Ontspannen met pensioen gaan

Ontspannen met pensioen gaan

Uitkijken naar je pensioen. Geeft het je een ontspannen gevoel of word je er ook wel onrustig door? Wij geven je tips hoe je ontspannen je pensioen in gaat.

Ontspannen met pensioen gaan

Een zee aan vrije tijd, zonder dagelijkse wekker en zonder overvolle werkagenda. Klinkt dat als genieten of krijg je er stiekem ook een beetje stress van. Het gevoel dat mensen ervaren als ze met pensioen gaan verschilt. Want wat blijft er nu nog over en wat kun je verwachten? Als je er aan moet wennen dat je straks niet meer deel uit maakt van de werkende maatschappij moet je je snel het volgende gaan bedenken; de mogelijkheden tot zelfontplooiing na je pensioen zijn eindeloos.

De vraag “hoe ga je je pensioentijd invullen” is een veelgestelde aan mensen die bijna met pensioen gaan. Een antwoord geven is lastig, want hoe kun je in woorden invulling geven aan de grote stap en periode die gaat komen. Je wilt graag een verre reis maken, maar dat is slechts een invulling van een paar weken. Je hebt je voorgenomen om je kleinkinderen vaker te zien, maar naar een vaste oppasdag staat je hoofd ook niet zo nu je vrij bent gesteld van je werkverplichtingen. Je wilt eerst ontdekken wat het is om even niets meer te moeten van iemand. Hoewel dit misschien best moeilijk zal zijn in het begin, want werken gaf je ook een ritme en voldoening.

Veel aanstaande pensionado’s kijken uit naar de periode dat ze niets meer hoeven. Hoewel ze ook wel doorhebben dat het geen lange vakantie is waar ze aan gaan beginnen. De meesten weten maar al te goed dat er (op termijn) zeker een ritme en draai gegeven moet worden aan al deze vrije tijd. Actief en ondernemend zijn, zijn dan woorden en daden die van belang worden om alles uit deze periode te halen wat erin zit. En zo misschien zelfs kansen en dromen te benutten waar je anders nooit aan toe kwam.

Wat wil ik?

De belangrijkste stap is om eerst echt te ontdekken wat je wilt. Je hebt nu alle tijd om echt eens naar jezelf te luisteren. Denk dan niet alleen aan wat je deze week of maand wilt gaan, maar neem ook echt de tijd om verder te (durven) kijken op langere termijn. Heb je behoefte aan dingen die bij je huidige interesses passen of heb je juist zin om het roer volledig om te gooien en nieuwe dingen te proberen? Misschien wil je nog wel een dag werken in een totaal andere richting of heb je zin om je hersens te laten kraken met een nieuwe studie of cursus. Heb je zin een gevulde agenda met afspraken of heb je juist behoefte aan meer tijd voor jezelf. Dit lijken misschien simpele vragen, maar ze zijn wel degelijk van belang.

De wens om door te werken?

Het voelt misschien vreemd om aan doorwerken te denken als je eindelijk je pensioendatum in zicht hebt. Maar niets is minder waar. Cijfers van het CBS laten bijvoorbeeld zien dat in 2013 nog zo’n 186.000 65-plussers aan het werk waren. Dus voel je deze behoefte ook, verken dan vooral de mogelijkheden. Dit kan bij je huidige werkgever zijn, maar je kunt ook eens kijken of er functies in een hele andere richting zijn waar je enthousiast van wordt. Er zijn veel uitzendbureaus die zich richten op 65-plussers dus zie het als een leuk project om je hier eens in te verdiepen. Bedenk wel goed hoeveel uren je wilt werken en laat je niet verleiden tot meer (als je dat dus niet wilt).

Een nieuwe carrière

Heb jij unieke talenten die je heel graag wilt blijven inzetten? Denk eens na over een bestaan als freelancer. Kun je goed schrijven? Misschien kun je af en toe een verslag of reportage maken voor de regionale krant. Of is fotograferen je passie? Denk eens na over het organiseren van je eigen fototentoonstelling of het maken van je eigen documentaire. Nu je AOW en pensioen ontvangt ben je minder afhankelijk van deze inkomsten en kun je volop uitproberen met nieuw initiatieven. Zo wordt een nieuwe carrière beginnen een stuk dichterbij.

Bekleed een bestuursfunctie

Als je jarenlang leiding hebt gegeven aan een team is soms best lastig om dit ineens los te laten. Vaak zien we dat deze doelgroep deze rol op een later moment in zijn/haar pensionering toch weer oppakt. Vaak in de rol van een vrijwillige bestuursfunctie, bijvoorbeeld als voorzitter van een sportclub of stichting.

Nieuwe invulling door vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is bewezen goed voor je; het levert nieuwe contacten op, maakt gelukkig en ga zo maar door. Omdat je niet meer werkt om in je maandelijkse onderhoud te voorzien kun je (meer) tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Het is er in alle soorten en maten, kijk dus vooral rond welke mogelijkheden er allemaal zijn voordat je vastlegt. Vrijwilligerswerk is namelijk wel vrijwillig, maar niet zonder verplichtingen. Van helpen in een verzorgingtehuis tot helpen op een evenement, er is voor ieder wat wils. Als jij plezier hebt in wat je doet, zal vrijwilligerswerk een hele fijne tijdsbesteding zijn.

Studie of cursus

Wie met pensioen gaat heeft tijd in de agenda, maar vaak ook ruimte in het hoofd. Ruimte om nieuwe dingen te ontplooien. Zoek je intellectuele uitdaging? Kijk dan eens of een studie iets voor je kan zijn. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Peter die al 8 studies deed bij de HOVO Brabant. Zoek je meer een creatieve uitdaging die je artistiek of op interesse interesseert? Kijk dan eens of er leuke cursussen worden gegeven. Van het buurthuis tot het volgen van een online cursus, de mogelijkheden zijn reuze. Als jij nu niet kunt kiezen voor gitaarspelen, fotografie of een cursus quilten dan is het goede nieuws dat je ze ook alle drie kunt volgen. Je hebt immers tijd genoeg!

Geniet van je pensioen!

Hoe heb jij de tijd na je pensionering ingevuld? Deel je bevindingen of tips onder dit artikel. Ook kun je op Leef Je Pensioen meer informatie lezen over met pensioen gaan.