Na je pensioen aan de slag als zelfstandig ondernemer

Na je pensioen aan de slag als zelfstandig ondernemer

Dat je pensionering zich uitstekend leent voor het opstarten van een eigen carrière, lijkt minder voor de hand liggend. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om als eigen ondernemer aan de slag te gaan.

Na je pensioen aan de slag als zelfstandig ondernemer

Doorwerken na je pensioen kan op veel manieren. Bij je oude werkgever of bij een nieuwe. Fulltime of parttime. Het is maar net hoe jij het voor ogen hebt. Dat je pensionering zich uitstekend leent voor het opstarten van een eigen carrière, lijkt minder voor de hand liggend. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om als eigen ondernemer aan de slag te gaan. 

Freelance carrière

Steeds meer Nederlanders blijven na hun pensioen langer doorwerken. Omdat ze hun collega’s niet kunnen missen. Of omdat ze hun pensioengat willen dichten, ontstaan in de tijd dat het even iets minder ging. Opmerkelijk vaak storten gepensioneerden zich op een freelance carrière. Het aantal startende ondernemers van 65 jaar of ouder is in de afgelopen acht jaar zelfs verdubbeld. Het motief? Freelancen is een manier van doorwerken waarbij je zelf kunt kiezen wat je doet, hoe vaak je dat doet en voor wie je dat doet.

Dat je te oud bent om aan iets nieuws te beginnen, is onzin. Aan freelancen is geen leeftijd verbonden. Aan het opstarten van een onderneming evenmin. Niemand die vraagt hoe oud je bent. Klanten interesseren zich eerder in je kennis, je ervaring, je netwerk en je beschikbaarheid. 

Meer ervaring dan een starter

En laat dat nou net in jouw voordeel werken. Komt het aan op ervaring, dan heb je als gepensioneerde een streepje voor. In tegenstelling tot een starter, die net om de hoek komt kijken, kun je terugvallen op een groot adressenbestand. Door alle projecten waaraan je hebt meegewerkt, ken je in de loop van de jaren flink wat mensen. En weet je hoe jouw branche in elkaar steekt. Van binnen en van buiten. Voor opdrachtgevers, die een gespecialiseerd iemand binnen korte tijd nodig hebben, een grote pre.

Minder risico’s

Waar je het opstarten van je eigen bedrijf voorheen zou laten vanwege de grote financiële risico’s, lijken ook die nu grotendeels uit de weg. Na je pensionering ontvang je een AOW-uitkering. Omdat je daarmee verzekerd bent van een bestaansminimum, wordt het een stuk makkelijker om de carrière switch te maken waar je voorheen van droomde. De druk om geld te verdienen, je hypotheek te betalen en die snelle auto te blijven rijden, is van de ketel. Tenzij je grote investeringen doet, is er dus weinig reden tot stress. Ook als er even een maand niks binnenkomt.

Goede voorbereiding is het halve werk

Doorwerken als zzp’er, hoeft bovendien geen bizarre uitdaging te zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met een doordacht stappenplan kom je al heel ver. Want zelfs als je er niet zo nodig rijk van wilt worden, is het natuurlijk wel de bedoeling dat jouw carrière slaagt.

Laat je daarom goed inlichten door de Kamer van Koophandel, brancheverenigingen en de Belastingdienst. Zij kunnen je vertellen wat er allemaal komt kijken bij een leven als zelfstandig ondernemer. Zo word je op punten gewezen waar je zelf misschien wel helemaal niet aan hebt gedacht. De rechtsvorm bijvoorbeeld. Wordt je bedrijf een bv of een eenmanszaak? Of het ondernemingsplan. Welke investeringen wil je doen, hoe kom je aan dat geld en hoe zorg je ervoor dat je je investeringen weer terugverdient? Vooral dat laatste is belangrijk als je een pensioengat wilt dichten. 

Wikken en wegen

Sowieso niet onverstandig, is om alle plus- en minpunten voor jezelf op een rij te zetten. Doorwerken bij je oude werkgever brengt weliswaar een stuk minder zorgen met zich mee, het weerhoudt je er wel van om zelf de grote lijnen uit te zetten. Om je eigen werktijden, regels en klussen te bepalen. Voor eigen baas spelen, brengt tegelijkertijd weer een hoop extra verantwoordelijkheden en werk met zich mee. Denk aan het doen van je administratie. Een klus die zich ongevraagd aan je opdringt.

Doorwerken na pensioen mag overigens zolang je wilt. Vermijd daarom de gedachte dat je te oud bent om je eigen zaak te beginnen. Sterker nog: na je 65ste heb je meer tijd en ervaring om opdrachtgevers binnen te slepen dan ooit tevoren. Een daarvan zou je voormalige werkgever kunnen zijn. Bedenk wel dat vijf dagen per week werken echt niet meer hoeft. Zolang je tevreden bent met een paar klussen per jaar, is freelancen geschikter dan elke andere vorm van doorwerken.

Lees hier waarom je zou doorwerken na je pensioen.