Pensioen In Zicht cursus (PiZ). Wat kun je verwachten?

Pensioen In Zicht cursus (PiZ). Wat kun je verwachten?

Je staat op het punt een nieuwe levensfase in te gaan: je pensioetijn. Een goede voorbereiding helpt om een succes te maken van deze mooie tijd. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een Pensioen In Zicht cursus te volgen. Welke opties zijn er? En wat past bij jou?

Voorbereid met pensioen

Met pensioen gaan doe je maar één keer in je leven, dus advies inwinnen is geen overbodige luxe. De tips en tricks van een Pensioen in Zicht training helpen je om veel voorkomende valkuilen te mijden en om relaxed aan je pensioen te beginnen. Ook wordt er aandacht besteed aan het thuisfront. Hoe ervaart bijvoorbeeld een (eventuele) partner het als je ineens de hele dag thuis bent? Praktische en persoonlijke onderwerpen komen allemaal aan bod.

Er zijn verschillende soorten trainingen. We laten je graag de mogelijkheden zien.

Ontdek de online pensioencursus

Een nieuwe, ideale en voordelige mogelijkheid om voorbereid je pensioen tegemoet te gaan: de online pensioencursus. Een online pensioencursus is te volgen op elk moment van de dag, wanneer je maar wilt.

Bomvol informatie, inspiratie en tips om goed voorbereid het pensioen tegemoet te gaan. In deze online cursus neemt oud-presentator Jan de Hoop je mee in de veranderingen tijdens de pensioentijd.

De cursus is opgesteld door ervaren pensioentrainers en de presentatie van de online pensioencursus is in handen van Jan de Hoop. De sympathieke oud-presentator (bekend van RTL) helpt je snel alle mogelijkheden van de pensioencursus te ontdekken. Je bestelt de online pensioencursus voor €49,95.

Wat is een Pensioen In Zicht cursus?

De vorm en specifieke inhoud van elke cursus verschilt per aanbieder. Toch zijn er een paar overkoepelende thema’s die iedereen zal behandelen.

1. Terugkijken op je loopbaan

De cursus helpt je na te denken over hoe je je werkzame periode op een goede manier afsluit en soepel laat overlopen in je pensioentijd. Wat kun je meenemen vanuit je werk naar je pensioen?

2. Inzicht in veranderingen

Een pensioencursus geeft inzicht in veranderingen die op stapel staan. Veranderingen in hoe je je tijd indeelt en ervaart, veranderingen in je relatie en in je lichaam en geest. Waarschijnlijk komen er dingen naar voren waar je zelf nog niet bij stil had gestaan. Het geeft je handvatten om deze veranderingen goed te doorlopen. 

3. Lichamelijke en mentale gezondheid

Hoe zorg je goed voor jezelf? Zowel lichamelijk als metnaal. Een cursus onderdeel over lichamelijke en mentale gezondheid komt dan ook zeker voorbij.

4. Sociale contacten

Binnen dit thema neem je je sociale contacten onder de loep. Wat blijft er over als het contact met je collega’s straks wegval? Hoe vang je dit op?

5. Zingeving

Een ander onmisbaar thema is zingeving. Als je met pensioen gaat verandert er veel in de doelen die je jezelf stelt. Vaak haalde je veel voldoening uit je werk, of ontleende je er plezier of status aan. Wat blijft er over als je stopt met werken en belangrijker. Hoe vind je dit straks weer terug als je met pensioen bent?

6. Financien en zekerheid

Ook op financieel gebied gaat er veel veranderen. Dit wordt op hoofdlijnen met je doorgenomen. En ook wordt er vaak gekeken naar andere vormen van financiële zekerheid zoals testamentaire zaken.

Pensioen In Zicht cursussen in vele soorten

Pensioen In Zicht cursussen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt de cursus kiezen die het beste bij jou past. Wil je even helemaal uit je dagelijkse omgeving zijn dan kun je meerdaagse cursussen volgen op inspirerende locaties in binnen- en buitenland. Zo zijn ze vaak op de Veluwe te vinden, op Texel of je kunt zelfs inspiratie op doen op Mallorca.

Sommige aanbieders bieden naast hun algemene pensioencursus aanvullende of uitgebreidere cursussen aan, toegespitst op specifieke onderwerpen. Je gaat dan nog meer de verdieping in en kunt vaak aanvullende activiteiten ondernemen, zoals een bootreis, golfen of een kookcursus. Er zijn genoeg opties. Er is voor ieder wat wils.

De meeste Pensioen In Zicht cursussen zijn in groepsverband. Zo kun je naast de feitelijke informatie met elkaar sparren en ervaringen delen. Dit wordt door de deelnemers vaak als erg leerzaam beschouwd. Meestal kan de pensionado in spé zijn of haar partner meenemen, maar er zijn ook speciale single-groepen. En als je liever een op maat gemaakte pensioencursus hebt, kan dat in sommige gevallen ook.

Wat kost een Pensioen In Zicht cursus?

Een Pensioen In Zicht cursus is vaak een hele ervaring. Op locatie, met overnachting en compleet verzorgd. Daar hangt uiteraard een kostenplaatje aan, afhankelijk van de optie die je kiest. De meeste Pensioen In Zicht cursussen worden afgenomen door bedrijven die dit hun werknemers dit voor hun pensioen aanbieden in de CAO. Als dit niet het geval is kun je eens informeren naar individueel loopbaan budget of Persoonlijk opleidingsbudget. Als je het zelf moet betalen kun je dit vaak opgeven bij de Belastingdienst.

Voor een basis driedaagse Pensioen In Zicht moet je al snel denken aan minimaal € 825,- exclusief BTW.

Kies je voor een eendaagse cursus dan ben je rond de € 349,- kwijt.

De online pensioencursus is € 49,95

Ga naar het overzicht van alle mogelijkheden en aanbieders.

Voor wie is een Pensioen In Zicht cursus?

Als je een jaar tot half jaar voor je pensioen zit is het een mooi moment om een pensioencursus te volgen. Zo zit het besproken materiaal nog vers in je geheugen en heb je nog tijd om over zaken na te denken, voor te bereiden en te bespreken met je partner.

Ook als je (net) met pensioen bent kun je natuurlijk deelnemen! En als je partner met pensioen gaat, verandert er ook veel voor jóu. De meeste cursussen kun je daarom ook als koppel volgen.


Wat is het verschil tussen Pensioen in Zicht en PIZ?

Er is geen verschil. PIZ is simpelweg de afkorting van Pensioen in Zicht.

Sinds wanneer bestaat de pensioencursus?

In de jaren negentig van de vorige eeuw zagen steeds meer werkgevers het belang van een goede voorbereiding op de pensioentijd. Zij besloten de trainingen aan te bieden aan personeel. Verschillende opleiders hebben deze handschoen opgepakt.

Hoeveel tijd kost een Pensioen in Zicht training?

Reken op minimaal 2 dagen. Bij trainingen in het buitenland kan dit oplopen tot een midweek. Vind je dit te lang? De pensioencursus in één dag & online pensioencursus bieden prima alternatieven.