Onderzoek: nieuwe doelen stellen bevordert je gezondheid

Onderzoek: nieuwe doelen stellen bevordert je gezondheid

Heb je er plezier in om nieuwe uitdagingen aan te gaan? Vind je het leuk om je mogelijkheden te verkennen en jezelf uit te dagen? Goed nieuws! Uit onderzoek blijkt dat het stellen van nieuwe doelen heel goed is voor je gezondheid. Zeker tijdens je pensioentijd. 

Iedereen kent wel de hardnekkige vooroordelen van jongeren. Zij denken soms dat mensen die gestopt zijn met werken het tempo van de wereld niet meer bij kunnen houden. Onzin natuurlijk. Maar het is wel bekend dat sommige gepensioneerden meer mentaal inleveren dan anderen. Reden voor de American Psychological Association om uit te zoeken hoe dit komt. 

Moeilijke taken en doelen mijden

Wat blijkt? Sommige mensen mijden na hun pensioen moeilijke taken en doelen. Dat is jammer, want juist door jezelf uit te dagen blijf je scherp. Onderzoeker Jeremy Hamm zegt: “Het is niet vanzelfsprekend dat je nieuwe doelen blijft stellen. Sommige mensen hebben er echt moeite mee. Zeker als obstakels en tegenslagen op hun pad komen.” 

Doelen stellen

Hoeveel doelen je stelt, dat verschilt per persoon. Het onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat met name vrouwen er soms moeite mee hebben. Op zich geen probleem. Want als je het bij jezelf herkent dat je moeilijke klussen laat liggen, dan kun je er juist extra aandacht aan geven. 

Welk antwoord geef jij op de stellingen:

  • “Om teleurstellingen te voorkomen, stel ik mijn doelen niet te hoog in”  
  • “Ik voel me opgelucht als ik sommige van mijn verantwoordelijkheden loslaat”?

Weet je van jezelf dat je uitdagingen uit de weg gaat? Maak er dan juist werk van. Ga actief op zoek naar nieuwe doelen waarin je jezelf kunt blijven uitdagen. 

Het houd je scherp en mentaal actief naar de toekomst toe.

Lees ook: