Pensioen wensen: niet weer die hangmat en een wit zandstrand

Pensioen wensen: niet weer die hangmat en een wit zandstrand

Een hangmat bungelt tussen twee palmbomen, de zon schijnt en in het strandzand staat een cocktail. Zie je het voor je? Het is de afbeelding van een ansichtkaart voor toekomstige gepensioneerden. Het vakantietafereeltje wordt begeleid met de woorden dat je nu “kunt gaan genieten van je welverdiende pensioen”.

Het is één van de vele cliché pensioen wensen. Cliché omdat het woord “genieten” in elke pensioen wens terugkomt en ook het zandstrand door menigeen gebruikt wordt. Toekomstige pensionado’s worden doodgegooid met witte zandstranden en overmatig gebruik van het woord genieten.

Maar hoe zorg je dan dat jouw pensioen wens niet een aaneenschakeling van clichés wordt? In dit artikel delen we een aantal leuke tips voor originele pensioen wensen.

Als je gevraagd wordt om iets voor een collega die met pensioen gaat op een kaart te schrijven, dan is het verleidelijk om online te zoeken naar pensioen wensen. Er zijn tenslotte maar weinig mensen die spontaan met een leuke tekst op de proppen komen.

Hartstikke handig die kant-en-klare gevatte pensioen wensen, maar je bent niet de enige die zijn of haar weg op Google weet te vinden… Dat betekent dat de kans groot is dat een toekomstige gepensioneerde meermaals dezelfde pensioen wensen krijgt.

Of pensioen wensen die zo duidelijk algemeen zijn, dat ze niet echt de gevoelige snaar weten te raken. En dat wil je voorkomen toch? Je wil echt iets zeggen en niet de ene cliché aan de volgende rijgen. Zoek je geen geschreven pensioen wens, maar een fysiek cadeau? Lees dan het artikel: Pensioenwensen originele ideeën

Pensioen wensen: waar moet je van wegblijven?

Als je in je pensioen wensen weg wilt blijven van clichés, welke woorden en uitspraken moet je dan vermijden? Zoals we al zeiden zijn pensioen wensen meer dan eens rondom het woord genieten geschreven. Van uitspraken zoals “Het enige wat je nu nog staat te doen, is genieten van je welverdiende pensioen” tot “Een dikke kus wil ik je nog geven. Nu is ’t volop genieten van je nieuwe leven!”.

Een andere is een afbeelding van “afrit 65” met daaronder de tekst pensioen en genieten. Het woord genieten komt waarschijnlijk zo vaak naar voren omdat de gedachte is dat je pensioen de langste vakantie van je leven is.

Kaarten tonen daarom vaak stranden met stoeltjes onder een parasol, blote voeten in het zand of een hangmat. Begeleid met woorden zoals “golfen, tennissen en boeken lezen? Dat lijkt mij toch een heerlijk leven” of “met pensioen gaan is een hele eer, maar bedenk goed: je hebt nooit vakantie meer!”.

Deze pensioen wensen zijn niet alleen cliché, de vraag is ook in welke mate ze overeenkomen met het gevoel van de toekomstige gepensioneerde en of ze het niet veel leuker vinden om iets persoonlijks van jou te krijgen.

De quote “met pensioen gaan is een hele eer, maar bedenken goed: je hebt nooit vakantie meer” is misschien gevat, maar kan je voor iedereen die met pensioen gaat opschrijven. Je laat niet zien de toekomstige gepensioneerde te kennen. Een minder gelikte pensioen wens waarin je iets specifieks over die persoon zegt is veel leuker.

Denk bijvoorbeeld aan een herinnering, een verwijzing naar wat de ander in de toekomst gaat doen of wat je gaat missen als je collega straks weg is.

Pensioen wensen kunnen collega helpen tijdens pensioen

Zo’n persoonlijke pensioen wens helpt een toekomstige gepensioneerde ook veel meer op zijn of haar pad. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als 65-plussers met zelfvertrouwen weggaan op hun werk, dat zij dit meenemen naar de nieuwe levensfase en daardoor met meer zelfvertrouwen aan hun pensioen beginnen.

Dat zelfvertrouwen wordt deels bepaald door karakter, maar uit het onderzoek bleek dat afscheidsfeestjes en pensioen wensen hier ook een belangrijke rol in te spelen. Als gepensioneerden het gevoel hebben dat zij tijdens hun werkende leven succesvol zijn geweest – doordat oud-collega’s in pensioen wensen hun blijk van waardering uitspreken – dan hebben zij vertrouwen ook tijdens hun pensioen succesvol te zullen zijn.

De redenatie is dus: als ik het ene kan, dan kan ik het andere ook. Jouw pensioen wensen kunnen daar dus een wezenlijke rol in spelen. Een extra reden om te kiezen voor persoonlijk in plaats van een pensioen wens van het internet te kopiëren. Benoem wat de ander goed deed, op welke manier je iemand zal herinneren of wat je zal missen aan die persoon op de werkvloer.

Maar kan je jouw wens dan nog wel samenvatten in een paar zinnen zoals kant-en-klare pensioen wensen dat zo mooi doen? Ja zeker! Zo leest één van de pensioen wensen voor een baas bijvoorbeeld: “We zullen je oprecht missen. Je was geen traditionele baas, maar durfde nieuwe paden te bewandelen. Zo was je niet bang om extra koffiepauzes te geven om zo te onderzoeken of wij zo juist meer gedaan zouden krijgen. Bedankt voor je inzichten!”.

Het leuke aan deze pensioen wens is dat er een specifiek voorbeeld aangehaald wordt. Dat is vaak leuker dan woorden te gebruiken die omschrijven zoals leuk, aardig, enthousiast, betrokken. Die woorden omschrijven namelijk wel, maar blijven vlak en weinig beeldend. Door een voorbeeld aan te halen maak je jouw verhaal meteen duidelijk.

Overtuigd om zelf pensioen wensen te schrijven? Voor meer tips over hoe je concreet iets op papier krijgt lees je het artikel: “Tekst afscheid collega? Laat je inspireren door de speech van Ger voor Ruud”.