Neem regie over je geluk

Neem regie over je geluk

Je hebt niet alles in het leven in de hand. Toch kan zelfkennis bijdragen aan een gelukkige pensioentijd. Maar hoe weet je wat jou gelukkig maakt? Volgens Miranda Brugman van prachtigeverhalen.nl zitten de antwoorden verborgen in je levensverhaal.

Regie over je geluk

Je hebt niet alles in het leven in de hand. Toch kan zelfkennis bijdragen aan een gelukkige pensioentijd. Maar hoe weet je wat jou gelukkig maakt? Volgens Miranda Brugman van prachtigeverhalen.nl zitten de antwoorden verborgen in je levensverhaal.

Miranda houdt van de prachtige verhalen die senioren vertellen. Door goed naar hun verhaal te luisteren, helpt ze mensen die met pensioen zijn te zoeken naar wat hen gelukkig maakt. Uit hun levensverhaal en uit persoonlijkheidsmodellen destilleert zij de diepste drijfveer en kwaliteiten van mensen. “Door goed te kijken welke activiteiten optimaal passen bij je drijfveren en talenten, ga je op zoek naar een invulling van je pensioen die goed bij je past. En dat maakt je gelukkiger. Voordat je je dus zomaar in allerlei activiteiten stort, kan het zinvol zijn stil te staan bij wat jou drijft als mens. De een haalt voldoening uit mensen helpen, terwijl de ander het liefst mooie dingen creĆ«ert”, aldus Miranda.

Ineens is het stil

Met pensioen gaan betekent afscheid nemen van je werkende leven en tegelijkertijd de start van een nieuwe levensfase. De impact is vaak groter dan mensen van tevoren denken. Miranda: “Ik hoor van mensen die met pensioen gaan: ineens was het stil. Als je werk wegvalt, valt er ook een stuk betekenis weg in je leven. Juist dat betekenisvol zijn en er toe doen is voor mensen zo belangrijk. Iedereen wordt er gelukkiger van als je met je talenten iets kunt betekenen voor anderen.”

Dromen waarmaken

Wat wil ik eigenlijk en wat kan ik? De levensvragen die je jezelf tijdens je pensioentijd stelt, komen in elke levensfase naar boven. Ook rond je dertigste levensjaar kun je je afvragen waar je met je leven heen wilt. Wil je kinderen of misschien een heel andere loopbaan? Toch zijn de omstandigheden rond je 60e vaak anders. Miranda: “Mensen die met pensioen zijn, hebben vaak minder te verliezen. In financieel opzicht zijn ze onafhankelijker dan vroeger. De kinderen zijn groot. Je draagt dus minder verantwoordelijkheden. Het is dan gemakkelijker om helemaal voor een droom te gaan. Sommige mensen die naar mij toe komen hebben hun hele leven lang een droom gekoesterd, maar niet waargemaakt. Ik kijk dan samen met hen hoe ze hun droom kunnen verwezenlijken.”

Jouw levensverhaal

Lang niet iedereen weet hoe het pensioen in te vullen of heeft een lang gekoesterde droom. Sommigen bereiden zich heel goed voor op deze overgang, anderen wachten af. Juist dan is je levensverhaal een waardevolle tool volgens Miranda. “Ik merk dat senioren graag hun verhaal willen vertellen. Naarmate je ouder wordt, ontwikkel je je als persoon. In deze levensfase zijn de scherpe kanten van je persoonlijkheid vaak wat afgesleten door het leven. Je gaat dingen in een breder perspectief zien. Door je levensverhaal te vertellen en het beantwoorden van persoonlijkheidsvragen, krijg je zicht op waar voor jou de focus ligt. Daarmee krijg je de sleutel in handen tot activiteiten die echt bij je passen. Zo neem je de regie over je eigen geluk. Inzicht kan je echt een boost geven. Het maakt je sterker om naar buiten te treden.”

Duurzaam geluk

Geluk bestaat volgens Miranda niet alleen uit kortstondige geluksmomenten. “Ik heb het over duurzaam geluk doordat je doet wat bij je past. Sommigen zeggen: we willen nu doen waar we zin in hebben. Maar dat hangt af van je situatie. Als je partner is weggevallen, is het soms lastiger om dat in je eentje te doen. Dan is het fijn om te weten wat jou voldoening geeft. Wat je ook wilt doen, betrek in ieder geval je omgeving bij je zoektocht naar zinvolle invulling van je pensioen. Vertel je partner, familie of vrienden waar je mee bezig bent, wat jou drijft en waar je naar op zoek bent. Begrip van anderen heb je nodig. Als ze je begrijpen, kunnen anderen geven wat je nodig hebt om op je best te zijn.”

Tips van Miranda