Pensioenwensen

Pensioenwensen

Pensioen, de tijd om al je dromen te verwezenlijken. Maar welke soorten pensioenwensen kunnen we onderscheiden bij de pensionado's?

Pensioenwensen

Veel mensen kijken er naar uit om met pensioen te gaan. Je droomt er al jaren over en dan is het ineens zover. Wat gaat deze tijd jou bieden? Je hebt je al vele malen voorgesteld: vrijheid, uitslapen, reizen, dingen doen waar je voldoening uit haalt, oude vrienden opzoeken, achterstallig onderhoud aan het huis doen, klussen, meer tijd voor een hobby en zo kun je nog wel even doorgaan. Bovenal geen gehaast meer en doen wat je zelf wilt. We hebben enkele veelgenoemde pensioenwensen voor je op een rij gezet.

Onbezorgd genieten

Voor veel mensen voelt het werkende leven soms als een last. De druk van presteren, inkomen genereren en mogelijke onzekerheid over baangaranties kunnen ervoor zorgen dat je je pensioentijd als een periode ziet waarin je in 1 klap van al deze zorgen verlost bent. Dit is natuurlijk lang niet altijd het geval, maar er zijn wel enkele belangrijke dingen die je zelf kunt doen om deze pensioenwens zo reëel mogelijk te maken. Bereid je bijvoorbeeld al vroeg voor op je pensionering door te sparen, pensioen op te bouwen en je goed te laten informeren wanneer je met pensioen kunt. Kortom, laat niet alles je overkomen, maar zorg dat je de dingen waar jij invloed op hebt zelf goed voorbereidt.

Gezond zijn

Om al je pensioenwensen uit te laten komen is gezondheid een essentiële voorwaarde. Als je gezond bent kun je de dingen waar jij naar uit kijkt uit laten komen en zelf ondernemen. Helaas heb je je gezondheid of dat van je partner niet altijd zelf in de hand. Juist daarom willen we je meegeven dat het juist na je pensionering belangrijk is om veel aandacht te hebben en te houden voor je eigen gezondheid. Denk daarbij aan voldoende beweging en gezond eten, maar ook door een zinvolle invulling te geven aan je pensioen. Als je geest gezond is blijf je zelf namelijk ook veel gezonder. Vind je het moeilijk om zelf voldoende te bewegen of gezond te eten schakel dan je partner of anderen in met wie je kunt bewegen of gezond kunt koken.

Pensioenwens is dromen uit laten komen

Eerder genoemde basisvoorwaarden zijn een belangrijke randvoorwaarde, maar toch denken we bij pensioenwensen vooral aan die grote dromen die we nu in vervulling kunnen laten gaan. Daarmee bedoelen we zeker niet dat je moet wachten tot je pensioen om je dromen waar te maken, maar voor sommige dromen vormt de pensioentijd inderdaad het perfecte moment. Denk aan het maken van een lange reis waarvoor je geen vakantiedagen hoeft aan te vragen. Of aan het op vakantie gaan met kleinkinderen om je kinderen te helpen op het moment wanneer het jou uitkomt. Ook dromen zoals veranderingen aan het huis en meer tijd besteden aan familie en vrienden zijn veelgehoorde pensioenwensen.

Je nuttig voelen

We zien vaak dat gepensioneerden het belangrijk vinden om een bepaalde functie of rol in de maatschappij te behouden zodra ze met pensioen gaan. Juist als het dagelijkse werkritme wegvalt wordt binnen enkele maanden na pensionering toch weer gezocht naar een zinvolle invulling. Vaak is vrijwilligerswerk daarin een voor de hand liggende oplossing. Ook wordt gekozen voor het passen op de kleinkinderen of familie of vrienden helpen of ondersteunen. Als dit jouw pensioenwens is dan kun je zelf op zoek gaan naar vrijwilligerswerk of een invulling die voor jou goed voelt.