Pensioenverhalen schrijven

Pensioenverhalen schrijven

Wist je dat veel senioren het schrijven van pensioenverhalen ontdekken als hobby als ze eenmaal met pensioen zijn? De pensioentijd geldt voor hen blijkbaar als inspiratievolle periode. Of zou het vooral een kwestie zijn van meer tijd hebben om te schrijven?

Pensionado Herman Zweye is zo’n pensionado die schrijft over zijn eigen leven als pensionado. Het zijn vooral grappige verhalen over eigen beslommeringen. Maar het hoeft niet over je eigen leven te gaan, je kunt ook je fanatasie de vrije loo laten. Lijkt het jou leuk om eens te proberen? Met deze drie stappen ben je alvast een heel eind op weg.

Pensionado in de spotlight

In een pensioenverhaal speelt natuurlijk een gepensioneerde de hoofdrol. Bedenk wie dit is en schrijf zo veel mogelijk op wat je over hem of haar weet. Je hoeft niet alle informatie in je verhaal terug te laten komen. Het geeft jou als schrijver een goed beeld over wie deze persoon is, en dat kun je straks laten doorklinken in je verhaal.

Bedenk ook welk doel het personage heeft en welk conflict hij gaat tegenkomen in jouw verhaal. Dit geeft ook meteen een belangrijke richting aan je verhaal. Een paar voorbeelden.

Je personage…

  • valt na zijn pensioen in een isolement. Hoe komt hij hier weer uit?
  • komt in Italië een oude jeugdliefde tegen. Bloeit de liefde weer op?
  • wil de leukste opa zijn, maar wordt door de andere opa afgetroefd.
  • wil zijn testament opstellen onder druk van zijn ruziënde kinderen.

Andere personages

Tenzij je een one-man show maakt, bedenk dan ook welke ‘bijpersonages’ je verhaal verrijken. Ze hoeven niet complex te zijn, hun kracht zit in hun eenvoud. Houd het aantal personages beperkt, zo kan de lezer je goed bijhouden. 

In het verhaal van de pensionado in isolement kan je bijvoorbeeld een bezorgde buurvrouw toevoegen, of een postbezorger die elke dag reclamefolders en bankafschriften door de bus gooit. Misschien spreekt een oude vriendin die opeens weer contact zoekt wel meer tot je verbeelding. 

Houd je oren en ogen open

Voor je verhaal hoef je natuurlijk niet alleen maar binnen te blijven! Trek erop uit en houd je oren en ogen open.  Laat je zintuigen hun werk doen: bekijk welke mensen je nieuwsgierig maken en luister welke flarden van gesprekken je opvangt. Zoek naar locaties die je kunt gebruiken in je verhaal en bedenk hoe je ze zou omschrijven. Voel de wind en ruik het vers gemaaide gras. Sommige schrijvers nemen graag een notitieboekje mee, waarin ze hun ideeën direct noteren.

Veel plezier

Er zijn natuurlijk duizend-en-een tips voor het schrijven van verhalen. Ga lekker googelen of volg een cursus verhalen schrijven! En natuurlijk blijft zelf veel lezen een grote bron van inspiratie en motivatie. Houd vol en heb vooral veel plezier bij het schrijven van jouw verhaal!

Lees ook ons artikel over boekentips met een pensionado in de hoofdrol.