PIZ cursus: zo haal je alles uit je pensioen

PIZ cursus: zo haal je alles uit je pensioen

Toegegeven: PIZ is niet onze favoriete afkorting. Het staat voor Pensioen in Zicht. Een training die al jarenlang door gepensioneerden wordt gevolgd. Maar wat is een PIZ cursus nu precies? En voor wie is het bedoeld? Wij zetten alles voor je op een rij.

De PIZ cursus richt zich op mensen die binnenkort met pensioen gaan (of al een tijdje met pensioen zijn). De cursus geldt als een voorbereiding op het pensioen. Als je stopt met werken verandert er veel. Daarom is het goed op een nieuwe manier te kijken naar onderwerpen als financiën, gezondheid en welzijn. 

Kenmerkend voor de PIZ cursus is de balans tussen informatie delen en persoonlijke ervaringen. Juist dat laatste is van groot belang. Mensen kunnen voor de start van het pensioen maar moeilijk inschatten wat er op hun pad gaat komen.

“Zelfs uitslapen en relaxen gaat vervelen. Ik voel me beter als ik iets te doen heb.  

Pensioen heeft veel positieve kanten. Maar het kan ook even wennen zijn als je dagelijkse leefritme wegvalt. Of als je leven zich bijna volledig thuis-met-partner blijkt af te spelen. Een aantal handige tips uit de PIZ cursus helpen hiermee om te gaan.

Wat zijn de onderwerpen tijdens een PIZ cursus?

  • afscheid van je werk
  • een nieuw dagritme vinden
  • gezondheid
  • financiën 
  • sociaal contact

Er zijn verschillende aanbieders van pensioencursussen. De kortste duurt een dag. Met de langste trek je er een aantal dagen op uit. Een soort mini-vakantie met leerzame inhoud dus. Wil je wel de informatie, maar het programma in eigen tempo doorlopen? Dan is de online pensioencursus iets voor jou.

De keuzehulp helpt je snel de PIZ cursus te vinden die bij je past.


Keuzehulp: pensioencursussen

Er zijn verschillende aanbieders van pensioencursussen in Nederland. Wil je de cursus kiezen die bij je past?

De website Mijnpensioencursus.nl heeft een handige keuzehulp gemaakt. Zo maak je eenvoudig en snel de beste keuze!


Pensioen in zicht aanbod

Waarom een PIZ cursus?

Als je met pensioen gaat, dan ontvang je vele felicitaties. “Geniet er maar van” is een veelgehoorde tekst. Maar zoals iedere levensfase heeft ook pensioen zo zijn eigen voor- en nadelen. Omdat er heel veel in je leven gaat veranderen, is het slim een cursus te volgen die je hierin wegwijs maakt. 

Denk je dat het wel meevalt met de veranderingen? Uit onderzoek van de Raad van Volksgezondheid blijkt dat veel mensen toch tegen uitdagingen aanlopen. Een aantal van die uitdagingen lichten we hier toe. Ze komen ook allemaal aan de orde tijdens een PIZ cursus. 

Waar krijg je mee te maken na pensionering?

1. Het nieuwe leefritme

Ineens heb je niet meer de plicht om dagelijk op je werk te verschijnen. Voor de één voelt het als verlossing. De ander moet erg aan het idee wennen. 

Heel prettig is dat tijd ineens ruim beschikbaar is. Tijd voor hobby’s, reizen, je familie… je bepaalt zelf hoeveel tijd je in zaken wilt steken of wanneer je op pad gaat. Zonder rekening te houden met de vakantieplanning van collega’s.

Leefritme

Zo valt ook veel stress weg. Er is minder druk. Verantwoordelijkheden vallen weg. Ineens merk je hoeveel energie sommige werkzaken ongemerkt van je hebben gevraagd.

Zo komen er ook meer kansen om jezelf te ontwikkelen. Onderwijs en cursussen nemen een enorme vlucht onder gepensioneerden. Alle onderwerpen die je graag wilde bestuderen, maar waar nooit de tijd voor was? Die kun je nu oppakken. Denk aan het leren een nieuwe taal of het volgen van een studie. 

“We gaan al jaren op vakantie naar Spanje. Nu heb ik de tijd beter Spaans te leren spreken. 

Heel mooi allemaal. Maar het is zeker ook zo dat stoppen met werken uitdagingen met zich kan meebrengen. Denk aan het verlies van sociale contacten. Minder uitdaging voor je brein (dat vervang je niet met een uurtje tuinieren). Maar ook de dagelijkse beweging van het woon-werk verkeer. 

Veel mensen zijn gewend aan een dagelijks ritme. Dat volg je al jaren. Het kan moeite kosten om dit aan te passen. Om een nieuw ritme te vinden dat past bij je leven-zonder-werk. 

