Op reis in eigen land na je pensionering

Op reis in eigen land na je pensionering

Waarom zou je een verre reis maken tijdens je pensioen als er ook voldoende te beleven valt in eigen land? In ons eigen kikkerlandje is er voldoende reisavontuur te beleven.

Op reis in eigen land na je pensionering

Waarom zou je een verre reis maken na je pensionering als er ook voldoende te beleven valt in eigen land? In ons eigen kikkerlandje is er voldoende reisavontuur te beleven. Zo zeilt Lauran met zijn vrouw regelmatig door de Hollandse wateren, is Riet Bol vrijwilliger tijdens reizen van het Rode Kruis en ontvangt AD vakantiegasten in Nederland in zijn Bed & Breakfast. Laat hen jou vertellen waarom zij kiezen voor vakantie in eigen land en raak geïnspireerd voor je volgende binnenlandse tripje.

​Gasten ontvangen in het huis van de dominee

Waar vroeger de dominee van de protestantse kerk woonde, runnen Ad van Frankenhuysen (73) en zijn vrouw Ineke nu een (bijna volledig) zelfvoorzienend Bed & Breakfast. De B&B is in eerste instantie uit nood geboren. Doordat Ad en zijn vrouw het grote pand – waar zij eerst een herstellingsoord hadden – niet verkocht kregen. De keuze om zelf de woning te betrekken en er gasten te ontvangen noemt Ad de beste beslissing van zijn leven. De moestuin en het Bed en Breakfast zijn een gouden combinatie. “De gasten krijgen bij het ontbijt eieren van de kip en ham en leverworst van het varken. In de kruidentuin heb ik Lavas staan, oftewel de Maggi plant. De kruiden die daar vanaf komen zijn heel lekker bij kaas of tomaat. Soms kook ik uitgebreid voor een groep. Dan is het natuurlijk helemaal feest.” Lees meer over hoe Ad in zijn huis gasten ontvangt in het artikel “Je beweegt in de moestuin net zoveel als in de sportschool.”

​Vrijwilligerswerk op reis

Een weekje weg in eigen land combineren met vrijwilligerswerk, het is de manier waarop Riet Bol (69) op vakantie gaat. Ze gaat mee met reizen van het Rode Kruis op een boot. “Op dit schip verzorgt het Rode Kruis wekelijks vakantiereizen voor ongeveer 65 passagiers”, begint Riet te vertellen. “Dat zijn mensen die eenzaam zijn, gehandicapt of langdurig ziek. Ik ben regelmatig een week lang aan boord om te werken als gastvrouw. Ik help met het verzorgen van de voorraden, maak het de gasten naar hun zin met een drankje en een praatje, geef informatie over de vaarroute en heb ook administratieve taken. Ik haal voldoening uit de tevreden gezichten van mijn gasten. Bij mij kunnen ze hun verhaal kwijt. Vaak vertellen ze hun hele geschiedenis. Wil je meer weten over deze bijzondere manier van vakantie vieren in eigen land? Lees dan het hele verhaal van Riet in het artikel “Langzaam groei ik naar het moment dat ik niet meer kan werken”.

​Vakantie daar waar de wind je brengt

Lauran Trimbach (72) en zijn vrouw trekken er vaak op uit met hun zeilboot. Toen ze nog werkten moesten ze op tijd weer terug zijn. “weer of geen weer, we zeilden door want het weekend was voorbij en het werk wachtte. Nu hebben we alle tijd. Staat de wind de verkeerde kant op? Dan gaan we wel naar Goes in plaats van Zierikzee. Voor zeilen moet je rust hebben. Meestal ga je naar een plek waar je niet naar toe wilt op een dag dat je er niet zijn wilt. Je bent afhankelijk van het weer. Maar als je daar tegen kunt en van water houdt, dan is zeilen een mooie sport. Niet gebonden zijn aan een werkrooster is extra plezierig. Ik kan nu gewoon besluiten om vijf weken weg te blijven.” Meer lezen over de zeilvakanties van Lauran en zijn vrouw? Lees het artikel “Als zelfstandige heb ik langzaam naar mijn pensioen toe kunnen groeien.”

Meer inspiratie?

Wil je meer verhalen over reizen in eigen land? Lees dan één van de andere inspiratieverhalen:

Ben je nog op zoek naar een origineel afscheidscadeau voor een collega? Dan is een dagje weg in eigen land een leuk idee.