Op mijn 70ste had ik precies honderd reizen gemaakt en ging ik met pensioen

Op mijn 70ste had ik precies honderd reizen gemaakt en ging ik met pensioen

Hilde Gezang (74) is bijna 50 jaar getrouwd
met Hans. Ze hebben twee zoons. Hilde was tot haar 40ste huismoeder en had daarna verschillende banen, waaronder die van reisleider.

Op haar 70ste stopte ze met werken bij reisorganisatie Speedwell waar zij twintig jaar in dienst was als reisleider. Hilde had toen precies honderd reizen voor ze gemaakt.

”Reizen zit me in m’n bloed. Mijn opa van mijn moeders kant was een zeer reislustig type. Hij kon zomaar de Holland Amerika Lijn naar New York pakken bijvoorbeeld. Mijn oudste zus en ik zijn beiden au pair in Parijs geweest en zij is later naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd. Toch deed ik tot mijn veertigste vrij weinig met mijn drang tot reizen. Ik was een brave huismoeder. Op mijn veertigste ging ik weer aan het werk en ik wist al snel: op een kantoor zitten, is niets voor mij. Ik vond het leuker om actief bezig te zijn en contact met mensen te hebben. Zo werd ik demonstratrice in supermarkten. Leuk werk, maar het reisbloed bleef kriebelen.”

Reisleider

”Ondertussen deed ik cursussen Frans, Engels en Duits. Ik wilde iets met toerisme, zoveel was duidelijk. Ik ging daarom een paar dagen per week gidsen in Utrecht als opstapje naar mijn werk als reisleidster. Op mijn 50ste werd ik aangenomen bij Speedwell, een toeristenorganisatie die zich specialiseert in kunst, cultuur en historie. Mijn eerste reis was een korte trip naar het westen van Parijs. De trip was bedoeld om te kijken of ik het werk leuk vond en het reisgezelschap mij goed vond als reisleider. Gelukkig beviel het van twee kanten meer dan goed!”

Alleen op reis

”Vanaf mijn zestigste werkte ik in de wintermaanden voor reisorganisatie Maison de La France en op vakantiebeurzen. De rest van het jaar maakte ik reizen voor Speedwell. Zo zag ik heel Europa. Mijn man was na de VUT voor vrijwilligersorganisatie PUM gevraagd om in ontwikkelingslanden bedrijven te ondersteunen. Hij zat veel in Afrika en toen hij een keer twee maanden in Manilla was, ben ik hem gevolgd. Omdat hij daar moest werken, ging ik op eigen houtje Manilla ontdekken. Dat deed ik wel vaker.”

Honderd reizen

”Eigenlijk had ik op mijn 65ste moeten stoppen met werken: mijn lichaam kon niet meer. Ik heb artrose door heel mijn lijf, met een hoge reumawaarde en verbrijzeld kraakbeen in mijn knie. Maar ik wilde nog zo graag! Toen ik een keer aan het opruimen was telde ik de reizen die ik voor Speedwell had gemaakt. Dat waren er op dat moment 94. Mooi, dacht ik, op mijn 70ste heb ik precies honderd reizen voor ze gemaakt, ben ik twintig jaar in dienst en ga ik met pensioen. Mijn honderdste reis was heel dichtbij, naar Texel. Heerlijk! Ik kon niet meer.”

Vakantie thuis

”Het gekke is: ik mis het reizen niet. Tuurlijk had ik graag nog een paar reizen willen maken, naar Peru of het Midden-Oosten bijvoorbeeld. Als mijn man nu op reis is, heb ik thuis wat minder te doen en is het voor mij een beetje vakantie. Dan spreek ik af met mijn vriendinnen en kleinkinderen, want daar heb ik jarenlang minder tijd voor gehad. Wat ik wel heb zijn de mooie herinneringen aan alle reizen. En pakketjes met foto’s en bedankbrieven die mensen me door de jaren stuurden.”

TEKST Jessica van Zanten