Pensioenwijsheden; het ideale startpunt voor jou

Pensioenwijsheden; het ideale startpunt voor jou

Gaat er iemand in jouw omgeving binnenkort met pensioen? Of ben je zelf bezig met de laatste werkzame dagen van je loopbaan? Dan helpen wij je graag. Leefjepensioen.nl is dé plek oms snel pensioenwijsheden te verzamelen. Laten we daar snel mee beginnen. 

We wijzen je graag de weg. Wat is voor jou van toepassing?

Ik ga zelf met pensioen

pensioenwijsheden

Onze tips

Mijn collega gaat met pensioen

Pensioenspreuken

Onze tips

Op onze site vind je echter veel meer. Variërend van online magazines tot tips voor vrijwilligerswerk. Voor de collega’s van bijna-gepensioneerden gaan we hier verder.

De tekst op een kaart is een kers op de taart

Goed, je collega staat vlak voor pensionering. Grote kans dat jij dan wordt gevraagd iets te zeggen of schrijven. Misschien verzoekt een collega jou om een paar woorden in een kaart te schrijven, word je door een vriend benaderd om een leuke pensioentip te delen in een filmpje dat wordt gemaakt of moet je een speech voordragen voor een medewerker.

In alle gevallen ben je waarschijnlijk op zoek naar een aansprekende pensioen tekst. In dit artikel delen we tips voor het delen van pensioenwijsheden. Of die nu voor je collega, partner, ouder of een goede vriend(in) bedoeld is.

Wist je dat de wijze waarop iemand afscheid neemt op zijn of haar werk van invloed is op hoe iemand zijn of haar pensioen ervaart? Als iemand een positief gevoel overhoudt aan het afscheid van het werkende leven, dan is de kans groter dat die persoon zijn of haar pensioen ook positief ervaart. Dat werkt zo: als collega’s waardering uitspreken voor de werknemer die je jarenlang bent geweest, dan ontstaat er een vertrouwen in de eigen persoon.

Dit vertrouwen wordt meegenomen naar de nieuwe levensfase. Als je succesvol bent geweest tijdens je werkende leven dan zal je dit ook wel zijn tijdens je werkende leven, zo is de redenatie. Het vertrouwen wordt dus van de ene fase naar de volgende meegenomen. Dat werkt ook andersom: als er geen afscheid wordt genomen of er een zure nasmaak verbonden is aan het pensioen, dan zal dit ook doorsluimeren naar het leven als pensionado. Dat betekent dat jij met een mooie pensioen tekst een zetje in de goede richting kan geven.

Een pensioenwijsheid of -tekst kan je in verschillende vormen gieten: van een aantal lieve woorden op een kaart tot een gedicht of een speech. Welke vorm je kiest is afhankelijk van waarvoor je gevraagd wordt en waar jij je zelf het prettigste bij voelt.

ebundel Gedichten

> Download de bundel

pensioen gedichten

Pensioen tekst: houd het persoonlijk

Als je op het internet op zoek bent naar een pensioen tekst dan vind je talloze kant-en-klare teksten. Het is natuurlijk verleidelijk om daar gebruik van te maken. Waarom zou je tenslotte zelf zwoegen op een tekst als je online ook mooie wijsheden kunt vinden?

Allereerst omdat je dan niet het risico loopt dat je in de herhaling valt. Als jij die kant-en-klare tekst kan vinden, dan ben je vast niet de enige. En niets is zo suf als een gepensioneerde die drie keer dezelfde pensioen tekst krijgt. Investeer daarom wat tijd in een echt persoonlijke pensioen tekst. Dan is het resultaat misschien wat minder perfect dan de teksten die je online vindt, maar uiteindelijk raak je een iemand meer met persoonlijke woorden dan een perfecte onpersoonlijke quote.

Maar wat moet je dan schrijven in een persoonlijke pensioen tekst? Dat kan van alles zijn. Je kan bijvoorbeeld opschrijven wat voor herinneringen je aan de ander hebt, welke karaktereigenschappen je in de ander waardeert en wat je weet van de toekomstplannen. Het kan rommelig zijn om al die verschillende aspecten te verwerken, dus kies daarom één stukje uit te lichten. Wees daarin niet te braaf. Als je alleen maar een reeks goede eigenschappen oplepelt, dan wordt je verhaal volgens sommigen saai.

Een kleine kanttekening mag best in je pensioen tekst verwerkt worden. Pas natuurlijk wel op dat je niet doorslaat naar de andere kant waardoor de toekomstige gepensioneerde het gevoel heeft dat hij in zijn hemd staat. Een andere manier om je pensioen tekst niet saai te maken is door je lezer op het verkeerde been te zetten.

Een voorbeeld daarvan is de speech van Ger voor Ruud die zijn speech begint met de tekst dat hij blij is dat Ruud eindelijk vertrekt op zijn werk, omdat zijn collega’s zijn gezeur over alles wat niet deugde zat is. Na deze situatie geschetst te hebben zegt hij “even zonder dollen, ik kan mij niet voorstellen dat ik jouw gezicht niet meer zal zien”.

Pensioenwijsheden: houd het simpel

Waarschijnlijk heb je talloze dingen die je in een pensioen tekst kan vertellen over de toekomstige gepensioneerde. Dat is tegelijkertijd een valkuil. Als je de ene anekdote na de andere aanhaalt in je pensioen tekst, dan kan er op een gegeven moment onduidelijkheid zijn over wat je nou eigenlijk wil vertellen.

Probeer daarom van te voren een hoofdboodschap te formuleren en dit vervolgens te onderbouwen met één of twee passende anekdotes. Als je bijvoorbeeld wil benoemen dat je collega die afscheid neemt zo behulpzaam is, dan kun je dit onderbouwen door een voorbeeld te noemen uit het werkveld en aan te halen dat hij na zijn pensionering vrijwilligerswerk gaat doen. Op die manier heb je een rond verhaal.

Dat betekent soms ook dat die ontzettend leuke anekdote uiteindelijk niet in je pensioen tekst terechtkomt omdat het niet past bij de boodschap die je wil vertellen. Dit wordt ook wel “kill your darlings” genoemd.

Tot slot: maak gebruik van synoniemen

Wat voor pensioen tekst je ook schrijft, grote kans dat je op een gegeven moment het woord pensioen meer dan eens hebt gebruikt. Om te voorkomen dat je te vaak herhalingen in je pensioen tekst hebt, kun je gebruik maken van synoniemen. Op het internet vind je daar diverse synoniemen-woordenboeken voor. Hier kun je elk woord in invoeren, waarna je suggesties voor alternatieve woorden ontvangt.

Dat kan uiteraard voor alle woorden die je veelvuldig in je pensioen tekst gebruikt. Het woord pensioen levert echter niet al te veel suggesties op in deze woordenboek. Daarom hebben wij een aantal suggesties voor alternatieve woorden voor jou op een ritje gezet.

Zo zou je kunnen kiezen om gebruik te maken van het woord “oude dag” in plaats van pensioen en pensionering. Of je kunt in je pensioen tekst spreken over het “einde van de loopbaan”. Sommige spreken ook van een ‘opruststelling”. Andere mogelijke synoniemen voor het pensioen zijn: “ambtsrust”, “ouderdomsvoorziening” en “vertrek uit functie”.

Zoek niet naar een synoniem voor het woord pensioen in jouw pensioen tekst, maar iets wat rijmt op het woord pensioen? Dan kun je online een rijmwoordenboek raadplegen. Het woord pensioen telt ruim driehonderd rijmwoorden. Denk daarbij aan miljoen, doen (“je gaat met pensioen, we gaan wij op kantoor zonder jou doen?”) , seizoen (“vanaf vandaag ben jij met pensioen, daarmee begint in jouw leven een nieuw seizoen”), fatsoen, poen en bootschoen. Dus keuze genoeg.

Wil je een pensioen tekst in de vorm van een gedicht gieten? Lees dan onze tips speciaal voor rijmende pensioen teksten: “gedicht afscheid collega: zeg het met woorden die raken!” Ook als je jouw pensioen tekst niet in dichtvorm wil zetten, dan kan dit artikel zinvol zijn vanwege het stappenplan voor het schrijven van een tekst.