Neuzen in Gent

Neuzen in Gent

Oude maar sfeervolle panden, Gentse 'neuzen' proeven, nippen aan zelfgestookte sterke drank. Alleke heeft genoten van haar weekendje in Gent.

Neuzen in Gent

Alleke gaat regelmatig op stap en doet ons verslag van haar leuke uitjes, ditmaal bracht ze een bezoek aan het prachtige Gent.

“Oh jee, gaat onze ervaring uit het verleden zich herhalen? Wordt het schuilen tijdens ons weekendje Gent? Maar nee, het loopt heel anders. Mijn herinnering aan een eerder bezoek is er een van slenteren door de regen in drukke lange straten, wat ons nu te wachten staat is compleet anders. Ons navigatietutje brengt ons namelijk naar het centrum van Gent waar het hotel staat waar we twee nachten verblijven. De auto kan een paar honderd meter verderop in de parkeergarage; die hebben we even niet nodig.”

Hoog knuffelgehalte

We hebben een aanbieding geboekt en omdat we te vroeg zijn om in te checken besluiten we de kaartjes voor de boottocht over de Leie alvast te verzilveren, hierdoor krijgen we meteen een goede indruk van de mooie wat vervuilde historische binnenstad, met op het met mos begroeide plein het lelijkste standbeeld dat ik ooit heb gezien. Mijn positieve gevoel wordt bewaarheid want het is gemoedelijk, rustig en relaxt in Gent en niets is gelikt of perfect, veel gebouwen zijn toe aan een opknapbuurt; al zijn ze daar op diversen plaatsen al druk mee bezig. Vanaf dat we in de stad arriveren genieten we. Is het niet van de aardige mensen dan is het wel van de mooie gebouwen en bezienswaardigheden. Maar zeker ook van de terrassen en het zomaar zitten en observeren, want hoewel het thuis ellendig weer blijkt te zijn blijft het droog. Op de boot hebben we een korte miezerige bui en een dag later moeten we, als we op de fiets zitten die ook bij het arrangement is inbegrepen even schuilen. Meerdere malen proosten we op het gezellige uitje en het valt ons op dat het knuffelgehalte om ons heen erg hoog is in Gent.

Kriskras

Het hotel is prima, we worden blij verrast met een uitgebreid smakelijk ontbijt. Als we dag twee op de fiets zitten doorkruisen we het kunstenkwartier, al was het vinden van de fietsenstalling al een speurtocht op zich, en blijkt het fietsen een uitermate riskante onderneming in de drukke stad. Op een haar na rijden de trams kriskras aan ons voorbij en aan alle kanten komen fietsgenoten en auto’s op je af. Erg spannend wel.

Gentse Neuzen

In het kunstenkwartier zijn volop musea want ook hieraan ontbreekt het niet in Gent, evenmin als aan scholen en studenten. Winkelen kun je ook volop in Gent, er is een lange winkelstraat en ik sta stil bij een kar vol met een auberginekleurige Gentse lekkernij. Op de kar staat ,,Gentse neuzen” en dat maakt me nieuwsgierig. Na het fietsen besluiten we opnieuw wat te drinken en naast ons zit een artistiekerig persoon met een zakje neuzen. Hij pakt een neus uit het zakje en neemt een voorzichtige hap waarop ik spontaan zeg, en, is het lekker?? Meewarrig en wat verbaast keek hij me aan en verslindt de rest met smaak. Later begrijp ik zijn reactie want zijn reisgenoten arriveren en uit hun onderling gebrabbel begrijp ik dat het Italianen zijn.

Eerst nippen!

Omdat het later wordt koelt het wat af en besluiten we een borreltje te nemen om op te warmen. Daarvoor moeten we naar een andere ingang. Blijkbaar heeft de pa of opa van de kroegeigenaar een eigen stokerijtje. Met bevende hand schenkt de oude baas de borrel in, tot het randje gevuld. Ik wil de glaasjes pakken maar hij zegt streng, eerst nippen!! Wat ik maar snel doe. We worden lekker warm van de borrels maar moeten opletten dat het niet teveel wordt en we een aubergineblauwe neus krijgen, al is mijn nieuwsgierigheid wat dat betreft wel gewekt. Als we naar het hotel lopen koop ik een zakje neuzen, neem een hap en denk……….ja wat denk ik?………Ga zelf maar proeven.

Patatje bij Filip

Op de eerste dag ontdekken we een soeplounge en ons afscheidsdiner op dag twee is een patat met snack bij patatje Filip. Dat krijgen we ook cadeau bij het arrangement en wel tot grote vreugde van eigenaar Filip, hij laat ons wapperend een dik pakket bonnen zien van al zijn klanten met hetzelfde arrangement als wij.

Kortom, wij kijken terug op een heel aangenaam en relaxt verblijf in Gent.

Alleke

Over Alleke

Door de jaren heen is maar al te vaak gebleken, pluk de dag en maak je leven leuk zolang het kan.Zodra we de kans krijgen trekken we er op uit en minimaal een keer per jaar maken we een wat langere reis in Europa. Over al deze leuke ervaringen onderweg schrijf ik graag en deel het met jullie. Ook in Nederland is nog erg veel te ontdekken en dat hoeft heus niet altijd veel geld te kosten: een fietstocht met een tas gevuld met lekkere dingen voor een picknick kan ook een heerlijk uitje zijn. Of zomaar even door een stad slenteren die je nog niet kent is ook erg leuk.Ik wil dat geluksgevoel graag met anderen delen en ik hoop dat degene die leest door mijn verhalen positief gestimuleerd wordt om er ook op uit te trekken.