Op welke leeftijd gaan we met pensioen?

Op welke leeftijd gaan we met pensioen?

Met pensioen gaan. Ooit komt er een dag dat we hier allemaal mee te maken krijgen. Maar, op welke leeftijd gaan we met pensioen? Blijven we werken tot de AOW leeftijd of zijn er andere inzichten die aangeven op welk moment we met pensioen gaan?

Op welke leeftijd gaan we met pensioen?

Wanneer kan ik met pensioen? Het is een vraag die zowel jong als oud bezig houdt. De vele ontwikkelingen die er zijn op het gebied van de pensioenleeftijd zorgen er ongetwijfeld ook voor dat juist deze vraag vaker door ons hoofd schiet. Iedereen weet inmiddels dat onze AOW leeftijd stapsgewijs omhoog wordt gebracht van 65 naar 67 jaar in 2023. Maar blijft iedereen ook werken tot de AOW leeftijd of zijn er ook cijfers te vinden die ons andere inzichten geven in het moment waarop we met pensioen gaan?

Met pensioen gaan: op welke leeftijd?

Ondanks dat de pensioenleeftijd nog op 65 ligt, gaan we met elkaar gemiddeld ruim vóór deze leeftijd met pensioen. Dat behoeft uitleg. De gemiddelde leeftijd waarop mensen in 2013 met pensioen gingen was 63,9. Dat is 0,3 jaar hoger dan in 2012. Dit is een aanzienlijk verschil met het begin van dit decennium, waarin mensen gemiddeld op hun 61e met pensioen gingen. We gaan dus steeds later met pensioen, maar wel ruim voor onze AOW leeftijd. Vooral na 2006 is te zien dat mensen langer door gaan werken, doordat wetswijzigingen en regels voor langer doorweken werden ingevoerd. Wat verder opvalt is dat in 2013 48% van de mensen die met pensioen gingen 65 jaar of ouder waren. Deze groep is daarmee voor het eerst groter dan de groep die met pensioen gaat tussen 60 en 65 jaar.

Meer werken, maar niet later met pensioen

Het liefst gaan we zo vroeg mogelijk met pensioen, dit blijkt wederom uit recent onderzoek. Uit onderzoek van Mc Kinsey is gebleken dat we best meer willen werken, maar later met pensioen? Nee, dat willen we over het algemeen niet. In vergelijking met andere OESO landen werken de Nederlanders al best weinig. Dat komt omdat we veel parttime werken en veel vakantiedagen hebben. Over het algemeen zouden we dus best vakantiedagen willen inleveren en meer willen werken zolang we maar niet later met pensioen hoeven. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, want er zijn mensen die er niet aan moeten denken om eerder te stoppen. Toch zijn dit in regel nog uitzonderingen in plaats van de geldende norm. In ons artikel met pensioen gaan, kun je meer lezen over dit onderwerp.

Wanneer ga jij met pensioen of ben je met pensioen gegaan? Wat vond je van deze leeftijd, zou je liever eerder of later met pensioen zijn gegaan? Praat mee onder dit artikel.