Pieter ging voor PUM naar Bolivia

Pieter ging voor PUM naar Bolivia

Pieter Naaijen ging voor PUM op missie naar Bolivia. Hier heeft hij zijn kennis ingezet om lokale houtbewerkingsbedrijven te helpen met hun projecten.

Pieter ging voor PUM naar Bolivia

Denk jij er wel eens over om jouw kennis en ervaring in te zetten in het buitenland? PUM Netherlands senior experts zendt professionals uit naar ontwikkelingslanden. Hoe werkt dat? En is het misschien iets voor jou? Pieter Naaijen ging voor zijn eerste missie naar Bolivia om te adviseren bij een houtverwerkend bosbouwbedrijf. Heb je vragen na het lezen van zijn verhaal, stel ze dan onder dit artikel en Pieter zal ze beantwoorden.

Kennismaking met PUM

Pieter Naaijen kwam toevallig in contact met een medewerker van PUM’s IT-afdeling. Het gesprek kwam op het naderende pensioen van Pieter en het feit dat PUM staat te springen om gedreven vakmensen in de sector timber processing (houtverwerking). Pieter, die nog die nog steeds actief is in zijn eigen timmerwerkenonderneming, keek op de PUM website en raakte snel enthousiast. Niet lang daarna werd hij gevraagd voor een missie naar Bolivia.

Mañana, Mañana

Het bosbouwproject waar advies nodig was lag erg afgelegen, in de rimboe. Na een binnenlandse vlucht vanaf La Paz volgde nog een autorit van zes uur over slechte wegen. Eenmaal aangekomen op de compound bleek dat er nog helemaal geen hout gezaagd was. Samengevat trof Pieter veel goedwillende mensen aan, maar het ontbrak aan echte ondernemersmentaliteit. ‘Alles komt morgen of overmorgen, men wacht rustig op een bestelling die pas over drie weken komt.’

Resultaten

Pieter probeerde de managers uit te leggen dat je zelf achter dingen aan moet gaan en niet moet afwachten. Het grote probleem was het ontbreken van een goede planning, vooruit denken. ‘Dat zijn ze niet gewend.’ Hij constateerde dat de lokale manager de hele dag rondliep en belde, maar uiteindelijk eigenlijk niets zág. Tijdens zijn missie zag Pieter de manager veranderen in iemand die zich echt mengde in het proces. De kunst is om de problemen voor te blijven. Dat is hier zo en dat is daar niet anders.’ Ondanks dat de tweeënhalve week kort was om het gehele probleem in te schatten, is de wil om er iets van te maken er nu wel en ik heb de indruk dat ze het goed oppakken nu.’

Wat vond pieter van zijn ervaring?

Pieter: “Zoals al gezegd maakte een PUM medewerker mij zeer enthousiast en nieuwsgierig. Zeker omdat ik al een tijd bezig was met het zoeken naar een invulling van mijn tijd na mijn verplichte werkzame leven. De voorbereiding met medewerkers van PUM voelden goed en het was voor mij een feest om naar Bolivia te kunnen gaan . Oké, het brengt spanning mee, met name de taalbarrière gaf enige onrust, maar de uitdaging sprak me aan en met goede wil van beide kanten begrijp je elkaar, ook al is de communicatie wat gebrekkig. Ik kan iedereen aanraden de PUM site te bezoeken en /of in contact te komen met een medewerker. Die kan je veel, soms heel veel, vertellen over een gedane missie. Ik zeg eerlijk; ik vertel er graag over, het is een bepaalde verrijking in mijn leven, ik hoop dat ik nog veel uitgezonden zal worden.

Heb jij een vraag aan Pieter over zijn uitzending naar Bolivia met PUM? Stel hem onder dit artikel en we zorgen dat je antwoord krijgt.