In dit artikel vertellen we je meer over de NS wandelingen. Je ontdekt waar je de wandelroutes in Nederland vindt, welke routes populair zijn en hoe je op de hoogte blijft van de nieuwste NS wandelingen.
NS Wandelingen; de belangrijkste informatie voor een geslaagd wandeluitje op een rij!
Wandelen van station naar station. Dat klinkt misschien alsof je langs het spoor naar de volgende halte van de trein loopt, maar niets is minder waar. Tijdens een NS wandeling is een treinstation het beginpunt van je wandeling en datzelfde of een ander station je eindpunt. Daartussen vind je een wandeling van tien of twintig kilometer langs mooie plekken in de omgeving. Bijvoorbeeld de route over de Lange Duinen vanaf station Amersfoort naar station Hollandse Rading of de NS wandeling over de Hemels Berg van station Oosterbeek naar Arnhem. NS wandelingen zijn ideaal voor iedereen die een keer een nieuwe wandeling wil maken, maar afhankelijk is van het openbaar vervoer. Bij andere wandelroutes is het altijd maar de vraag of je het begin- en/of eindpunt makkelijk met het ov kunt bereiken, bij de NS wandelingen weet je dat zeker. In dit artikel vertellen we je meer over de NS wandelingen. Je ontdekt waar je de wandelroutes in Nederland vindt, welke routes populair zijn en hoe je op de hoogte blijft van de nieuwste NS wandelingen.
Wat zijn NS wandelingen?
NS wandelingen zijn ontwikkeld door de Nederlandse Spoorwegen in samenwerking met Wandelnet. Momenteel hebben de twee organisaties ruim vijftig routes uitgezet in Nederland die allemaal rond de tien of twintig kilometer lang zijn. Zo is er bijvoorbeeld een wandeling van 6,5 kilometer uitgezet in Leeuwarden en kun je in 22 kilometer wandelen in de omgeving van Weesp. Het merendeel van de routes is bedoeld om op één dag te lopen, maar er zijn ook een aantal routes waarbij een overnachting geadviseerd wordt. Elk jaar komen er nieuwe routes bij.
Het unieke aan de NS wandelingen is dat je van station naar station loopt. In sommige gevallen betekent dat van station a naar station b. In andere gevallen loop je een rondje waarbij je begint op station a en daar ook later op de dag weer eindigt. Dat betekent niet dat je langs het spoor wandelt, maar dat de routes zijn uitgezet voor mensen die met de trein reizen. Je kunt het begin- en eindpunt van de route dus bereiken met het openbaar vervoer. Dit is uniek omdat dit niet bij alle wandelroutes het geval is. Dan is het beginpunt moeilijk te bereiken als je niet over een auto beschikt. Dat maakt de NS wandelingen enorm populair. In het seizoen 2014 – 2015 werden de verschillende NS wandelingen maar liefst 350.000 keer gedownload. Behalve je treinkaartje kosten de NS routes niets. De NS wandelingen zijn gratis te downloaden en te lopen.
De NS wandelingen worden al 25 jaar samengesteld door beide partijen. Het jubileumjaar (seizoen 2015 – 2016) wordt daarom gevierd met vijf nieuwe wandelroutes. De afgelopen jaren werd het aanbod telkens uitgebreid met vier nieuwe routes. De nieuwe routes voor dit seizoen zijn: een wandeling bij Beerschoten in Bilthoven, een tocht door het Mastbos in Breda, een route in de omgeving van het Paterswoldsemeer in Groningen, een tocht bij Woldberg Steenwijk en een wandeling bij de Hemelse berg in Arnhem.
Hoe werken de NS wandelingen?
De NS wandelingen zijn niet te vinden op de website van de Nederlandse Spoorwegen. Op de site van Wandelnet zijn alle routes in Nederland te vinden. Op een kaart van Nederland zijn de verschillende wandelroutes aangegeven. Door vervolgens op een route te klikken krijg je meer informatie over de NS wandeling. Hierbij kun je denken aan foto’s van andere wandelaars die de NS wandeling al hebben gelopen, informatie over waarom je deze route moet lopen en een overzicht van de route. Hierin zie je niet alleen hoe lang de route is, maar ook of er sprake is van hoogteverschillen en wat je onderweg tegenkomt.
Als we de NS wandeling voor de Utrechtse Heuvelrug aanklikken zien we bijvoorbeeld foto’s die Joep Naber maakte tijdens een winterse wandeling. Verder valt er te lezen: “niet voor niets kozen veel welgestelden de Utrechtse Heuvelrug als locatie voor hun buitenverblijf. De wandeling gaat door een aantal prachtige landgoederen.” In het grafiekje kun je vervolgens zien dat het merendeel van de route zich bevindt op een hoogte van zeven meter maar dat er op een gegeven moment een klim naar 52 meter is. Verder vind je na bijna vier kilometer een bankje en doet de wandeling een aantal bezienswaardigheden aan. Zo bereik je na negen kilometer Boswachterij Austerlitz. Waarbij je wat achtergrondinformatie over het natuurgebied: “In beide gebieden is vooral naaldhout aangeplant: grove den, douglasspar en plaatselijk fijnspar. Ook treft u de Japanse lariks aan, de enige naaldboom die in de herfst zijn naalden verliest. Verder wordt het naaldhout afgewisseld door loofhoutopstanden van beuk en eik.” Naast deze algemene informatie kun je ook zien hoe andere wandelaars deze NS wandeling beoordeelden. “Het was stil en erg mooi”, schrijft Lennie. Vervolgens geeft ze wel het advies om hoge schoenen aan te trekken omdat de paden modderig kunnen worden na wat regenval.
Als je van plan bent één of meerdere NS wandelingen te maken, dan kun je via de website de routebeschrijving van de desbetreffende tocht(en) downloaden. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn beschrijvingen van de route beschikbaar waarbij precies is uitgeschreven wat je wanneer moet doet (“Aan uw linkerhand passeert u enkele huizen, waaronder huisnummer 1 (op rode brievenbus). Circa 50 meter voorbij de afrastering van dit huis gaat u linksaf een bospad in.”), kaarten waarop de route is uitgetekend en de mogelijkheid om een GPS route voor jouw mobiele telefoon te downloaden.
Welke NS wandelingen zijn populair?
De teller staat momenteel op ruim vijftig NS wandelingen. Een prachtig aanbod, maar als je moet kiezen om nu één wandeling te lopen, welke is dan het mooiste? Dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Wil je bijvoorbeeld door de stad wandelen? Of trekt een natuurgebied meer? De mooiste NS wandeling is die over de Veluwezoom, althans als je het vraagt aan Frank van der Meer van de website Frankwandelt. Hij liep alle NS wandelingen die er zijn en dit was volgens hem echt de mooiste wandeling. Van der Meer schrijft: “na de laatste stappen op deze NS wandeling zul je verzuchten: “dit was echt de allermooiste die ik ooit heb gelopen!”. Dit is zo’n wandelroute die schaamteloos het ene hoogtepunt aan het andere rijgt.” Andere NS wandelingen die Van der meer kan waarderen zijn: de wandeling door de Kennemerduinen (“combineert een pracht van een duingebied met de geneugten van het strand”), tocht over de Utrechtse Heuvelrug (“btuiengewoon gevarieerde herfstwandeling), wandeling over de Mookerheid (Frankwandelt-rating AAA+) en de Kampina (“boordevol afwisseling en lekkere terrassen op de juiste plekken”).
Wat zijn jouw ervaringen met NS wandelingen? Deel hieronder jouw favoriete route.