Pensioencursus, ja of nee?

Pensioencursus, ja of nee?

De een zweert erbij terwijl een ander het woord niet eens in zijn mond durft te nemen: een pensioencursus. Wij zetten enkele voordelen van het volgen van een pensioencursus op een rij.

Pensioencursus, ja of nee?

De een zweert erbij, terwijl een ander het woord niet eens in zijn mond durft te nemen: een pensioencursus. Samen met een groepje gelijkgestemden de hei op of naar het strand om na te denken en te praten over je pensionering. En dan niet alleen over het moment dat je met pensioen gaat, maar vooral over de fase die daarna komt. Wat doe je met je tijd?

Gerard (70) en zijn vrouw gingen niet in op het aanbod van zijn werkgever om een pensioencursus te volgen. “Ik vermaak me wel. Mijn vrouw en ik hebben gemeenschappelijke hobby’s en onze eigen hobby’s. Daar heb ik geen cursus voor nodig.” De redenering van Gerard is een veelgehoord argument: waarom zou je een cursus doen als je al vele hobby’s hebt en je je grote plannen voor na je pensionering eindelijk kan gaan uitvoeren?

Vaak gaat het echter niet over grote plannen, maar om de kleine dagelijkse dingen. Jan (63) is daarom blij dat hij een pensioencursus gevolgd heeft. “Ik kan het van harte aanbevelen, want er gebeuren rare dingen als je met pensioen gaat. Ineens leefde ik samen met mijn vrouw thuis en kwam ik dilemma’s tegen in gewone dingen. Mijn vrouw houdt van stilte en ik luister graag naar de radio. Daar moesten we een middenweg in vinden. We hebben moeten leren om meer te overleggen en dat is iets dat in de pensioencursus ook aan bod kwam.”

Wil jij net als Jan een pensioencursus zoals Pensioen in Zicht gaan volgen? Of zoek je het liever zelf uit, zoals Gerard? Voor alle twijfelaars zet Leef Je Pensioen de voordelen van het volgen van een pensioencursus op een rij:

1) Elk handvat is er eentje

Wellicht kom je door de cursus op nieuwe ideeën. Of misschien hoor je dingen die je al lang weet. Hoe dan ook: er is altijd wel iets dat je nog niet weet of waarvan het fijn is om er even aan herinnert te worden. Iedereen weet dat communicatie belangrijk is in een relatie, maar heb je er al over nagedacht hoe je communiceert als je niet meer naar je werk hoeft? Blijf je samen thuis, of trek je er alleen op uit? Elk handvat dat in een pensioencursus wordt aangeboden is er eentje, en er zit vast wel een tussen waar je wat aan hebt.

2) Ontmoet nieuwe mensen

Je kunt nieuwe contacten op doen die in hetzelfde schuitje zitten. Misschien houdt je partner niet van zeilen, maar is er bij de pensioencursus wel iemand die ook zin heeft om er een weekje tussenuit te gaan op het water. Of kom op nieuwe ideeën door de ervaringen die andere mensen meebrengen.Daarbij volgen veel mensen een pensioencursus met hun partner, maar er zijn ook mensen die alleen komen. Wie weet wat daar nog uit voort kan bloeien..

3) Baat het niet, dan schaadt het niet

Veel werkgevers bieden een pensioencursus aan als een cadeau voor hun werknemers. Als je er over nadenkt, is dat eigenlijk nog niet zo vervelend. Samen met andere bijna-gepensioneerden een aantal dagen weg om naar inspirerende verhalen te luisteren, handige tips te krijgen en dat onder het genot van een hapje en een drankje. De een ervaart het als zinvoller dan de ander, maar in het slechtste geval ben je alleen wat tijd verloren. Ze zeggen weleens dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken.

Heb jij een pensioencursus gevolgd? Wat vond je er van en zou je dit anderen aanraden? Laat je reactie achter onder het artikel.