“Mijn pensioentijd is een onverwacht cadeau”

“Mijn pensioentijd is een onverwacht cadeau”

Gerda (69) werkte 45 jaar met veel plezier voor dezelfde werkgever. Hoe zou ze omgaan met de overgang naar een leven waarin werk geen rol meer speelt? Ze gaf het pensioenleven een echte kans en werd verrast! Ze werd zoal oppas van buurthondje Tommy via Stichting OOPOEH. Een gouden match!

Foto: Bram Kloos

Na een lange carrière bij de Luchtverkeersleiding Nederland ging Gerda vier jaar geleden met pensioen. “Het is een heel leuk bedrijf en ik heb het altijd erg naar mijn zin gehad. Vooral de afdeling maakte dat ik elke dag met veel plezier naar mijn werk ging. Ik was best bang om in een gat te vallen als ik zou stoppen met werken. Vooral omdat ik dan de sociale contacten van mijn werk zou gaan missen.”

‘Met pensioen zijn is relaxed’

Gelukkig viel het Gerda alles mee, die overgang van werk naar pensioen. “Toen ik een tijdje met pensioen was realiseerde ik me opeens dat ik best een drukke baan had. Ik dacht plots: ‘goh, het is eigenlijk wel heel relaxed om met pensioen te zijn’. Het verbaasde me dat ik me zo voelde. Mijn pensioentijd werd hierdoor voor mij een onverwacht cadeau!” 

Positieve instelling

Over een tekort aan sociale contacten heeft Gerda zich uiteindelijk nooit zorgen hoeven maken; alles kwam op zijn pootjes terecht. Haar positieve instelling heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. “Je moet altijd zelf initiatief blijven tonen. “Ik kan niet thuis gaan zitten en van mijn man verlangen dat hij meegaat naar de markt op de Albert Cuyp!” 

“In het bruisende Amsterdam waar ik woon is altijd wel iets te doen. Ik trommelde steeds vaker een vriendin op om mee op pad te gaan. We maken er dan een gezellige dag van.” Ook probeert Gerda nieuwe dingen uit. Zo kwam ze in aanraking met Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier). Deze stichting bemiddelt 55+ers om oppas te worden voor een hond in de buurt. Het leek Gerda meteen geweldig leuk om te doen.

“De liefde die je van een hond kunt krijgen verbaast me”

Stichting OOPOEH brengt 55-plussers in contact met honden en hun werkende baasjes. Zo kunnen ze elkaar helpen. Iedereen is er bij gebaat. Gerda is nu de vaste oppas van Tommy en haalt er veel voldoening uit om OOPOEH te zijn. “Er was meteen een klik”, geeft Gerda aan.  “De liefde die je van een hond kunt krijgen verbaast me!”

Tommy is ontzettend blij als hij me ziet

“Ik ben in het diepe gestapt, want ik heb nog nooit een hond gehad en ik wist niet of ik het wel leuk zou vinden. Maar het was vanaf het begin af aan meteen goed. Wat ik leuk vind aan Tommy is dat hij ontzettend blij is als hij me ziet. Ook al ben ik kort een boodschap gaan doen zonder hem, hij begroet me uitbundig. Hij brengt veel gezelligheid in huis.”

Niet alleen is er een klik tussen Gerda en Tommy. “Ook het contact met het baasje is hartstikke leuk. We gaan zo’n twee keer per jaar samen lunchen. Ik heb er een vriendin bij gekregen.”

In beweging

Gerda is niet alleen blij met Tommy. Maar Tommy boft ook met Gerda! “Hij is er maandag en dinsdag. Ik vind het leuk om de hele dag met hem bezig te zijn. Ik laat hem vier keer uit en maak in de middag een extra lange wandeling met hem. Ook gaan we soms de hort op, naar de Sloterplas, het Amsterdamse Bos of rennen over het strand van Zandvoort.

De extra beweging die Gerda krijgt met Tommy vindt ze een pluspunt. “De dagen dat ik de hond heb, loop ik makkelijk 8 tot 10 kilometer op een dag. Ik zit lekker in mijn lichaam en probeer zo gezond mogelijk te leven.” Naast Gerda’s wekelijke fitness en yoga, dragen haar dagen met Tommy daar dan ook zeker aan bij.

Een toekomst met Tommy

Gerda en Tommy zijn een ideale match. Tommy brengt haar veel gezelligheid en zelfs de de buren leven mee. “Wanneer ik niet met Tommy ben, vragen ze naar hem!” Ondank dat Gerda niet wist wat haar te wachten stond als honden-oppas, is ze ontzettend blij dat ze deze stap heeft gezet. Gerda: “Ik kijk er echt naar uit de aankomende jaren met Tommy te kunnen doorbrengen.”

Ook OOPOEH worden?

Lijkt het u ook leuk om OOPOEH te worden van een lief hondje? Meld u dan aan via stichting OOPOEH: www.oopoeh.nl of bel naar 020-7853745.

Foto: Bram Kloos