NS wandelroutes

NS wandelroutes

In dit artikel delen we informatie over NS wandelroutes en een aantal tips voor als je zelf een NS wandeling wilt maken.

NS wandelroutes

Wandelroutes voor mensen die met het openbaar vervoer naar een wandelgebied komen. Dat is de beste omschrijving van NS wandelroutes in één zin. De tochten zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die van wandelen houden en niet met een auto naar bijvoorbeeld de hei gaan, maar met de trein. De NS wandelroutes beginnen altijd vanaf een treinstation en eindigen daar ook weer. Omdat er op het internet wel een heleboel mooie wandelroutes te vinden zijn, maar die meer dan eens beginnen vanaf een plek die voor iemand zonder auto maar moeilijk bereikbaar is. Met de NS wandelroutes ben je dus uit en thuis met de trein. In dit artikel delen we informatie over NS wandelroutes en een aantal tips voor als je zelf een NS wandeling wilt maken.

Al 25 jaar ontwikkelen de Nederlandse Spoorwegen en Wandelnet de NS wandelroutes. Wandelingen waarbij het enige criterium is dat het begin- en eindpunt een treinstation is. Wandelaars beginnen hun tocht op een treinstation en eindigen ook weer op een station. Dat kan station zijn vanaf waar de wandeling begon, maar ook een ander station dan het beginpunt. Zo is er bijvoorbeeld een NS wandelroute die begint op het station van Bussum Zuid en eindigt op het station van Weesp. Het feit dat de NS wandelroutes altijd bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, onderscheidt ze van andere wandelroutes die online te vinden zijn. Waar je bij andere wandelroutes soms nog moet uitzoeken of je beginpunt te bereiken is met het openbaar vervoer (als je niet over een auto beschikt), weet je bij de NS wandelroutes dat in principe het enige wat je nodig hebt een ov-chipkaart en een stel wandelschoenen is. In Nederland zijn er in totaal meer dan vijftig NS wandelroutes te vinden. Elk jaar worden er nieuwe routes aan het aanbod toegevoegd. Waarbij er afgelopen jaar maar liefst vijf nieuwe NS wandelroutes werden aangeboden. Dit vanwege het 25-jarige jubileum van de NS wandelroutes. Niet alleen daaruit blijkt dat de NS wandelroutes een populair concept zijn, ook het feit dat er alleen vorig jaar al meer dan 350.000 tochten werden gedownload onderschrijft de populariteit van de NS wandelroutes.

NS wandelroutes, hoe lang zijn ze?

De NS wandelroutes hebben geen standaard afstand. Er zijn NS wandelroutes voor diverse afstanden beschikbaar. Het merendeel van de NS wandelroutes heeft een lengte van tussen de tien en twintig kilometer, maar er zijn ook enkele routes die wat langer of korter zijn. Grofweg kan gezegd worden dat de NS wandelroutes tussen de 7 en 22 kilometer lang zijn. Zo zijn er onder NS wandelroutes langs de meanderende Kromme rijn bij Bunnik, het vijfhonderd jaar oude bos met prachtige bos in de buurt van Breda, het – door project X bekende – villadorp Haren en de vlakke weilanden bij Steenwijk. Bij sommige NS wandelroutes is er ook de mogelijkheid om te kiezen tussen een kortere en langere variant van de wandeling. Zo kun je bij de wandelroute met eindstation Enkhuizen – het Groot-Frieslandpad genaamd – kiezen voor een tocht van elf of achttien kilometer. Het beginstation is afhankelijk van de gekozen afstand. Er zijn ook enkele routes die niet bedoeld zijn om in één dag te lopen, maar die dienen te worden opgebroken met een overnachting. Als dit het geval is dan staat er aangegeven dat een overnachting geadviseerd wordt.

Vanwege het 25-jarige jubileum van de NS wandelroutes zijn er dit jaar vijf nieuwe routes aan het aanbod toegevoegd. Het gaat om een wandeling bij Beerenschoten in Bilthoven (17 kilometer), een tocht door het Mastbos in Breda (11 of 14 kilometer), een route in de omgeving van het Paterswoldsemeer in Groningen (12 of 19 kilometer), een tocht bij Woldberg in Steenwijk (9, 14 of 17 kilometer) en een wandeling bij de Hemelse berg in Arnhem (15 kilometer).

NS wandelroutes, waar vind je ze?

