NL Doet! Jouw kans om te proeven aan vrijwilligerswerk

NL Doet! Jouw kans om te proeven aan vrijwilligerswerk

Als je wilt beginnen met vrijwilligerswerk hoe vind je dan iets wat bij je past? NL Doet – dit jaar op 20 en 21 maart – is daar een mooie mogelijkheid voor.

NL Doet! Jouw kans om te proeven aan vrijwilligerswerk

Wil jij na je pensionering beginnen met vrijwilligerswerk? Je bent niet de enige. Volgens cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) steekt ongeveer de helft van de 65-plussers vrijwillig de handen uit de mouwen. Voor sommige mensen is dat simpelweg een voortzetting van het vrijwilligerswerk dat zij hun hele leven al doen, maar voor anderen is het iets wat op hun pad komt tijdens hun pensioen. Als je wilt beginnen met vrijwilligerswerk hoe vind je dan iets wat bij je past? NL Doet – dit jaar op 20 en 21 maart – is daar een mooie mogelijkheid voor. In dit artikel lees je meer over hoe je via NL Doet vrijwilligerswerk kan ontdekken.

Je tijd opnieuw indelen

Stoppen met werken, betekent dat je een nieuwe kans hebt om je tijd in te delen en je eigen talenten te ontdekken. Misschien is dat wel de reden dat jij momenteel overweegt om met vrijwilligerswerk te beginnen of vind je het extra belangrijk om iets nuttigs te doen nu je geen werk meer hebt. Linksom of rechtsom je bent je aan het oriënteren op vrijwilligerswerk. Naast onderzoeken hoe veel tijd je daaraan wil besteden, betekent dat ook dat je moet ontdekken welke doelgroep bij je past. Ga je inzetten voor ouderen dan wel voor jongeren met een beperking aan de slag? Of wil je je liever niet met mensen bezig houden en ligt je hart bij vrijwilligerswerk met bijvoorbeeld dieren?

Wat past bij jou?

Wat bij jou past, kan een ander moeilijk adviseren. Natuurlijk zullen er weleens mensen tegen je zeggen “jij bent zo goed met …”, maar als je op zoek gaat naar vrijwilligerswerk dat bij je past kun je het beste een aantal verschillende dingen uitproberen. Door bij diverse organisaties een keertje mee te lopen, ontdek je of je een klik hebt met een specifieke doelgroep. Dat is verstandiger dan je meteen vastleggen bij een organisatie. Soms kan namelijk blijken dat je energie krijgt van iets heel anders dan je zelf had verwacht. NL Doet is wat dat betreft een mooie kans om in aanraking te komen met vrijwilligerswerk in jouw buurt. Je kunt niet alleen je handen uit de mouwen steken bij het buurthuis om de hoek of de daklozenopvang in het centrum, maar ook tegelijkertijd kijken of bijbehorende doelgroepen bij jou passen.

NL Doet!

NL Doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en wordt elk jaar georganiseerd door het Oranje Fonds. Verschillende organisaties kunnen een vrijwilligersklus aanmelden waar individuele vrijwilligers of groepen zich voor kunnen aanmelden. De klussen kunnen van alles inhouden. Van het uitmesten van de paardenstal op de manege voor jongeren met een handicap tot schilderen in het buurtrestaurant of het nuttigen van een high tea in het verzorgingstehuis. Door deel te nemen aan één of meerdere klussen kun je ontdekken wat bij jou past en wat niet.

Aanmelden

Aanmelden voor een activiteit van NL Doet kan via de website www.nldoet.nl. Op deze site kun je aan de hand van je postcode bekijken welke vrijwilligersklussen er allemaal bij jou in de buurt zijn. Dat zijn er bijvoorbeeld 571 in Overijssel of 262 klussen in Utrecht. Links van de zoekresultaten zie je de mogelijkheid om je zoekresultaten te verfijnen. Daardoor kun je aangeven alleen klussen te willen zien die op zaterdag plaatsvinden. Dit is met name handig als je op één van beide dagen al andere plannen hebt. Daarnaast kun je via dit menu enige invloed uitoefenen op met welke vrijwilligers je wordt ingedeeld. Via de optie “Ik wil graag klussen met” kun je aangeven dat je als individu deelneemt en daarom met andere individuen wil klussen. Hiermee voorkom je dat je als enige buitenstaander terecht komt in bijvoorbeeld een team van collega’s. Door vrijwilligerswerk te doen met andere “individuen” leer je misschien ook weer nieuwe mensen kennen. Een mooie bijkomstigheid van vrijwilligerswerk.

Record-editie

De afgelopen tien jaar hebben ruim 1,5 miljoen mensen op via NL Doet kennis gemaakt met vrijwilligerswerk. Samen hebben zij tijdens NL Doet maar liefst 40.000 klussen geklaard. Het doel van het Oranje Fonds met de jaarlijkse actie is laten zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn, omdat vrijwilligers het kloppend hart van veel sociale initiatieven zijn. Daarnaast is het doel van NL Doet om te laten zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. Inmiddels is het Nederlandse initiatief ook over de grens overgenomen, zo is er inmiddels bijvoorbeeld Aruba Doet. NL Doet 2014 was overigens een recordeditie. Er waren toen tijdens de twee dagen van de actie meer dan 325.000 vrijwilligers actief bij 8.600 klussen. Of dit jaar een nieuw record gevestigd gaat worden, hangt ook van jou af. Wat ga jij doen tijdens NL Doet?

Foto: OranjeFonds / Jeannette Schols