Pensioencursussen: dit kun je verwachten

Pensioencursussen: dit kun je verwachten

Pensioencursussen: dit kun je verwachten

Met pensioen gaan: kijk je ernaar uit of zie je er tegenop? Eigenlijk is een gemengd gevoel het meest logisch. Want na je pensionering verandert er heel veel. Sommige dingen voelen meer dan goed aan. Op andere vlakken is het soms even wennen. Pensioencursussen helpen je bij de voorbereiding. Samen met collega-pensionado’s de hei op of naar het strand. Om tips te verzamelen én ervaringen te delen.

Gerard (68) en zijn vrouw gingen eerst niet in op het aanbod om een pensioencursus te volgen. “Ik dacht: ik vermaak me wel. Mijn vrouw en ik hebben al veel contacten en hobby’s. Daar heb ik geen cursus voor nodig.” Eenmaal met pensioen bleek dat maar voor een deel waar.

“Je moet toch zoeken naar een nieuw ritme. De verleiding om laat op te staan is groot, maar je wordt er op den duur niet fitter van. Ook de vraag: wat doen we samen en wanneer heb je tijd voor jezelf bleek nog weleens tot discussie te leiden. Toen we alsnog de cursus deden hoorden we dezelfde verhalen van anderen. Dat is toch leuk om zo ervaringen uit te wisselen. En ik heb veel gehoord over gezondheid en financiën wat ik nog niet wist. Het was echt de moeite waard.”

Wat gepensioneerd zijn echt betekent, dat merk je vooral aan de kleine dagelijkse dingen. Mirna (63) is daarom blij dat ze een pensioencursus heeft gevolgd. “Ik kan het van harte aanbevelen. Pensioen brengt onverwachte dingen met zich mee. Ik heb onderschat hoe sterk ik hecht aan het dagelijkse contact met collega’s. Mijn vrijwilligerswerk vervangt dat maar voor een klein deel. Iedereen zegt altijd bij je pensioen: gefeliciteerd, geniet ervan. Maar je moet eerst echt je draai vinden. De pensioencursus heeft daar goede handvatten voor gegeven.”

Wil jij net als Gerard en Mirna een pensioencursus zoals Pensioen in Zicht gaan volgen? Voor iedereen die twijfelt zetten we de voordelen van het volgen van pensioencursussen op een rij:

1) Nieuwe ideeën

Meest gehoord na een pensioencursus: “ik zit vol nieuwe ideeën”. Dankzij de afwisseling van onderwerpen is er voor iedereen nieuws te ontdekken. Over gezondheid bijvoorbeeld, en de invloed die veroudering daarbij speelt. Maar ook over financiële zaken en een onderwerp als nalatenschap. Praktische informatie wordt afgewisseld met het delen van ervaringen.

2) Ontmoet nieuwe mensen

Sommige onderwerpen bespreek je niet met elkaar. Zelfs niet met beste vrienden of familie. Het prettige van de cursus is dat iedereen de ervaring van “gepensioneerd zijn” deelt. En dus ook ervaringen kan uitwisselen. Dat maakt het makkelijker om echte gevoelens en twijfels te delen. Onder leiding van een ervaren docent.

3) Op stap

Het nuttige met het aangename combineren. Dat gebeurt zeker tijdens een cursus. De pensioencursussen worden op veel fraaie plekken gegeven. In Nederland, maar ook daarbuiten onder Nederlandstalige leiding.
Een nieuwe omgeving inspireert. Het sluit ook aan bij de aard van de cursus. Verwacht geen schoolbanken en het stampen van leerstof. Het is een mooi uitje van een dag (of enkele dagen).

Benieuwd naar welke pensioencursus bij je past? De keuzehulp van Pensioencursus.nl helpt je snel een keuze te maken.


Wat is het verschil tussen Pensioen in Zicht en PIZ?

Er is geen verschil. PIZ is simpelweg de afkorting van Pensioen in Zicht.

Sinds wanneer bestaat de pensioencursus?

In de jaren negentig van de vorige eeuw zagen steeds meer werkgevers het belang van een goede voorbereiding op de pensioentijd. Zij besloten de trainingen aan te bieden aan personeel. Verschillende opleiders hebben deze handschoen opgepakt.

Hoeveel tijd kost een Pensioen in Zicht training?

Reken op minimaal 2 dagen. Bij trainingen in het buitenland kan dit oplopen tot een midweek. Vind je dit te lang? De pensioencursus in één dag & online pensioencursus bieden prima alternatieven.