Een grote groep mensen trekt tijdens de winterperiode naar warmere gebieden. Dit heet ook wel overwinteren. Wat is overwinteren eigenlijk en waar kun je dit doen? Wij vertellen je meer.
Overwinteren, wat is dat eigenlijk?
Voor de meeste vogelsoorten is het heel normaal: overwinteren in een ander land om zo te profiteren van andere weersomstandigheden. Jaarlijks kiezen ook heel veel Nederlanders er voor om de winter van Nederland achter zich te laten en deze te verruilen voor een warmere plek. Is het ook iets voor jou?
Overwinteren
Veel gepensioneerden denken er wel eens over na, overwinteren. Ze zien het als een logische stap van met pensioen gaan. Voor anderen is het een wens die nu eindelijk uit kan komen. Ze hebben hun hele werkende leven al gespaard voor dat tweede huisje aan de kust. Opvallend is dat mensen meestal pas echt over het overwinteren gaan nadenken zodra ze met pensioen zijn of als hun pensionering in zicht is. Eigenlijk logisch, want dan heb je daar natuurlijk alle tijd voor en de vrijheid biedt je alle mogelijkheden.
Maar wat is overwinteren eigenlijk? Een echte definitie is er niet. Je kunt het omschrijven als ‘Tijdens het winterseizoen op een andere plek verblijven, dan waar je normaal leeft’. Meestal is dit in een ander (overwegend warm) klimaat voor langer dan 5 weken. Een belangrijk punt is dat het bij overwinteren dus om een tijdelijke verblijfplaats gaat, rond de periode van medio oktober tot maart. Zo’n 60% van de Nederlanderse overwinteraars is tussen de 60 en 70 jaar oud.
Waarom willen we het?
Waar het voor de een doodnormaal is om tijdens de winterperiode ergens anders te wonen, is het voor de ander maar een raar fenomeen. Voor een lange periode je huis, familie, vrienden en leven in Nederland achterlaten is niet voor iedereen weggelegd. Ieder heeft zo zijn of haar eigen reden om wel of juist niet te willen overwinteren. Een hoofdreden waarom mensen overwinteren kunnen we dan ook niet noemen. Toch zijn er wel enkele overwegingen bekend. Het opzoeken van de zon is voor velen een voorname reden. Zonlicht maakt hen gelukkig. Maar ook een medische reden kan voor overwinteraars een reden zijn om Nederland een tijdje te verlaten. Voor bijvoorbeeld reumapatiƫnten is de winterperiode in Nederland geen pretje, aangezien de kou de spieren en gewrichten pijnlijk maken. Een warmer klimaat kan ervoor zorgen dat zij deze koude winterperiode in Nederland kunnen overslaan. Een andere reden is natuurlijk dat je het gewoon heerlijk vindt om een periode in een andere cultuur te leven.
Waar overwinteren we?
Er zijn verschillende gebieden in Europa en daarbuiten die populair zijn bij overwinteraars. Spanje is het meest favoriet onder de overwinteraars in Europa. Door de vele stranden, het milde klimaat, goede temperatuur en aardige mensen wordt Spanje als een van de favoriete bestemmingen bestempeld. Wil je niet naar Spanje? Ook andere plekken in Europa zijn geschikt om te overwinteren, hierbij kun je denken aan landen als: Portugal (Algarve), Cyprus of Malta.
Zoek je het tijdens de winter het liever iets verder weg? Dan bieden andere bestemmingen in de wereld ook uitkomst. Populaire landen in de wereld waar mensen ook graag hun winter door brengen zijn: Zuid-Afrika (Kaapstad), Thailand (Phuket), Egypte (Hurghada), Verenigde Staten (Florida) of Indonesiƫ (Bali).
Afhankelijk van je budget, hoelang je wilt overwinteren en hoe warm je het tijdens de winterperiode wilt hebben kun je afwegen waar jij jouw winter wilt doorbrengen!
Overwinter jij ook ieder jaar of ben je van plan te gaan overwinteren? Deel het met ons en vertel je verhaal.