Motorrijden is het ultieme vrijheidsgevoel

Motorrijden is het ultieme vrijheidsgevoel

Han van der Aart (72), coördinator van de motorrijclub voor gepensioneerden (MCTOP), hoeft sinds zijn pensioen geen ingewikkelde discussies meer te voeren. Geheimtaal en ontspannen motorgesprekken, zijn voor Han het nieuwe werken

Han is niet zo’n snelheidsduivel. Wie een stoer uitgedoste motorrijder verwacht die het leven van de fietser zuur maakt, is bij Han aan het verkeerde adres. Hij wil gewoon relaxed toeren en doet dit graag op een veilige manier. Veel motorrijders staan met hun zwarte leren kleding en zwaar ronkende Harley nog weleens te kijken van zijn lichte motorscooter en veilige gele pak. Maar daar trekt Han zich weinig van aan. “Shockeren met een geel pak is ook leuk.” Han doet leuke dingen graag op een verantwoorde manier. Hij maakt liever indruk met de enorme bergruimte van zijn rode Honda. “Erg handig als je langer aan het toeren bent.”

“Eigenlijk ben ik geen clubmens”

Van huis uit is Han pedagoog. Hij werkte jarenlang voor het onderwijs en ontwikkelde CITO-toetsen. Dat laatste deed hij in kleine teams en dan waren er volgens Han altijd wel moeilijke discussies. “Meestal was iemand het niet eens met een examenvraag en het proces nam altijd veel tijd in beslag. Daar heb ik bij de motorclub geen last meer van. Het is gewoon lekker rijden, praten over de motor of een mooie rit. Motorgesprekken gaan nooit de diepte in.” Han reed van zijn achttiende tot zijn dertigste motor. Vanaf toen toerde hij nog weleens op een oude brommer. Pas na zijn pensioen pakte hij het motorrijden weer op. Zes jaar geleden werd hij benaderd door iemand van MCTOP, onderdeel van seniorenvereniging PVGE in Helmond. Ze zochten nog een voorzitter voor hun club. Han: “Eigenlijk ben ik helemaal geen clubmens, maar ik ging toch kijken. Bleek ik die avond in een ordinaire mannenruzie terecht te komen. Een stel wat jongere gepensioneerde motorrijders die graag snel rijden, wilden zich afscheiden van de rest van de gepensioneerde motorrijders. De wat minder heetgebakerde motorrijders, een stuk of 25, bleven over. Ik kon het goed met ze vinden en al snel was ik coördinator van de MCTOP. ”

Ultiem vrijheidsgevoel

Het leukste aan het motorrijden vindt Han de vrijheidsbeleving. Hij hoeft er niet lang over na te denken wat dat precies is. “Er is geen barrière tussen jezelf en de omgeving zoals bij een auto. Je bent helemaal vrij. En je kunt besluiten om overal naar toe te rijden.” Han toert dan ook graag met zijn motorclub. In Nederland, Duitsland of Frankrijk komen ze graag. De tent gaat dan mee of ze overnachten in motorhotels. Bovenaan de verlanglijst van Han staat een trip naar Noorwegen. Het uitgestrekte landschap en de prachtige natuur, daar hoopt hij in de toekomst nog een keer doorheen te rijden. Het gevoel van in een groep rijden, is volgens Han onbeschrijfelijk. Met z’n allen over een mooie dijk ronken, beter wordt het niet. Han: “Er is een sterke hiërarchie, met een voorrijder en iemand die de lange rij sluit. Via geheimtaal communiceren we met elkaar. We letten op elkaar en het verantwoordelijkheidsgevoel en de saamhorigheid zijn groot.”

Strenge codes en identiteit

Naast het ultieme vrijheidsgevoel is voor veel motorrijders identiteit belangrijk. In de motorwereld heersen volgens Han dan ook strenge codes. “Een Harley wil niet naast een BMW staan bijvoorbeeld. Een BMW en Honda gaan wel weer samen. En een Vespa motor is vrees ik echt voor mietjes. Achterop rijden bij iemand is not done. Je moet zelf rijden. Je vrouw meenemen wordt gedoogd.” De helmen, de kleur van de kleding en geheime attributen zoals de beruchte konijnenpootjes: ze horen allemaal bij een bepaalde identiteit in het motorwereldje. Bij MCTOP speelt identiteit ook een rol, maar niemand rijdt met konijnenpootjes. Han wil graag het imago van de gemiddelde motorrijder opvijzelen. Een motorclub met een sociaal imago, zo ziet hij het graag. Han: “Sociaal gedrag is nou eenmaal leuker dan asociaal gedrag. De meesten van ons rijden op shoppers, lekker rustig en relaxed. We halen fietsers rustig in en passen ons aan het verkeer aan.”

Geer & Goor

Dat het wel goed zit met het imago van MCTOP blijkt uit de vele sociale activiteiten die ze ondernemen. Elk jaar mogen de kinderen van een basisschool in de buurt een ritje maken achterop de motor. Een hele belevenis voor de kids. En ze bezorgen op verzoek graag iemand de dag van hun leven. Onlangs vroeg een vrouw hen of haar vader op leeftijd niet een keertje mee mocht in een zijspan, zijn grootste wens. Dat doen ze graag. Maar het hoogtepunt kwam in 2016. Toen liet MCTOP op de nationale televisie een lang gekoesterde droom in vervulling gaan in het programma Geer & Goor. Elly, een dame op leeftijd zonder benen, wilde graag nog een keertje achterop een motor rijden. Met een speciaal zitje voor de motor, bezorgden de heren Elly de dag van haar leven. Een onbeschrijfelijk mooie ervaring, aldus Han.

“Niet achter de geraniums, maar in de mancave”

In het seizoen, van 1 april tot 1 november, toert de club regelmatig. Han zet meestal van tevoren de routes uit met geavanceerde navigatieprogramma’s. “We willen natuurlijk vooral via kleine bochtige wegen rijden. Zo ervaar je het meeste van het landschap. Soms gaat dat weleens mis. Toen we laatst drie keer langs dezelfde friettent kwamen, schaamde ik me dood.” In de winter hoeven gepensioneerde motorrijders niet achter de geraniums te gaan zitten. Dan geeft Han cursussen aan andere motorrijders. Ze leren hoe ze zelf routes uit kunnen zetten. Een mooi excuus om ook in de winter regelmatig bij elkaar te komen. “We zitten hier dan met z’n allen in de kleinste kamer op zolder. Een echte mancave. Je wilt niet weten hoe het daar na een paar uur ruikt. Maar gezellig is het zeker.”

Ben je geïnteresseerd of lijkt het je leuk om je ook aan te sluiten bij de motorclub? MCTOP staat altijd open voor nieuwe leden. Kijk voor meer informatie op de site van MCTOP.