Inspiratie voor een origineel (DIY) pensioencadeau

Inspiratie voor een origineel (DIY) pensioencadeau

Bij het kiezen van een pensioencadeau is het belangrijk om iets te geven dat betekenisvol, uniek en persoonlijk is. Daarom kiezen veel mensen ervoor om zelf een cadeau te maken; een doe-het-zelf (Do-It-Yourself: DIY) pensioencadeau. Zo’n zelf gemaakt cadeau is een hele persoonlijke manier om de overgang van werk naar pensioen in te luiden. Ben je op zoek naar ideeën, lees dan verder!

Gepersonaliseerd scrapbook (plakboek)

Een scrapbook als pensioencadeau is een prachtig aandenken aan jullie collega’s. Verzamel foto’s, citaten en persoonlijke berichten van collega’s om het boek mee te vullen. Het boekt wordt zo een reflectie op een lange carrière; mooie herinneringen uit de loopbaan van de pensionado in spé.

Tijdscapsule

Ook een leuk pensioencadeau, maar vooral een grappige afscheidsactiviteit is het samen vullen van een tijdscapsule. Jullie nemen allemaal iets mee dat (de carrière van) de vertrekkende collega kenmerkt.

Producten, teksten of andere zaken waar hij of zij aan gewerkt heeft, zoals zijn visitekaartje, foto’s, de persoonlijke muismat of koffiemok, nieuwsbrief, persoonlijke brieven van collega’s, et cetera. Bij het openen van de ‘tijdscapsule’ vliegen de herinneringen aan een lange carrière aan de pensionado voorbij. Een echte reis door de tijd! 

Persoonlijke sieraden

Zelf uitgekozen of zelfgemaakte sieraden als pensioencadeau kan voor vrouwen én mannen. Er zijn tegenwoordig ook veel ‘sieraden’ voor mannen, zoals stoere armbanden van leer(achtig) materiaal. Voor vrouwen denk je al gauw aan kettingen, ringen, oorbellen en ook armbanden. Om het pensioencadeau echt persoonlijk te maken, kun je een inscriptie toevoegen. Bijvoorbeeld de pensioendatum of een wijze spreuk voor de nieuwe levensfase.

Eigen kunstwerk

Misschien ben jij of één van je collega’s erg artistiek. Je kunt dan ook een eigen kunstwerk maken; een portret of karikatuur van de collega die met pensioen gaat bijvoorbeeld. Misschien kun je zijn werkplek op doek zetten of een abstract beeld maken dat zijn carrière symboliseert. Je kunt het zo gek niet bedenken, leef je uit! 

Doe-Het-Zelf hobby kit

Dit is een creatief pensioencadeau voor de gepensioneerde zelf. Als hij of zij een bepaalde hobby heeft of er één wil oppakken, kun je een DIY hobby-kit samenstellen. Dit kan iets zijn als een tuinierset, een breipakket, een schilderset of een set voor het brouwen van bier. Vul maar in!

Gepersonaliseerd receptenboek

Kookt de gepensioneerde graag of is hij van plan om meer tijd in de keuken door te brengen? Overweeg dan om een gepersonaliseerd receptenboek te maken. Verzamel recepten van collega’s, vrienden en familie en voeg deze toe aan het boek. Zo komt de pensionado in spé de eerste maanden wel door, al kokkerellend! 

Persoonlijk pensioencadeau als waardering

Kortom, het maken van een DIY pensioencadeau is een mooie manier om je waardering te tonen voor de persoon die met pensioen gaat. Het is behalve uniek, ook een manier om te zeggen dat iemand veel voor je betekent.

Heb jij zelf leuke ideeën voor een DIY pensioencadeau? Of heb je zelf ooit zo’n gaaf cadeau gemaakt? Deel je verhaal met leuke foto’s door ze op te sturen naar redactie@leefjepensioen.nl en inspireer anderen!

Lees ook