Pensioen is heel persoonlijk. Hoe beleef jij het?

Pensioen is heel persoonlijk. Hoe beleef jij het?

We kregen veel reacties op het artikel ‘Eindelijk met pensioen en dan valt het tegen. Wat nu?‘. Het is duidelijk een onderwerp dat leeft. Jullie herkenden je deels in de gevoelens die de grote overgang van werken naar pensioen teweeg brengt. Wij zetten de meest herkenbare reacties op een rij.

Nieuw ritme

Als je met pensioen gaat is de overgang best groot. Het ritme dat je jaar in jaar uit had, valt weg. Een nieuw dagritme zoeken is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Zoals een van jullie zegt: “Omdat ik alleen woon maakt het niet uit wanneer ik eet, opsta enzovoort. Ik had er moeite mee om een nieuw dagritme te vinden. “

Het is vaak met name het eerste jaar van het pensioen dat met vallen en opstaan wordt doorgebracht. Want dezelfde persoon zegt ook: “Het is nu heerlijk je eigen ritme te kunnen volgen! De dagen vliegen om, zowel met nuttige dingen als met ‘verlummelen’. “

Toch een nutteloos gevoel

Wie net met pensioen is kan te maken krijgen met gevoelens van nutteloosheid. Vooral mensen die veel betekenis haalden uit hun vroegere werk. Veel van jullie stippen dan ook het belang aan van een zinvolle dagbesteding. Zoals een van jullie aangeeft: “Ja het is wennen, maar zorg ervoor dat je iets nuttigs erbij doet. Niet altijd, anders word je geleefd.” Je nuttig voelen is iets anders dan dingen te doen hebben. Zoals een van jullie zegt: “De tijd vliegt. Ik heb veel hobby’s en me nooit verveeld en toch een nutteloos en overbodig gevoel.”

Zoeken naar een zinvolle invulling van je pensioen begint bij stil staan waar jij voldoening uithaalt. Voor de een is dat vrijwilligerswerk waarbij je werkt met mensen, de ander geeft liever advies, maakt kunst of stort zich in het onderwijs.

Weet je nog niet zo goed in welke richting jij het moet zoeken? Erover praten met anderen, kan je inzicht geven in wat jou gelukkig maakt. Of doe wat een van jullie zegt: “bedenk dat je veel vrije tijd hebt. Kijk goed rond naar initiatieven die je aandacht trekken.” Begin het liefst al voor je pensioen met oriĆ«nteren. Dat maakt de overgang straks minder groot.

Lichamelijke klachten

Ook je lichaam moet vaak wennen aan de overgang en bijkomen van jaren werken. Dit kan zich uiten in vermoeidheid of lichamelijke klachten. Een van jullie vertelt:”Ik heb heel erg naar mijn pensioen uitgekeken. De laatste maanden waren zwaar.

Ik vond het heerlijk toen eindelijk, na 48 jaar werken, de dag er was dat ik mocht stoppen met werken. Ik had me al voor mijn pensioen aangemeld bij een beweeggroepje. Zo zou ik niet in dat beruchte zwarte gat vallen. Helaas heb ik maanden gesukkeld met mijn gezondheid. Het leek wel alsof mijn lijf moest afkicken van het dagelijkse werkritme.

Ik had het pensioen te rooskleurig voorgesteld. Geen moment gedacht dat mijn lijf daar anders over dacht. Het begin was moeilijk, nu is het heerlijk.” Mocht je bij je pensionering last krijgen van je gezondheid neem klachten dan serieus en loop er niet mee door. Je gelijk in nieuwe activiteiten storten is dan misschien niet het beste idee. Geef lichaam en geest tijd om te wennen aan je nieuwe ritme.

Ook genieten

Hoewel voor veel mensen het begin van het pensioen soms lastig is, trekt dit na een tijd bij. Genieten van de vrije tijd, activiteiten die je energie geven en de kleinkinderen worden veel genoemd als positieve kanten van het pensioen.

Een van jullie voegt daar nog aan toe: “Ik zal blij zijn als mijn man ook met pensioen gaat over twee jaar. Veel gezelliger. Het geld valt wat tegen, maar dan maar wat minder uitgeven. En wandelen kost niets.”

Pensioen eZine Geluk

> Download het magazine

eZine geluk