het begon toen ik met pensioen ging. “De gelegenheid was er en er is niemand die je tegenhoudt.”

Een trombosebeen en een nare val dwingen Bert echter om zijn levensstijl radicaal te veranderen. Ook was hij kortademig door het vele roken. Hij zegt vaarwel tegen alcohol en tabak, en begint aan een reis naar een gezonder leven.

Vriendschap verandert

Stoppen met alcohol en roken is toch een drastische ommekeer. Bert had het opeens heel duidelijk voor zichzelf: nu is het gebeurd, klaar en over. Hij lacht als hij zegt “ik ben wel meer gaan snoepen” en slaat zijn hand op zijn buik.

Deze veranderingen zijn niet altijd makkelijk. Zijn vriend met wie hij zondagen vaak samenkwam, laat het nu afweten. “Het zal wel niet meer gezellig zijn nu ik niet meer drink en rook.” De vriendschap met de jongens van de klaverjas daarentegen is blijvend. “De jongens weten dat ik aan de fris zit en daarmee is het klaar.” We zijn vorig jaar nog met elkaar op vakantie naar Side (Turkije) geweest. Het laten staan van de alcohol ging ook daar heel goed!”

‘Ik ga zoveel mogelijk dingen doen die ik leuk vind’

Bert mag dan al bijna 20 jaar met pensioen zijn, het is nog lang niet saai! “Ik vermaak mij thuis uitstekend!” En hij heeft ook toekomstplannen. “Ik sta mezelf niet meer toe te roken. En ook dat ik niet meer drink scheelt financieel enorm! Dit kalenderjaar staat dan ook al aardig volgepland met uitjes. “Ik ga nog zoveel mogelijk reizen en dingen doen die ik leuk vind!”