Pensioen is jouw tijd: 4 tips om de regie in handen te houden

Pensioen is jouw tijd: 4 tips om de regie in handen te houden

Welkom in de wondere wereld van je pensioentijd, waar ’tijd’ een hele nieuwe betekenis heeft gekregen. Wel ervaren gepensioneerden hun pensioentijd op verschillende manieren. Sommigen voelen zich geleefd, terwijl anderen hun uitgestelde dromen en doelen willen najagen. En dan is er nog de groep die hun pensioen in is gedoken alsof het een eeuwige vakantie is.

Misschien herken je jezelf in één van deze groepen, of misschien is jouw ervaring net iets anders. Hoe je je pensioentijd ook ervaart, voor iedereen zal gelden dat je deze nieuwe fase wil invullen op een manier die bij jou past. We hebben een paar tips voor je om zelf de regie te nemen over de invulling van je pensioentijd.

1. Bepaal jouw doelen

Wat zijn dingen die jij wilt doen of bereiken tijdens je pensioen. Denk eerst groots: je wilt gezonder gaan leven, reizen, nieuwe vrienden maken, nieuwe vaardigheden leren door middel van vrijwilligerswerk, of iets anders waar jij gepassioneerd over bent. Denk ook na over wat je altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit genoeg tijd voor had. 

Als je weet wat je wilt, kun je jouw wensen of doelen gaan opbreken in kleinere stukjes: tussendoelen. Zo maak je het concreet en overzichtelijk voor jezelf wat je moet doen om dat eindpunt te halen. En je kunt deze actiepunten meteen een plek in je schema geven.

2. Een dagelijkse routine

Je zou het misschien niet zeggen, maar hoewel je niet meer werkt, heeft het echt voordelen om een (nieuwe) dagelijkse routine voor jezelf te creëren.

Allereerst helpt een routine je om je tijd beter te organiseren. Het geeft een gevoel van richting en houvast, omdat je weet wat je kunt verwachten die dag. Je bent daardoor vaak een stuk productiever omdat je én je dingen doet die je moet doen én vrije tijd ervaart. Dit zorgt voor een voldaan gevoel aan het eind van de dag.

Ook helpt een dagelijkse routine je om gezonde gewoonten te bevorderen. Wil je bijvoorbeeld meer aan lichaamsbeweging doen, gezonder eten en slapen: het opbouwen van een routine helpt je dit echt vol te houden.

Ook als je een druk schema hebt met oppassen, vrijwilligerswerk, klusjes of andere activiteiten dan helpt een routine je om juist tijd vrij te maken voor ontspanning. Een balans tussen verplichtingen en ‘vrije tijd’ geeft je een prettige voldoening en houdt stress buiten de deur.

3. Is het je tijd waard?

Mensen die met pensioen gaan hebben vaak de neiging om hun tijd meteen vol te plannen die op hun pad komen of waar handjes nodig zijn. Maar denk bij alles wat je doet of het de moeite waard is om je tijd te besteden aan bepaalde taken en verplichtingen én of je er zelf ook gelukkig van wordt. Ook jouw kostbare tijd is als geld, je kunt het maar één keer uitgeven.

Dus denk weer even aan je doelen en kijk of de activteiten die je doet eraan bijdragen om deze te vervullen. Soms is het beter om ‘nee’ te zeggen en je te richten op wat er echt toe doet.

4. Waardeer ál je tijd

Tussen je grotere bezigheden door heb je vaak nog wel eens een kwartiertje ‘over’. Dit zijn nuttige stukjes tijd en fijn omdat je vaak al in de actie stand staat. Je zult verbaasd staan over wat je allemaal kunt doen in vijftien minuten; een paar woordjes leren van een nieuwe taal, stretch- en ontspanningsoefeningen doen, je bureau of keukenla organiseren… noem maar op.

Al die losse tijdsmomenten kunnen bij elkaar aardig oplopen. Je kunt ze nuttig gebruiken. En aan het eind van de dag, wanneer je ècht de tijd voor ontspanning neemt, kijk je er voldaan op terug.

Geniet van de mooie momenten

Welke doelen je ook najaagt, geniet van de weg ernaartoe. Met deze vier tips ben je een stap dichterbij om je pensioentijd zo in te vullen als jij wilt. Maak waardevolle herinneringen, doe wat je leuk vindt en maak het beste en mooiste van elke dag.