Pensioen gedichten schrijven? Vijf tips voor jou op een rij!

Pensioen gedichten schrijven? Vijf tips voor jou op een rij!

Het perfecte pensioen gedicht schrijven? Met deze tips moet dat lukken!

Een mooi geschenk

Als er iemand in jouw omgeving met pensioen gaat, dan zijn de cadeautjes die je kunt geven om deze mijlpaal te vieren eindeloos. Je kan bij het afscheid van een collega een uniek afscheidstijdschrift maken, als partner die mooie droomreis cadeau doen of gewoon een mooie bos bloemen geven aan die vriend(in) die de deur achter zich dichttrekt op werk. Naast deze cadeaus zijn pensioen gedichten voor het afscheid ook een onverminderd populair geschenk om aan toekomstige pensionado’s mee te geven. Maandelijks zoeken honderden mensen naar inspiratie om een aantal gedeelde herinneringen op rijm te zetten of juist een paar wijsheden mee te geven voor deze nieuwe levensfase. In dit artikel lees je tips om zelf pensioen gedichten te schrijven.

1. Bepaal wat je wil vertellen

Het probleem van veel mensen die pensioen gedichten willen schrijven is dat ze meteen beginnen met dichten. Dat lukt vaak een aantal regels best aardig, maar na een tijdje raken ze verstrikt in de krampachtige dichtwoorden en –regels. Dan worden opeens woorden die rijmen leidend voor het gedicht en verdwijnt het verhaal dat je eigenlijk wil vertellen steeds verder naar de achtergrond. Bedenk daarom voordat je begint met dichten wat je eigenlijk wil vertellen aan de toekomstige gepensioneerde. Als je voor jezelf al helder hebt welke boodschap, grappige anekdote of wijsheid je wil delen, dan is het vinden van de juiste rijmwoorden voor deze boodschap veel minder moeilijk. Het is dan een kwestie van het vinden van synoniemen en het omgooien van zinnen. Heb je eigenlijk nog geen idee wat je wil vertellen? Dan is het goed om na te denken over de persoon voor wie het gedicht is bedoeld. Wat is je relatie tot die persoon? Heb je naast het gedicht nog een ander cadeau dat je gaat geven? Is er iets gebeurd in de tijd dat de gever en jij elkaar kennen? Als je echt omhoog zit qua persoonlijk verhaal, dan kun je uiteraard je gedicht ook wijden aan het cadeau dat je gaat geven.

2. Wees niet te braaf

Zoals voor sinterklaasgedichten geldt dat ze vaak het leukst zijn als je een beetje kunt lachen om de inhoud, zo geldt dat ook voor pensioen gedichten. Wees dus niet te braaf in het verhaal dat je deelt. Een gedicht dat alleen maar lief is, is ook een beetje saai. Althans als je het dichter Leendert van Veldhuizen vraagt. “In goeiigheid zit geen verhaal”, vertelt hij in een interview met Trouw. “Dus vraag ik: Wat doet papa op zondagavond? ‘Dan kijkt hij Studio Sport.’ Oh. En kookt papa ook? ‘Nee.’ Doet hij de afwas? ‘Nee.’ De was dan? ‘Ook niet.’ Maar je zei dat papa behulpzaam was? Ik ga prikken en dan komt er wat. Ik ben altijd op zoek naar het specifieke, de anekdote.”

3. Laat je inspireren door anderen

Beter goed gejat dan slecht bedacht, is het motto van sommigen. Een beetje inspiratie op zijn tijd kan ook bij het schrijven van pensioen gedichten in ieder geval geen kwaad. Leef je pensioen organiseerde vorig jaar een wedstrijd om de mooiste, liefste, origineelste en grappigste pensioen gedichten te verzamelen. In het artikel “Pensioengedichten, de mooiste op een rij” vind je de nodige inspiratie voor de pensioen gedichten die jij wil schrijven.

4. Gebruik een rijmwoordenboek en synoniemensite

Grote kans dat je tijdens het dichten op een gegeven moment niet meer weet hoe je de volgende zin op de eerdere kan laten rijmen. Op een gegeven moment is je creativiteit simpelweg op. Je hoeft echter niet eindeloos op alleen je eigen creativiteit voor te borduren. Online zijn er diverse rijmwoordenboeken te vinden die je suggesties doen voor woorden die rijmen op het woord waarop jij wil rijmen. Zo levert pensioen een lijst met meer dan dertig suggesties op. Van biljoen tot cartoon tot ontdoen, van biljoen tot seizoen en sportschoen tot kampioen. Als een rijmwoordenboek geen oplossing biedt voor jouw rijmdilemma, dan kun je – voordat jij je volledig zin omgooit – ook nog zoeken naar een synoniem voor het woord waarmee je wil rijmen. Zo kun je pensioen bijvoorbeeld vervangen door uittreding. Wat ook weer een nieuw lijstje rijmwoorden oplevert.

5. Lees je gedicht hardop voor

Een goede manier om uit te vinden of je pensioen gedicht geslaagd is, is door hem hardop voor te lezen. Dat kun je zelf doen of door iemand die het gedicht nog niet kent laten doen. Zo kom je erachter waar je gedicht misschien niet zo lekker loopt als je zou willen en kun je eventueel nog wat schaven. Dit is zeker van belang als het gedicht ook hardop voorgelezen zal worden op het moment dat de pensionado deze ontvangt.

Welke tips heb jij nog voor het schrijven van het perfecte pensioen gedicht? Deel ze!