Nieuwe contacten na je pensionering

Nieuwe contacten na je pensionering

Het gemis van collega's opvangen met nieuwe contacten is belangrijk. Maar waar vind je die nieuwe contacten na je pensionering?

Nieuwe contacten na je pensionering

Voor wie met pensioen gaat, opent zich een hele nieuwe wereld. Je behoort niet langer tot de beroepsbevolking en mag je aansluiten bij de AOW-ers. Je kunt vijfenzestigpluskorting krijgen in het theater en in de trein en je wordt benaderd voor vrijwilligerswerk. En of je al deze ontwikkelingen nu leuk vindt of niet: het is onomkeerbaar. Iedereen gaat een keer met pensioen en krijgt op een bepaald moment AOW.

Wat dan ook onomkeerbaar is, is het afscheid moeten nemen van collega’s. Met oudere collega’s heb je misschien jaren samengewerkt en jongere collega’s heb je de fijne kneepjes van het vak kunnen leren. Het valt niet mee om die collega’s te moeten missen na je pensioen. In ons artikel met zes tips ter voorbereiding van je pensioen, refereerden we er daarom al even aan dat het belangrijk is om het gemis van collega’s op te vangen met andere contacten. Maar waar vind je die nieuwe contacten na je pensioen?

Kijk eens om je heen

Het klinkt erg voor de hand liggend, maar kijk eens om je heen. Welke vrienden en familieleden heb je de afgelopen jaren verzameld? Zijn daar misschien ook mensen bij die net met pensioen zijn of bijna met pensioen gaan? Het kan heel gezellig zijn om die contacten weer eens aan te trekken. Misschien is er wel een oude schoolvriend of vriendin die je uit het oog verloren bent tijdens je drukke baan of gezinsleven, met wie je nu weer eens kunt afspreken? Via www.facebook.com of www.schoolbank.nl kun je proberen hun naam in te typen en misschien vind je ze wel weer terug.

Lokale initiatieven

Voor wie slecht ter been is, geen rijbewijs heeft of niet zo graag reist, zijn lokale initiatieven altijd een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen. Je hoeft het niet zo ver van huis te zoeken! Bij religieuze instellingen zijn altijd mensen welkom, of wat dacht je van een mannen- of vrouwenclub? Het is tegenwoordig echt niet meer zo dat iedereen daar met de breinaalden in de hand zit, maar er worden volop uitstapjes gemaakt of interessante lezingen gegeven. En och, een beetje ouderwets misschien dan, maar wat is er eigenlijk mis met het eten van een haring samen met een stel leeftijdsgenoten uit de buurt? Wel erg gezellig! Op www.nvvh.nl kun je bijvoorbeeld zoeken naar een vrouwennetwerk bij jou in de buurt.

Sluit je aan bij een sportclub

Voor de sportieveling is de sportclub een fantastische plek om nieuwe mensen te leren kennen. Sportscholen hebben vaak overdag speciale sportklasjes voor mensen die wat ouder zijn, maar je kunt natuurlijk ook gewoon meedoen met mensen die een andere leeftijd hebben. Sporten houdt je gezond en jong en is bovendien gezellig. Eigenlijk is er geen excuus om nog langer op de bank te blijven zitten. Er zijn teamsporten, sportscholen of sporten die je alleen of in een duo doet, maar hoe dan ook heeft elke sportclub een kantine en daar is het altijd gezellig.

Vrijwilligerswerk

Ten slotte is vrijwilligerswerk een bekende maar geweldige manier om nieuwe mensen te leren. BIj veel organisaties worden vrijwilligers gezocht. Door vrijwilligerswerk te doen voor andere mensen zie je een hoop nieuwe gezichten. Maar ook wanneer je liever vrijwilligerswerk met bijvoorbeeld dieren doet of iets waarvoor je de natuur in moet trekken, ontmoet je nog steeds nieuwe mensen. Namelijk: je mede-vrijwilligers. Voor alle bovengenoemde opties geldt dat het eng is om als nieuweling binnen te komen. Maar zet een voet over die drempel heen, en je zult zien dat er een wereld voor je open gaat. Welkom nieuwe contacten!