Parttime met pensioen

Parttime met pensioen

Lang niet iedereen gaat en wil precies op zijn/haar 65e verjaardag met pensioen. Bij velen bestaat bijvoorbeeld de wens om het werkende leven langzaam af te bouwen.

Parttime met pensioen

Je bent rond de 60 en hebt er misschien al zo’n 40 werkjaren op zitten. De vijf jaren die je nog moet werken voor je met pensioen kunt, kunnen dan nog lang duren. Uit onderzoek van Leef Je Pensioen blijkt dat zo’n 74% van de nog niet gepensioneerden graag zelf zou willen kiezen wanneer hij/zij met pensioen gaat. Dit kan zowel eerder dan de pensioengerechtigde datum zijn als er na. Zo’n 18% van de respondenten uit hetzelfde onderzoek zou nog graag parttime blijven werken na pensionering. Maar hoe zit het met parttime eerder stoppen?

Rustig afbouwen

Uit hetzelfde onderzoek als hierboven benoemd blijkt dat 44% van de mensen die nog voor hun pensioen staan hun werkende leven graag rustig zouden willen afbouwen tot ze met pensioen gaan. Op deze manier kunnen zij alvast genieten van wat meer vrije tijd naast het werkzame leven. Er zijn steeds meer regelingen die een vervroegd pensioen mogelijk maken, eventueel in combinatie met het parttime door blijven werken na de pensioenleeftijd om (indien van toepassing) een pensioengat te voorkomen. Laat je informeren over wat voor jou de mogelijkheden zijn en of dit in jouw situatie te regelen is.

Eerder genieten?

Wat steeds duidelijk wordt is dat mensen die ouder worden zich steeds meer bewust worden van dat ze moeten genieten van het leven en dit genieten niet willen uitstellen. Veel mensen zullen daarom niet wachten met het maken van die mooie reis tot de pensioenperiode is aangebroken. Om het allemaal te kunnen doen zou het afbouwen van werk een goede optie zijn, eventueel met de combinatie van parttime door blijven werken.

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen. Zijn jullie aan het afbouwen of hebben jullie dit gedaan? Wat zijn de belangrijkste tips die je mee kunt geven aan anderen die nog voor hun pensioen staan? Praat mee!