Pensionering, bereid je erop voor

Pensionering, bereid je erop voor

Eindelijk met pensioen! Maar liefst 71% van de gepensioneerden geeft aan te genieten van zijn of haar pensionering.

Pensionering, zo bereid je je voor

Eindelijk is het zover, je bent een pensionado. Een term die gemengde gevoelens met zich mee brengt. Uit ons onderzoek blijkt dat 71% van de gepensioneerden geniet van zijn of haar pensioen. Maar dit houdt dus ook in dat er een grote groep mensen is voor wie dit genieten minder geldt. Ze zien hun pensionering niet direct als een periode van voldoening en genieten. Ze voelen zich soms nutteloos en missen de sociale contacten en de rol in de samenleving die zij tot dan toe altijd hebben gehad in hun werkende leven. Het grootste geheim om dit te voorkomen is ‘bereid je zo goed mogelijk voor op deze nieuwe levensfase’.

Wat ga ik doen tijdens mijn pensioen?

Veel mensen maken zich druk over hun pensionering. Met name over de vragen ‘heb ik genoeg gespaard of heb ik voldoende pensioen bij mijn werkgevers opgebouwd?’ Uiteraard is het erg fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over het financiële plaatje van je pensionering. Maar je voorbereiden op je pensioen betekent meer dan je alleen verdiepen in de financiën.

Denk ook eens na over de persoonlijke invulling van de vrije tijd die je gaat krijgen. Denk bijvoorbeeld na of je vrijwilligerswerk zou willen doen (en zo ja, wat dan?) of denk eens na over het oppakken van een oude hobby. Maar ook privé in zowel de huiselijke als relationele sfeer kan je pensionering gevolgen hebben. Dit hoeft niet persé negatief te zijn, maar het is toch goed om met je partner of gezin door te nemen wat het voor jullie betekent om meer tijd bij elkaar door te brengen. Wat betekent het bijvoorbeeld voor je partner dat je vaker thuis zult zijn?

De meeste mensen besteden nauwelijks tijd aan deze relevante voorbereidingen. Het is tijd om daar verandering in te brengen. Denk bijvoorbeeld alvast na over de volgende zaken:

– Inzicht in je verwachtingen van je pensioen, zowel op financieel gebied als op het gebied van vrijetijdsbesteding

– Laat je informeren over hoe je je kunt voorbereiden op pensioen. Denk aan een pensioencursus, door je werkgever of via internet.

– Denk na over de pensioensterkten en -zwakten. Wat zal straks prettiger zijn dan nu, maar ook wat zal straks minder prettig zijn dan nu?

Op het moment dat deze punten duidelijk zijn heb je een handreiking om je verder voor te bereiden op je pensioen.

Je pensionering heb je zelf in de hand

Maar niets gaat volgens ‘de regels’ Ook tijdens je pensioen kun je je soms niet prettig voelen. Hoogleraar Andrea Maiar benoemde het al eens in een interview: Met pensioen gaan is een life-event (mijlpaal). Het is net zo ingrijpend als voor het eerst naar school gaan of achttien worden. Toch wordt de pensioenperiode vaak niet zo gezien.

Het lijkt soms alsof er geen problemen meer bestaan als je met pensioen bent, omdat je dan kunt doen wat je wilt. Dit is vaak het tegenovergestelde. Veel penionado’s weten juist niet zo goed wat ze aan moeten met hun vrije tijd en hebben moeite om opnieuw invulling te geven aan hun dagelijks leven.

Mocht je merken dat je moeite hebt met je pensionering dan is het belangrijk om iets met dat gevoel te doen. We geven je twee basistips.

Durf je kwetsbaar op te stellen: Bijna iedereen die met pensioen gaat loopt er tegenaan, je voelt je nutteloos of je weet niet hoe je deze nieuwe levensfase moet oppakken. Dit is niet vreemd, want met pensioen gaan is niet niks. Blijf er vooral niet mee rondlopen en praat er over met anderen. Spreek je zorgen uit en doe er wat aan. Er zijn mensen die je goed kennen en je advies kunnen geven of gewoon een luisterend oor kunnen bieden. Houd je het liever wat meer op afstand dan kun je naar een praatgroep gaan en het hier bespreekbaar maken.

Neem zelf initiatief. Mocht je niet tevreden zijn hoe het nu gaat? Blijf dan niet bij de pakken neerzitten maar doe er wat aan. Je hebt zelf de kracht om dingen te initiëren, maak je eigen pensioen! Begin jouw plan met frisse moed en sta open voor nieuwe ideeën en mensen. Je hebt alle tijd om nu te genieten, schrijf eens op wat je graag zou willen doen en breng het in de praktijk. Begin bijvoorbeeld eens aan iets wat je nog nooit gedaan hebt of maak een bucketlist.

Het is dus belangrijk om te weten dat je je gevoelens en de invulling van je pensionering zelf in de hand hebt. Voel de vrijheid om deze confrontatie aan te gaan en je eigen pensioentijd te creëren. Benut de vrijheid en je eigen kracht om te zorgen dat je bij de 71% van de mensen gaat horen die geniet van zijn/haar pensioen!