Hoewel de naam NS wandelroute wellicht doet vermoeden dat je naar de website van de Nederlandse Spoorwegen dient te gaan, is dit niet het geval. NS wandelroutes zijn te vinden op de website van partner Wandelnet. Op de website van Wandelnet kun je op verschillende manieren het aanbod van NS wandelroutes bekijken. Je kunt op een landkaart voor een bepaald gebied kiezen waar je wilt wandelen, maar je kan ook selecteren op een afstand die je aanspreekt. Als je een route aanklikt dan krijg je diverse informatie te zien. De NS wandelroutes bevinden zich verspreid over het land. De ruim vijftig routes bevinden zich van Friesland tot Limburg en van de kop van Noord-Holland tot Zeeland. Eén van de NS wandelroutes bevindt zich zelfs in het grensgebied van Nederland en België. Een stuk van de route wordt dan ook in België gelopen in plaats van in Nederland. Verder vind je echter geen NS wandelroutes buiten Nederland. Je vindt het merendeel van de routes overigens in het midden van het land.

NS wandelroutes, hoe loop je ze?

Als je op de kaart bepaalt naar welke provincie je wilt voor jouw wandeling of hebt aangegeven welke afstand je wilt lopen, dan krijg je een aantal opties aangeboden. Als je vervolgens één van de NS wandelroutes aanklikt krijg je uitgebreidere informatie. Op de kaart zie je uitsluitend het begin en eindstation en de afstand. Als je bijvoorbeeld kiest voor de NS wandelroute het “Groot-Frieslandpad”, dan krijg je een aantal foto’s te zien die door andere wandelaars tijdens deze tocht gemaakt zijn. Daaronder vind je een korte samenvatting van de belangrijkste informatie. Hierbij kun je denken aan de lengte van de route (in dit geval elf of achttien kilometer), het begin- en eindstation van de wandeling en wat achtergrondinformatie over de route. Nog verder naar beneden vind je een kaartje waarop de route is ingetekend inclusief een afbeelding waarin af te lezen valt of er bijvoorbeeld “geklommen” dient te worden tijdens het wandelen. Daarnaast zijn speciale plaatsen aangegeven, zoals uitzichtpunten, historische plaatsen en plekken om even pauze te houden. Deze verschillende plekken zijn aangegeven met symbooltjes op de kaart. Door op de symbooltjes te klikken krijg je de aanvullende informatie. Bijvoorbeeld: “Hoogkarspel had tot 1960 veel boomgaarden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het samen met andere dorpskernen aangewezen als groeikern om de migratie uit de Randstad op te vangen. Zo ontstond de wijk waar u straks doorheen loopt.”

Zoals de tekst al verklapt kun je deze informatie over de omgeving niet alleen vooraf op de website van Wandelnet lezen, maar ook tijdens het wandelen krijgen. Dit doordat de wandelroute niet alleen als kaart te downloaden valt, maar ook als GPS bestand. Dit zet je op bijvoorbeeld je mobiele telefoon, TomTom of Garmin. Deze geeft onderweg dan aanwijzingen. Niet alleen over hoe je je weg dient te vervolgen, maar dus ook over wat je onderweg ziet.

Bij de verschillende NS wandelroutes kun je ook zien wat andere wandelaars van de desbetreffende route vinden. Zo is er bij de route in Groot Friesland te lezen dat Mieke van Mameren schrijft dat zij de korte variant van de NS wandelroute heeft gelopen en deze in de smaak viel. Daarnaast geeft ze enige adviezen voor andere wandelaars. “We hebben het fietspad gevolgd in plaats van het stukje grasland. Dit was verrassend leuk. Langs slootjes en door bos. Enkhuizen is erg leuk om binnen te komen. We zijn nog even naar het Zuiderzeemuseum gegaan. Daarna met het bootje van het museum naar het station.”

Kan ik NS wandelroutes met de hond lopen?

Als je een NS wandelroute met een hond wil lopen, dan is het opletten geblazen. Niet alle NS wandelroutes zijn geschikt om met een hond te lopen, bijvoorbeeld omdat ze niet los mogen lopen of omdat überhaupt niet welkom zijn in een bepaald gebied (ook niet aangelijnd). Daarnaast zijn er ook NS wandelroutes waar honden op delen van de route niet welkom zijn. In dit geval worden er dan alternatieven genoemd voor wandelaars met hond. Die kunnen dan een ander pad volgen. Dit betekent echter soms dat wandelaars met hond mooie stukken van de wandeling missen. Op een speciale pagina van Wandelnet kun je zien welke NS wandeltochten geschikt zijn voor hondjes en hun eigenaren. Hier valt bijvoorbeeld te lezen dat de NS wandeltocht in de Kennemerduinen verboden is voor honden. Net zoals in de omgeving rondom het Naardermeer (vanwege het loslopende vee). Op deze pagina van Wandelnet is ook informatie te vinden zoals een overzicht van losloopgebieden en wandeltips van andere hondeneigenaren.

NS wandelroutes, welke kies ik?

Inmiddels zijn er ruim vijftig NS wandelroutes, welke kies je dan? In het artikel “NS Wandelingen; de belangrijkste informatie voor een geslaagd wandeluitje op een rij!” zetten wij de populairste wandelingen voor jou op een rij. Heb je zelf een NS wandelroute gelopen? Deel hieronder je ervaring en adviseer andere wandelaars.