“Na het volgen van een pensioentraject zijn mensen toch vaak verrast”

“Na het volgen van een pensioentraject zijn mensen toch vaak verrast”

Emiel Egging is oprichter van ‘Succesvol tot en met Pensioen’; een pensioentraining die net iets anders is dan anders. Wij spraken met hem over voorbereiding op pensioen én over wat zijn pensioencursus nu uniek maakt.

Na zijn opleiding Technische Bedrijfskunde kwam Emiel direct in de pensioenwereld terecht. Hij vond pensioenen interessant en merkte dat hij graag met mensen het gesprek aangaat over hun persoonlijke ontwikkeling en te nemen uitdagingen. In 2008 zag hij de kans om deze kennis en interesse te combineren in zijn eigen onderneming; de ontwikkeling van zijn eigen pensioencursus. 

“Stijging van de Aow-leeftijd als grote uitdaging”

Emiel: “Wat in die beginfase vooral speelde, was de stijging van de AOW-leeftijd. We moesten met zijn allen langer doorwerken. Werknemers hadden een uitdaging. Zij dachten met 65 of al eerder te kunnen stoppen met werken en nu moesten ze opeens langer doorwerken. Tegelijkertijd zaten werkgevers opgescheept met een medewerker die er wel klaar mee was of het fysiek en mentaal niet meer aankon. Hoe zorg je ervoor dat iemand toch met plezier de finish haalt en ook nog waarde bijdraagt?” Het waren die vraagstukken waar Emiel graag mee aan de slag ging.

“Pensioen is complexer geworden”

Emiel denkt dat er voor de huidige pensionado’s meer uitdagingen zijn dan vroeger. Met name de financiële weg naar je pensioen lijkt gecompliceerder dan voorheen. Emiel noemt hier drie voorbeelden van:

  • “Vroeger bleven veel mensen langer bij hetzelfde bedrijf werken. Een beetje gechargeerd, maar we bouwden vanaf ons 25e pensioen op en verlieten op ons 65e hetzelfde bedrijf. Tegenwoordig hoppen we meer. “Daarom stellen we ook meer vragen en zijn er vaak meerdere pensioenpotjes.”
  • “Ook zijn er meer echtscheidingen dan in het verleden. Een scheiding heeft altijd effect op je financiële situatie en daarmee ook op de hoogte van je pensioenuitkering. 
  • Daarbij ziet Emiel de maatschappij ook veranderen. “We gaan steeds meer toe naar een maatschappij waarin je moet nadenken over wat je wilt en kunt. Je moet zelf je plan trekken. En daar kunnen mensen af en toe best wat begeleiding bij gebruiken.”

Maar niet alleen op financieel vlak zijn er andere uitdagingen dan vroeger. De ‘actieve’ pensionado van nu heeft nog een hele periode voor zich. Waar je tot 10 jaar geleden nog werd platgegooid met termen als ‘achter de geraniums’ staat tegenwoordig steeds vaker een nieuwe ‘zinvolle invulling van je pensioentijd’ centraal. Ook dat is iets waar mensen, zeker in het begin, best wat vragen en onzekerheden bij kunnen voelen. 

Financieel én mentaal

Zowel het financiële als het mentale aspect zijn dus belangrijk als je je pensioenmoment plant en met pensioen gaat. Emiel heeft daarom gekozen om zijn pensioentraject te splitsen in twee onderdelen; inzicht in persoonlijke financiën én mentale begeleiding. Dit is een unieke combinatie in de wereld van de  pensioenbegeleiding. Het traject is erg persoonlijk, want alle trainingen worden één op één gegeven. Of één op twee, als je partner ook meedoet.

“Ik heb genoeg hobby’s”

Emiel: “Veel mensen die zich aanmelden hebben wel een idee bij hun pensioen. Ik hoor vaak: “Ik heb genoeg hobby’s, ik weet wel wat ik ga doen”. Maar na het volgen van het pensioentraject, zijn mensen toch verrast. Dat zit ‘m vaak juist in het mentale stuk. Waarvan ze zeiden ‘dat heb ik niet nodig’.

De wereld lijkt breder en groter dan gedacht

De wereld lijkt dan breder en groter dan ze in eerste instantie dachten. Oftewel, als ze over een aantal zaken goed nadenken, blijken er veel meer mogelijkheden.”

Mensen hebben vaak geen idee over waar ze zich verder in zouden willen ontwikkelen. Maar het is goed om iets te hebben waarin je je ei kwijt kunt. Daar omheen kun je de dingen doen die je graag in je vrije tijd doet.”

“Het gaat ook over gezondheid”

Het traject van ‘Succesvol tot en met pensioen’ gaat niet alleen over welke activiteiten je wilt oppakken tot- of tijdens je pensioen. “We hebben het ook over gezondheid. En misschien heb jij bepaalde zorgverantwoordelijkheden, die je wel of niet wilt hebben. Hoe wil je daar invulling aan geven? Het gaat ook over wat je belangrijk vindt, je nuttig voelen, structuur en ritme, pensioenfasen,” noem maar op. En ook hoe je je werk leuk houdt tot aan je pensioen, wat je nog wilt doen.

Kortom, het pensioentraject van Emiel gaat niet alleen over geld, maar ook over gezondheid, werkplezier, relaties en activiteiten buiten je werk. Het totale pakket.

Als je wilt weten hoe de pensioencursus van Emiel precies in elkaar steekt of juist meer wilt lezen over andere mogelijkheden van een pensioencursus? Neem dan een kijkje op Jepensioeninzicht.nl.