Mogen we ook een puntje benoemen dat vaak onbesproken blijft? Werk geeft ook een zekere status. Je rol binnen een organisatie zorgt voor respect bij klanten en collega’s. Als dat wegvalt is het heel normaal om even te worstelen met je zelfbeeld. Wie ben je nu echt nu je functie is weggevallen? 

Tijdens een PIZ cursus krijgen zowel voor- als nadelen van de pensioentijd ruime aandacht.

2. Gezondheid & pensioen

Juist na pensionering neemt de gezondheid stapsgewijs af. Het is de tand des tijds. Het was ooit de reden waarom het pensioen werd ingesteld! Het is een gegeven dat na je dertigste je lichaam aan fitheid moet inleveren. Dat merk je op verschillende manieren. 

Heel belangrijk zijn de vermindering van spiermassa en kracht. Ieder jaar lever je een paar procent in. En zeker na je 60ste begint dat steeds beter voelbaar te worden. Je loopt het risico minder energie te hebben voor wandelingen, fietstochten, klussen etc. 

gezondheid

Verder lopen zaken als gezichtsvermogen, gehoor, botdichtheid en je immuunsysteem terug in kwaliteit. Dat kan allemaal heel  lastig zijn. Maar er is gelukkig ook veel aan te doen. Met een beetje extra aandacht voor je gezondheid blijf je langer fit om de dingen te doen die je leuk vindt. 

Sommige mensen moeten na pensionering extra aandacht hebben voor de mentale gezondheid. Werk geeft je ook een doel in het leven & sociale contacten. Een periode van somberheid bij de start van het pensioen komt vaak voor, en is niets om je voor te schamen. Tijdens de PIZ cursus is ook hier aandacht voor. 

3. Financiën en pensioen

De loonstrook valt niet meer op de mat. Voortaan krijg je inkomen uit AOW en pensioen. Dat is even wennen. Het grappige is dat mensen er vooral vóór de pensioendatum bezorgd over zijn. Is de stap van loon naar pensioen eenmaal gemaakt? Dat vraagt het verder weinig gewenning.

In de PIZ cursus is wel ruime aandacht voor je inkomsten en belastingen. Ook het onderwerp nalatenschap blijft niet onbesproken. Het is zo’n onderwerp dat extra aandacht verdient als je nieuwe levensfase aanbreekt.

laptop

Overweeg je na je pensionering door te werken? Dan sta je niet alleen! Steeds meer gepensioneerden kiezen ervoor betaald werk te blijven uitvoeren. Voor de uitdaging, maar ook voor een extra inkomsten. Alles wat je moet weten over doorwerken komt tijdens een PIZ programma aan de orde.

4. Ervaringen uitwisselen tijdens een PIZ cursus

De ervaringen die je hebt rond je pensioen zijn heel persoonlijk. Het is niet altijd eenvoudig er een luisterend oor voor te vinden. Daarom is er tijdens een PIZ cursus veel tijd een aandacht voor contact tussen de deelnemers onderling. Het uitwisselen van ervaringen en twijfels wordt sterk gewaardeerd.

“Misschien heb ik wel het meeste geleerd van mijn mede-cursisten

Soms gaan de gesprekken over praktische zaken. Ieder heeft een eigen route afgelegd. Daarom is het eenvoudig om waardevolle tips uit te wisselen. Hoe heeft iemand de start van de pensioentijd aangepakt? Hoe ga je om met de verworven vrije tijd? 

Een PIZ cursus is ook een ideale plek om uit te spreken waar je soms over twijfelt. Er verandert zoveel in je leven dat iedereen soms tegen uitdagingen aanloopt. Het kan je op nieuwe ideeën brengen om daarover te spreken.

Je ziet: een PIZ cursus heeft veel te bieden! Wil je weten welke cursus het beste bij je past? De website Mijnpensioencursus.nl heeft een handige keuzehulp gemaakt. Zo kom je snel bij de aanbieder die bij je past. 


Wat is een PIZ cursus?

PIZ staat voor Pensioen in ZIcht. Het is de naam van een pensioencursus: bedoeld voor mensen die bijna met pensioen gaan of net gepensioneerd zijn.

Wat kost een PIZ cursus?

De prijs hangt met name af van de duur van de cursus en de locatie. Kies je voor een eendaagse PIZ? Dan stap je in voor circa € 350,-. Wil je een meerdaagse trip naar het buitenland? Reken dan op circa € 1.350,-.

Welke onderwerpen komen aan bod tijdens een PIZ?

Het gaat onder andere over de veranderingen waarmee je na je pensioen te maken krijgt. Denk aan wijzigingen in dagritme, zingeving en sociale contacten. Verder is er veel aandacht voor gezondheid, financiën en tijdsbesteding.